• Kad jāfrizē ziedošie košumkrūmi?

    Krūmi, dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lai dekoratīvie krūmi laimīgi zaļotu un bagātīgi ziedētu, tie regulāri jāapgriež. Tikai svarīgi to izdarīt īstajā laikā – ne par agru, ne par vēlu.

    Augiem, kura dekorativitāte ir lapās, dzinumus vislabāk saīsināt bezlapu periodā – rudenī, ziemā, agrā pavasarī. Savukārt ziedošos augus visdrošāk apgriezt drīz pēc to noziedēšanas: ļauj pārziedēt un tūliņ apgriež.

    Ziedošo košumaugu apgriešanas ābece:

    • Forsītija. Tiklīdz nozied, jaunie dzinumi jāsaīsina uz pusi vai pat vēl vairāk. Ziedpumpuri veidojas uz šī gada dzinumiem, un tiem vajag laiku, lai nobriestu. Tā ka, ja neapguvi apgriezt, šogad tas jau ir nokavēts.
    • Fizokarps. Krūms noteikti jāapgriež ik gadu. Piemērotākais laiks apgriešanai ir auga miera periods. Ik pa laikam krūms jāatjauno – izgriež vecākos zarus, atstājot vien piecu centimetru celmiņus.
    • Spireja. Tiklīdz augs noziedējis, jānogriež tās dzinumu daļas, uz kurām bija saplaukuši ziedi. Drīz ataugs pelēkzaļi dzinumi, kas nākamvasar krāšņi ziedēs. Bet varbūt uzziedēs otrreiz jau šoruden.
    • Klinšrozīte. Ziedi veidojas uz šī gada dzinumiem, tādēļ pavasarī pirms lapu plaukšanas vecie dzinumi jāsamazina vismaz uz pusi, veidojot vēlamo krūma formu.
    • Parūkkoks. Vislabāk to apgriezt ik pēc diviem trim gadiem pavasarī, kad lapas vēl nav saplaukušas. Jaunie dzinumi jāsaīsina par vienu trešdaļu.
    • Hortenzija. Kokveida un skarainās hortenzijas apgriež pavasarī, vislabāk aprīlī pirms lapu plaukšanas, jo ziedpumpuri ieriešas un šī gada dzinumiem.  Vēlams izgriezt arī visus sīkos zariņus, jo izretinātam krūmam būs lielāki ziedi.
    • Jasmīni. Ziedi veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem, tādēļ krūms jāgriež tūliņ pēc ziedēšanas, tātad tagad. Ja apgriezīsi pirms ziedēšanas, būs maz ziedu.
    • Ceriņi. Pēc noziedēšanas jānogriež ziedkopas, vienlaikus veidojot arī krūma formu.

    SVARĪGI!

    Neglītie un sausie zari jāizgriež visiem krūmiem, vienalga, vai ir tam pats piemērotākais laiks, vai ne. Ja sausos zarus atstāj krūmā, jaunie nevar attīstīties. Turpretī tad, ja sausos dzinumus izgriež, to vietā ieaug skaisti jaunie dzinumi.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē