• Ja ravē, tad bez muguras sāpēm!

    Dārzs
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    30. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone, no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Neviena puķe un dārzenis negrib labi augt, ja to neapčubina. Ravēšana ir viens no augu apčubināšanas veidiem, var pat teikt – neatņemama dzīves daļa visiem, kam ir savs dārzs vai dārziņš. Bet kā, rūpējoties par augiem, nenodarīt pāri sev pašai? Konsultē un pareizas ravēšanas pozas rāda LIENE ROZENTĀLE-AMOLIŅA, Veselības centra 4 Rehabilitācijas nodaļas fizioterapeite.
    1. Nav vienas superpozas vai paņēmiena, lai ravējot, īpaši ilgas stundas, justos labi – katram visērtākā būs sava poza. Taču, lai nogurums būtu mazāks, palīdz pozu maiņa, pārejot no vienas uz citu. Viena no ergonomiskām ravēšanas pozām – izklupiens ar vienu un otru kāju; kājas mainot.

    2. Ravēšana uz ceļiem, zem tiem paliekot paliktni vai spilvenu. Internetā nopērkami arī speciāli ravēšanai domāti rāmīši, ko liek zem ceļgaliem, lai tie nesāpētu. Ravēšana uz ceļiem ieteicama ne tikai siltumnīcā, kur parasti nav pārāk daudz vietas, bet arī dārzā, vagā.

    3. Ergonomiska un pareiza ravēšanas poza ir dziļajā pietupienā ar izvērstiem ceļgaliem. Galvenais – lai mugura jostas daļā būtu taisna. Cits jautājums – cik ilgi tā var notupēt?

    4. Ja ravē, izmantojot kapli ar garo kātu, galvenais ievērot jau minēto – mugurai jostas daļā jābūt taisnai. Ja pēc ravēšanas sāp muskuļi, tas ir dabiski un pat labi, jo tad skaidrs, ka strādā arī muskuļi.

    5. Ja lietus nelīst tik bieži, cik vajadzētu, dārzs jālaista pašai. Mugurai draudzīgāk ir nevis pilnu spaini vai lejkannu vilkt no dīķa, bet piepildīt to, izmantojot šļūteni vai piesmeļot no kubula. Līdzsvaram lejkannas būtu jānes abās rokās – kaut puspilnas.

    6. Izmantojot īso kaplīti, jāievēro iepriekš minētais – dziļais pietupiens ar izvērstiem ceļgaliem un taisnu muguru. Ja pēc ravēšanas jūtamas sāpes dibena, kāju un vēdera muskuļos, starplāpstiņu daļā, kas pēc divām trim dienām pāriet, tam nav jāpievērš īpaša uzmanība. Ja sāpes nepāriet vai tās ir mugurā vai kakla daļā, ravēšanas paradumi jāmaina.

    7. Ērta ravēšanas poza ir sēdus uz spaiņa vai ķeblīša. Taču, liecoties uz priekšu, nedrīkst sakņupt – jāliecas ar taisnu muguru.

    8. Ārzemju interneta portāli, piemēram, amazon.com, gardeners.com, piedāvā iegādāties īpašus ravēšanai un ne tikai tai domātus rāmīšus, kas vidēji maksā 40 dolāru jeb ap 33 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē