• No podiņa – uz dārzu. 7 soļi sīpolpuķu pārstādīšanā

    Pavasaris!
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    6. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ko iesākt ar ziemā sapirktajām un sadāvinātajām sīpolpuķēm podiņos, ja izmest žēl? Iesaka Laima Ozoliņa, Bulduru dārzkopības vidusskolas siltumnīcas dārzniece.

    Podiņā augušos sīpolus nākamajā ziemā uzziedināt nevarēs. Ja nu kāds aizmirsts sīpoliņš tomēr uzziedējis, par to drīzāk jāpriecājas kā par neparastu veiksmi un dabas dāvanu, nevis likumsakarību. Arī no podiņa dārza zemē iestādītās sīpolpuķes nākamgad ziedēs nabadzīgāk, mazākiem ziediem vai neziedēs vispār. Tāpēc ir noderīgi pierakstīt, kurā dārza vietā kas iestādīts, lai neaizmirstu un nelaikā neizrakņātu to puķīšu sīpolus, kas nākamajā gadā nezied.

    Turpmākajos gados pret tām jāizturas tāpat kā pret pārējām dārzā augušajām māsām – tulpju sīpolus vēlams izrakt katru gadu, narcises, hiacintes un sīkās sīpolpuķītes vairākus gadus var augt nepārstādītas. Bet atkārtotai uzziedināšanai ziemā atkal var izmantot tos sīpolus, kas vismaz divus gadus izgājuši rehabilitācijas kursu – auguši un ziedējuši dārzā.

    Uzziedināšana sīpolpuķei – kā jau katram, kas nelaikā pamodināts un spiests darīt to, ko nepavisam vēl negribas, – ir grūts pārbaudījums. Lielākoties gan tā sīpoliņu pavisam nepiebeidz, tomēr tas nekad neizaug tik dūšīgs un nenobriest tik labi kā dobē audzētais.

    7 soļi līdz stādīšanai dārzā

    1. Neļauj ziediem pārziedēt, citādi tie vēl sāks domāt par sēklu aizmetināšanu. Bet tā ir lieka spēka tērēšana, jo tev vajag, lai pēc traumējošās ziedēšanas nelaikā spēks, cik nu tā atlicis, saiet sīpolā. Kad ziedi sāk kļūt neglīti – plūc nost. Ziedkātu gan, ja iespējams, atstāj vietā. Ja zieds nogriezts ar visu kātu, tad, protams, nebūs, ko atstāt.
    2. Vēl beidzamo reizi uzmēslo un dažas reizes aplaisti. Jo vairāk lapu, jo ilgāk podiņu var laistīt un mēslot – ziedu vairs nav, bet sīpoli briest. Kad lapas sāk dzeltēt, laistīt pārtrauc.
    3. Pārtrauc laistīt. Gaisma puķēm podiņā vairs nav nepieciešama, tāpēc tās vari nolikt arī kādā tumšākā vietā, piemēram, pieliekamajā vai priekšnamā zem sola, un turēt tur, līdz lapas nokalst pavisam.
    4. Kad lapas pavisam sažuvušas, tās noņem. Sīpolus izroc no zemes un pāris nedēļu apžāvē aptuveni 20–25 grādu temperatūrā – šķūnītī vai bēniņos.
    5. Apžuvušajiem sīpoliem noņem ārējās sausās zvīņlapas. Ja ligzdā ir vairāki sīpoliņi, sadali tos pa vienam. Noplūc saknes. Uzmanību – narcisēm gan saknes jāatstāj vietā!
    6. Līdz pat stādīšanas laikam noglabā ne pārāk karstā, ne aukstā telpā (aptuveni 20 grādu temperatūrā), kur pietiek svaiga gaisa, piemēram, šķūnītī. Šādos apstākļos sīpoli ne izkaltīs, ne arī pirms laiks sāks dīgt un augt. Sīpolus līdz stādīšanai glabā sieta tīkliņā, papīra turziņā vai kaut zeķē, tikai nekādā ziņā ne plastmasas maisiņā – gaisa necaurlaidīgajā polietilēnā sīpoli pelēs un pūs, un pagalam būs.
    7. Sagaidi īsto sīpolpuķu stādīšanas laiku un stādi dobē katru saskaņā ar tās vajadzībām un īpatnībām:
      Tulpes un hiacintes stāda septembrī.
      Narcises var stādīt zemē kaut vai maijā.
      Arī krokusus var stādīt maijā – tos uz dārzu var pārvietot kopā ar visu podiņa zemes kamoliņu.
      Arī muskares var pārstādīt dārzā uzreiz.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē