• Kā iznīcināt lapseņu pūzni?

    Zelta padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    21. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā sadzīvot ar lapsenēm un kā iznīcināt, ja līdzāspastāvēšana nav iespējama?

    Lai kādu paņēmienu izmantotu, jābūt ļoti piesardzīgam. Pirms dodies iznīcināt lapseņu pūzni, svarīgi ir padomāt par apģērbu, kas maksimāli aizsargās no lapseņu kodumiem. Vispiemērotākais būs biezs apģērbs: cimdi, cepure, krekls ar garām piedurknēm un garās bikses, tāpat var noderēt sejas aizsargs, piemēram, bitenieka maska.

    • Drošākais laiks, kad atbrīvoties no lapsenēm, ir vēla vakara stundas, kad lapsenes devušās atpakaļ pūznī.
    • Ja lapseņu pūznis ierīkots augsnē un tas ir neliels, sagaidot vakaru, to var apkaplēt un aizbērt ar zemi.
    • Ja pūznis ir viegli pieejams un neliels, to apņem ar auduma maisu un norauj no stiprinājuma vietas. Maisu nekavējoties cieši aizver, lai lapsenes netiek laukā, un iegremdē ūdenī. Ja izmanto plastmasas maisu, tam jābūt iespējami biezam un stingram, jo lapsenes plastmasai ātri vien var izgrauzties cauri. Savukārt, ja lapsenes nolemts iznīcināt, maisu iemetot ugunī, jāatceras, ka maisam sākot degt, kāda lapsene var izsprukt.
    • Ja pūznis pamanīts vēlāk, kad tas jau ir liels, atbrīvojoties no tā, jābūt īpaši piesardzīgam. Var izmantot speciālus izsmidzināmos līdzekļus, kas paredzēti tieši lapseņu un iršu iznīcināšanai. Ar aerosolu rūpīgi apsmidzina visu pūzni tā, lai tas viss ir mitrs, sevišķi ieeju lapseņu pūznī. Kad pēc pāris stundām neviena lapsene vairs nav redzama, pūzni var uzmanīgi noņemt un sadedzināt.
    • Pūšamie aerosoli noderēs arī tad, ja pūznis ierīkots koka lapotnē vai dobumā, dziļi dēļu spraugās vai šaurās vietās. No tautas līdzekļiem pūžņa iznīcināšanai izmanto apliešanu ar sālsūdeni un apsmidzināšanu ar benzīnu.
    • Pūzni nekādā gadījumā nevajadzētu vienkārši nogāzt zemē, jo tā ne vien tiks izjaukts saimes miers, bet arī pamatīgi sadusmotas lapsenes, kas, visticamāk, metīsies ienaidnieku sadzelt. Ja pēc pūžņa izjaukšanas mātīte un daļa darba lapseņu izdzīvo, šajā gadā tās var veidot jaunu pūzni un lidos citas mājas celtniecības vietas meklējumos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē