• Kā saglabāt dzērvenes ziemai bez cukura?

    Zelta padomi
    Ilze Klapere
    21. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Kā veselīgās un skaistās rudens ogas – dzērvenes – saglabāt līdz pašam pavasarim, nevārot zaptes?

    Ūdenī
    Tradicionāli purva dzērvenes glabā vienkārši burkā ar ūdeni. Ir arī metodes ar sāls un cukura pievienošanu, taču tas nav nepieciešams, pietiek ar tīru ūdeni. Metodes princips ir vienkāršs: ūdens palīdz saglabāt dzērveņu sulīgumu, neļaujot iztvaikot mitrumam no ogām. Savukārt bojāties ogām neļauj jau minētā brīnumainā benzoskābe.
    Ar laiku gan ūdenī var ieviesties gļotaina sēne, bet ar to var diezgan viegli cīnīties, ik pēc laiciņa ūdeni nomainot. Burka ar dzērvenēm ūdenī noteikti jātur vēsumā, piemēram, pieliekamajā vai aukstajā skapī, var arī ledusskapī.

    Sausas ogas
    Dzērvenes apžāvē plānā kārtiņā uz tīra papīra, tad ber burkā un burku aizvāko ar hermētisko vāciņu. Viss! Elementāra metode. Bet jāpatur prātā, ka ogām jābūt sausām un burkai – tīrai.

    Sfagnu sūnās
    Tīrā, sausā burkā apmēram 2 centimetru biezumā ieber sfagnu sūnas – tādas, kādas tās ir purvā (ne pārāk slapjas, bet arī ne pavisam izkaltētas). Tad ieklāj divās kārtās salocītu marlīti, lai ogām nav tiešas saskares ar sūnām. Dzērvenēm jābūt sausām – tās var plānā kārtiņā izbērt uz tīra papīra un atstāt pāris dienu istabas temperatūrā nožūt. Tad ogas ber burkā virs sūnām uz marlītes, virsū atkal liek marles kārtiņu un aizvāko ar plastmasas vāciņu. Glabājas brīnišķīgi, līdz pat nākamā gada ražai!

    Saldēšana
    Dzērvenes var arī saldēt, tikai jārēķinās, ka pēc atkušanas ogas būs mīkstas un saplakušas, tāpēc tās nāksies stampāt kopā ar medu vai vārīt ķīseļos, tur nu izskatam vairs nav nozīmes. Tāpat, ja iecerēts gatavot spirdzinošus vai sildošus dzērienus ar dzērveņu piedevu, saldēšanas metodei nav ne vainas.

    Purva vai lielogu dzērvenes?

    Pētījumi liecina, ka arī lielogu dzērvenēs ir visas labās vielas – tāpat kā purva dzērvenēs. Vienīgi glabāšana lielajām neizdodas tik labi, jo miziņa ir plānāka, caur to notiek šķidruma iztvaikošana. Purva ogām miziņa ir izturīga un biezāka.

    Kāpēc dzērvenes kļūst mīkstas?

    Tirgū purva dzērvenes var iegādāties pat ziemā, tikai tad tās nereti vairs nav tik izskatīgas – daudzas ogas kļuvušas brūnganas un mīkstas, zaudējušas savu sarkano spožumu. Tas tādēļ, ka dzērvenes dabūjušas salu. Taču nav tādu smalku pētījumu par to, ka šādas apsalušas ogas būtu mazāk veselīgas.

    Kādēļ dzērvenes ir tik veselīgas?

    Dzērvenes varētu dēvēt ne tikai par vērtīgām, bet pat par brīnumainām ogām – gan tāpēc, ka tās sniedz pierādītu labumu mūsu veselībai, gan arī tāpēc, ka tās prot ļoti labi parūpēties pašas par savu dzīvotspēju.

    Atbildīgais komponents, kas šo brīnumaino spēju dzērveņogās nodrošina, ir benzoskābe. Tā ir labs dabiskais konservants, tāpēc arī visas pārējās vērtīgās vielas, kas atrodamas dzērvenēs, labi un ilgi saglabājas. Mikrobi, sēnes un citi sliktiņie dzērvenēm neko īsti nevar padarīt – vismaz tikmēr, kamēr cilvēki tās prasmīgi spēj uzglabāt.

    Vēl dzērvenes satur askorbīnskābi, antociānus (sarkanie pigmenti, kas organismā strādā kā labi antioksidanti), kā arī minerālvielas, no kurām īpaši atzīmējams jods (tas sastopams gandrīz visos purvainu vietu augos) un mangāns – šīs abas minerālvielas palīdz organisma fermentu sistēmai labāk strādāt.

    Dzērvenes veselībai:

    • Ķiploki un dzērvenes bieži tiek minēti kopā, ja runa ir par veselības stiprināšanu. Ir receptes, kur samaltām dzērvenēm pievienots medus un arī ķiploks, taču, vai šāds maisījums būs tīkams garšas kārpiņām un citu cilvēku deguniem, ir gaumes jautājums.
    • Ja gadās saaukstēties, bļodiņā sajauc glāzi dzērveņu ar ēdamkaroti vai divām medus un dienas laikā pa karotītei izēd, neaizmirstot dzert arī labi daudz šķidruma – vitamīnu un zāļu tējas.
    • Dzērveņogas ir neaizstājamas urīnceļu veselības uzturēšanā. Lai nebūtu pārpratumu – dzērvenes nav urīndzenošas, bet gan tām piemīt antibakteriāla darbība, par kuru atbildīga ir jau saslavētā benzoskābe. Kādu glāzi pa dienu vajadzības gadījumā ieteicams izēst, bet, ja kuņģis nepanes dzērveņu skābumu, ogas nepieciešams samaisīt ar medu un citiem labumiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē