• 9 ieteikumi labai gurķu ražai

    Gurķi
    Mans Dārzs
    Mans Dārzs
    5. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Arī augi grib ēst – lai gurķu raža būtu laba, ir svarīgi tos pareizi kopt.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Iesaka agronome un dārzeņkopības speciāliste Guna Dūda-Kraukle.

    9 ieteikumi labai ražai

    1. Gurķiem patīk organiskās vielas, trūdi, bet ne par daudz un noteikti ne svaigi! Svaigos kūtsmēslos iestādīti gurķi visdrīzāk izskatīsies tā, it kā tiem barības vielas nebūtu dotas vispār! Trūdvielas var izmantot, lai iegūtu agrāku gurķu ražu, – izrokot dobē dziļāku vagu, tajā saliekot trūdus, kompostu, lapas, apsedzot ar biezu augsnes kārtu un tad vismaz lāpstas dziļumā sējot gurķus. Pēc tam sējumu nosedz ar agrotīklu un plēvi. Lapas un kūtsmēsli sadaloties izdala siltumu, kas gurķiem patīk! Nepatīk tiem skābas augsnes (pH 5,5 un mazāk), tāpēc svarīgi pārliecināties, ka kūdras skābums ir piemērots gurķu audzēšanai!
    2. Iestrādājot pamatmēslojumā granulētos minerālmēslus, būtiski, ka vismaz 50% no slāpekļa ir nitrātu formā. Kālijs ir nepieciešams divreiz vairāk nekā slāpeklis. Bieži kālija trūkumu novēro uz gurķu vecākajām lapām – tās ir ar dzeltenbrūniem, sausiem pleķiem. Ja trūkst kālija, izmainās gurķu garša, gurķi nebūs tik kraukšķīgi un stingri.
    3. Gurķu dzīves ilgums ir mazāks kā tomātiem, tāpēc svarīgi gurķiem iedot labu startu un sekot līdzi, vai nebirst mazie, tikko aizmetušies gurķīši. Ja tā notiek, jāreaģē! Gurķu nobiršanas iemesli ir dažādi – traucēta apputeksnēšanās – jo pārāk karsts, ūdens trūkums.
    4. Gurķiem nozīmīgs ir ūdens, it īpaši vienmērīgs ūdens nodrošinājums – tad veidojas pareizas formas gurķīši, kas nebūs rūgti. Gurķus bieži sedzot, lai nodrošinātu tiem nepieciešamo siltumu, tiem zem šī seguma var trūkt ūdens. Tāpēc var izmantot speciālas granulas no kukurūzas cietes, piemēram ZEBA, kas, laistīšanas laikā uzsūcot ūdeni, palielinās par 300–400% un augsnē un substrātā saglabā mitrumu par četras reizes ilgāk. Granulas var uzmanīgi iejaukt augsnē jau iestādītiem gurķiem, ja tas nav izdarīts pirms stādīšanas. Lauka gurķiem ļoti noder pilienveida laistīšanas sistēmas. Svarīgi, lai laistāmais ūdens nebūtu auksts – īpaši mazi gurķi var iet bojā, ja laistīšanai regulāri izmanto aukstu ūdeni. Vislabāk laistīt ar barības vielām un to darīt agrās rīta stundās. Būtiski ir nepārlaistīt un nebarot vēsā laikā – lai neveicinātu puves attīstību.
    5. Baro bieži, bet mazās devās! Tā kā gurķi aug ātri, ja laikapstākļi ir silti un pietiek mitruma, gurķi jāpiebaro ļoti bieži, intensīvas augšanas un ražošanas periodos pat 2–3 reizes nedēļā. Gurķiem siltumnīcās papildus kompleksajiem šķīstošajiem mēslojumiem dod arī kalcija nitrātu vai citu kalcija mēslojumu, jo karstos apstākļos kalcijs ir mazkustīgs un var pietrūkt – ja tā trūkst, augļi slikti aizmetas, veidojas kropli, līki.
    6. Gurķi ir atsaucīgi uz stimulatoru lietošanu (Kelpak, Omex Bio 20), tomēr jāņem vērā, ka, lietojot stimulējošas vielas, gurķiem jānodrošina pietiekams mitruma daudzums un papildu barības vielas, kā arī var gadīties, ka gurķi tad jālasa krietni biežāk, lai nepāraug! Ja gurķus regulāri piebaro, bet lapas ir dzeltenīgas, gurķi vāji attīstās, iespējams, pie vainas ciets vai dzelžains laistāmais ūdens vai kādi faktori augsnē. Tad labākā izvēle – šķidros mēslošanas līdzekļus var smidzināt caur lapām, tā efektīvi novēršot barības vielu trūkumus!
    7. Gurķus var veiksmīgi audzēt bioloģiski – iestrādā pamatmēslojumā trūdvielas, kālija sulfātu, izmanto dažādus augu uzlējumus (nātru vircu u. c.), ko gan pamatīgi atšķaida (vairāk, nekā citus augus laistot), jo gurķus ir viegli apdedzināt.
    8. Gurķiem patīk mitrs gaiss, jo tad mazāk veidojas miltrasa un tik ātri neattīstās ērces, kas ir vieni no galvenajiem gurķu pāragras bojāejas iemesliem siltumnīcās.
    9. Redzot vīstošus gurķus (gan laukā, gan siltumnīcā), ja mitruma pietiek, visticamāk, vainīga gurķu vīte – slimība. Vīstošus gurķus rauj ārā un liek ugunskurā!

    Gurķu mēslošana

    Pamatmēslojums, sagatavojot stādīšanas vietu: kompleksie minerālmēsli, piemēram, Blaucorn vai Novatec Classic. Trūdvielas – komposts, labi sadalījušies kūtsmēsli, mitrumu uzturošās granulas Zeba vai māls, kas arī palīdz ilgāk uzturēt mitrumu. Ja lieto kūdru, jāpārliecinās, ka pH jeb skābums ir atbilstošs.

    Devas: Novatec Classic 30–50 g/m2, sadala vienmērīgi – svarīgi, lai vienā vietā nav daudz granulu.  ZEBA – 0,5 g/m2, vienmērīgi iejauc augsnē.

    1. papildmēslojums

    Gurķu stādus iesaka audzēt podiņos, lai netraumētu sakņu sistēmu, tāpēc pirmo papildmēslošanu var veikt jau pirms izstādīšanas, izmantojot komplekso šķīstošo mēslojumu Basfoliar 20–19–19 komplektā ar kādu augu stimulatoru, piemēram, Kelpak. Var lietot Omex Bio 20, kas satur gan barības vielas, gan stimulatoru, – mēslojot stādus pirms izstādīšanas.

    Ja gurķus sēj tieši dobē, tos sāk laistīt ar šķidro komplekso mēslojumu, piemēram, Basfoliar 20–19–19 tad, kad tiem ir divas, trīs, pat četras īstās lapas, ja iedots pamatmēslojums. No dēstiem stādītus gurķus sāk piebarot ātrāk, apmēram pēc divām nedēļām.

    Devas: Basfoliar 20–19–19 lieto 10 g jeb 1 ēdamkaroti bez kaudzes uz 10 l ūdens. Omex Bio 20 smidzināšanai – 7 ml uz 1 l ūdens. Kelpak pirms dēstu pārstādīšanas var atkārtot pēc 10–14 dienām, 2% šķīdums jeb 20 ml uz 1 l ūdens.

    2. papildmēslojums

    Šajā laikā gurķi droši vien jau zied, un ļoti svarīgi ir tos laistīt un nodrošināt mitrumu! Gurķiem parasti nav nepieciešami tradicionālie ziedēšanas laika mēslojumi (piemēram, 15–30–15), var kombinēt ar 20–19–19 un 7–12–40.

    Devas: 10 g uz 10 l ūdens abām formulām.

    3. papildmēslojums

    Sākoties ražai, sāk izmantot kāliju saturošus mēslojumus, piemēram, Basfoliar ar formulu 7–12–40 vai līdzīgu. Svarīgi, lai būtu daudz kālija! Vienā mēslošanas reizē lieto komplekso mēslojumu, nākamajā – kalcija nitrātu. Vienreiz divās nedēļās var smidzināt Omex DP98, fosfītu mēslojumu ar kāliju, kas samazina miltrasas attīstību, stiprina gurķus. Var smidzināt gan laukā, gan siltumnīcā. Smidzināšanu uz lapām veic vēlu vakarā vai ļoti agri no rīta.

    Ja tuvojas klimatiskās svārstības – laika prognoze rāda, ka būs karsts laiks –, būtiski ir iedot kalcija mēslojumu savlaikus – vismaz trīs dienas pirms, lai mazinātu gurķiem stresu.

    Devas: Omex DP98 smidzināšanai uz lapām, 7 ml uz 1 l ūdens.

    Ražas laiks

    Lai veicinātu gurķu ražošanu un tā neapstātos, svarīgi ir pielāgoties laikapstākļiem. Vēsā laikā lauka gurķiem var turēt virsū agrotīklu, ko pieļauj mūsdienu moderno šķirņu apputeksnēšanās īpatnības. Raža būs krietni lielāka. Karstā laikā laista bieži, un katrā laistīšanas reizē dod papildmēslojumu. Mēslošanas līdzekļu devas ir norādītas uz iepakojumiem, un pie tām jāpieturas! Var izmantot dažādus mēslošanas līdzekļus, jānodrošina vienmērīgs slāpekļa mēslojums un pietiekams kālija daudzums.

    Devas: kālija nitrāts 10–20 g uz 10 l ūdens, ja laista bieži; kalcija nitrāts 10–20 g uz 10 l ūdens.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē