• Kas jāzina, meklējot trauku mazgājamo mašīnu

    Zelta padomi
    Agnese Ģērmane
    15. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudziem trauku mazgājamā mašīna izraisa neuzticību – sak’, tērē tik elektrību un ūdeni! Bet, ja reiz nopirkta laba un kvalitatīva, turklāt pareizi uzstādīta, tā neēdīs ne elektrību, ne ūdeni un, kas nav mazsvarīgi, ietaupīs laiku, kas ik dienas jāpavada pie izlietnes. Konsultē JĀNIS KRŪMIŅŠ, sadzīves tehnikas salona Elementi pārstāvis.

    Kāda informācija par trauku mašīnu slēpjas uz energoefektīvās uzlīmes?

    Trauku mazgājamajām mašīnām pievienota tā sauktā energoefektivitātes uzlīme, kurā norādīti visi svarīgākie dati, kas pasaka priekšā, cik laba un taupīga ir mašīna. Tā tad arī ir tavs galvenais špikeris labas trauku mazgājamās mašīnas izvēlē.

    1. Energoefektivitāte. Augstākā (un tātad arī labākā) elektroenerģijas patēriņa klase ir A+++. Jo vairāk plusu pie A burta, jo mazāk elektrības mašīna patērē. Tātad vistaupīgākā trauku mazgājamā mašīna ir A+++, mazāk taupīga A++, tad seko A+ utt. ! Ņem vērā, ka elektrības patēriņš būs atkarīgs no tā, pie kāda ūdens vada mašīnu pieslēdz – siltā vai aukstā. Pieslēdzot pie siltā ūdens vada, mašīnai nav jāpatērē elektrība, lai to uzsildītu.

    2. Ūdens patēriņš. Neekonomiskām mašīnām ūdens patēriņš vienā mazgāšanas reizē ir 12–15 litri, ekonomiskām – 8–9 litri. Neignorē šo skaitli, jo tas norāda, cik daudz ūdens mazgāšanā tiks patērēts. Starp citu, liela daļa ražotāju pēdējo skalojamo ūdeni izmanto nākamajai mazgāšanas reizei, tādā veidā papildus ietaupot ūdeni. Tas tāpēc, ka pēdējā skalošanas reizē ūdens ir tikpat kā tīrs, tāpēc mašīna to uzglabā speciāli iebūvētā tvertnē līdz nākamajai mazgāšanas reizei.

    3. Trauku žāvēšanas klase nozīmē žāvēšanas efektivitāti. A burts apzīmē augstāko klasi, G – zemāko.

     

    4. Komplektu skaits apzīmē, cik trauku komplektu var ietilpināt mašīnā. Piemēram, 9 nozīmē, ka no katra trauku veida var ielikt trīs vienības, tātad kopā – 27. standartā 45 cm platām mazgājamām mašīnām ir 9 komplekti, bet 60 cm platajām – 12 un vairāk. Ja uz energoefektivitātes uzlīmes ir norādīts 13 un 14, tas nozīmē, ka trauku mazgājamās mašīnas grozus var mainīt un pielāgot vajadzībām. Atceries, ka šis rādītājs ir tikai tāpēc, lai tu zinātu, cik daudz trauku var salikt mazgājamā mašīnā. Katrā mājā ir savi trauku lietošanas paradumi, un, ja neizmanto deserta šķīvjus, tas nenozīmē, ka mašīnā tiem paredzētajai vietai jāpaliek tukšai. To vietu vari aizpildīt, piemēram, ar pusdienu šķīvjiem. Tas pats attiecas uz pārējiem trauku veidiem.

    5. Trokšņa līmenis mērīts decibelos (dB). Ja virtuve ir atsevišķā telpā, tad skaņas līmenis var nebūt tik svarīgs, bet, ja virtuve apvienota ar dzīvojamo telpu, labāk, lai ir mazāks troksnis. Labs trokšņa līmenis ir 40–43 dB, bet 45–48 dB jau skaitās skaļi. Dažiem modeļiem ir speciāls nakts režīms, kurā mašīna darbojas ar mazāku intensitāti, un arī trokšņa līmenis ir ļoti mazs – ap 40 dB. salīdzinājumam – ledusskapjiem tas ir vidēji 38 dB.

    6. Elektrības patēriņš kilovatos gadā. Tas ir ražotāja aprēķināts aptuvenais skaitlis, kas rāda, cik elektrības konkrētā trauku mazgājamā mašīna patērēs. Labs rādītājs kvalitatīvai, labai trauku mazgājamai mašīnai ir vidēji 0,9 kWh vienā mazgāšanas reizē.

    3 citi svarīgi parametri

    Ļoti svarīgs rādītājs ir tā sauktā groza transformācija, jo no tā ir atkarīgs, cik ērti būs lietot trauku mazgājamo mašīnu un cik laba būs mazgāšanas kvalitāte. Groza transformācija nozīmē, ka trauku mazgājamā mašīnā iebūvētos grozus var pielāgot pēc vajadzības – var mainīt to augstumu un pat izvietojumu. Jo vieglāk mašīnu pielāgot tieši tavam šķīvim, glāzēm un vāzēm, jo labāk trauki nomazgāsies. Cik ērti ir nomainīt groza izkārtojumu, var izmēģināt tikai veikalā. Kopā ar pārdevēju jāveic noskatītās mašīnas izpēte un jāsaprot, vai grozus var pielāgot gan taviem lielajiem pusdienu šķīvjiem, gan mantotajai milzīgajai māla bļodai.

    Kā notiek pielāgošana? Vienkārši! Grozus var pacelt un nolaist pa līmeņiem, lai pielāgotu trauku augstumam. Bet trauku turētājus grozā var nolaist daļēji vai pilnībā, lai iegūtu līdzenu virsmu un varētu tur ielikt cepeškrāsns pannu, lielu katlu vai kādu citu lielu trauku.

    Vidējas klases mašīnām trauku turētāji ir daļēji nolaižami, bet topklases – pilnībā. Tas atspoguļojas arī cenā. Jo plašākas groza transformācijas iespējas, jo lielāka cena. Vēl daži ražotāji tagad piedāvā tādus mazgājamo mašīnu modeļus, kuriem ir tā sauktais komforta lifts – apakšējo grozu var saņemt aiz roktura un uzcelt augšā, lai nebūtu jālokās vai jātup uz zemes, kamēr to piepilda ar traukiem. Kad trauki salikti, grozs jānolaiž lejā, un tas pats iebīdās vietā.

    Programmas

    Katrai trauku mazgājamajai mašīnai ir vidēji 4–5 programmas, bet var būt arī nedaudz vairāk. Programmu daudzums nozīmē, cik daudz jau automātisku un iepriekš sagatavotu programmu ir ierīcē. Parasti trauku mazgājamajām mašīnām ir 2–3 automātiskās programmas, kurās var izvēlēties ūdens temperatūru grādos, un standarta mazgāšanas ilgums ir 2–3 stundas atkarībā no izvēlētā režīma. Bet vēl ir vairākas populāras programmas.

    • Ekoprogramma ir faktiski visās trauku mazgājamās mašīnās. Mazgāšana notiek ilgāk – apmēram 3–4 stundas –, bet tiek taupīts ūdens un elektrība.
    • Ātrā mazgāšana ilgst 1,5–2 stundas, bet notiek ar lielāku ūdens un elektrības patēriņu.
    • Intensīvajā programmā mazgāšana notiek 70 grādu temperatūrā, un tā ir piemērota piedegušu katlu un pannu mazgāšanai.
    • Stikla trauku/glāžu mazgāšanas programma atšķirībā no intensīvās mazgāšanas notiek lēnām un zemākā temperatūrā (45–50 grādos). Piemērota trauslāku trauku mazgāšanai.
    • Sterilizēšanas programma traukus karsē, tāpēc der, piemēram, bērnu pudelīšu mazgāšanai.
    • Režīms, kuram ir izvēles opcija, piemēram, mazgāt tikai apakšējo grozu, ja pirmais nav aizpildīts.
    • Īsās programmas mazgāšana ilgst 30 minūtes un ir paredzēta vienīgi trauku noskalošanai. Piemēram, ja mašīna nav aizpildīta, ieslēdzot šo režīmu, traukus var noskalot, līdz grozi ir pilni un var slēgt iekšā īsto mazgāšanu.
    • Aquastop ir īpašs nosaukums, kas apzīmē iekārtas aizsardzību pret ūdens noplūdi. Tāda nav pilnīgi visām trauku mazgājamām mašīnām (lētākajiem modeļiem nav), tāpēc iegādes brīdī pārliecinies, ka šāda opcija tiešām ir. Aquastop darbojas šādi: ja iekārtā rodas ūdens noplūde, īpašs sensors to saprot un ieslēdz sūkni, kas izpumpē ūdeni un ar vārstu nobloķē ūdens padevi no krāna.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē