• No pilsētas uz laukiem. Pavisam. Trīs spraigi pieredzes stāsti

    Dzīvesstāsti
    Ilze Šķietniece
    10. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Medeņu ģimene Kazdangā
    Foto: No izdevniecības arhīva
    Medeņu ģimene Kazdangā
    Pārceļoties uz dzīvi laukos, pilsētniekiem visbiežāk nākas secināt, ka sapņi ne vienmēr sakrīt ar realitāti. Žurnālā LAUKU MĀJA runājam ar trim jaunajiem lauciniekiem par viņu pieredzi, pārceļoties uz laukiem un dzenot saknes jaunā vietā.
    Nākamais: Medeņu ģimene Kazdangā

    Grozies, kā gribi – lai lauku mājā varētu pēc iespējas ātrāk iedzīvoties, vajadzīga nauda. Vispirms mājas būvniecībai vai atjaunošanai, tad ērtību ierīkošanai. Pilsētniekam būs grūti ēkā bez ūdensvada un kanalizācijas, kā arī centralizētas apkures. Tāpat svarīgs ir labs ceļš, autovadītāja apliecība un automašīna, kas garantē mobilitāti.

    Malkas krāsnis un dzīvā uguns tikai sākumā šķiet romantika.

    Ar laiku saproti, ka tas aizņem daudz laika un ziemā piesien pie mājas. Jāiemācās pieņemt, ka vajadzēs rīkoties citādi, nekā sākumā iecerēts. Jāiemācās ļauties dzīves plūdumam un pakļauties dabas spēkam. Citādāk iedzīvoties būs grūti.

    10 noderīgi ieteikumi topošajiem lauciniekiem!

     

    1. Mācies nebūt noteicējs! Lai dzīve laukos izdotos, jārēķinās ar visa pastāvošā mainīgumu un jāmācās plūst pa dzīvi bez stresa par lietām, ko cilvēks nevar noteikt. Jo daba ir mainīga un nepastāvīga. Tu nekad nevari zināt, kad uznāks lietavas un viss dārzs noplūdīs, nekad nevari zināt, kad uzsnigs tik daudz sniega, ka no rīta nebūs iespējams tikt ārā no mājām.
    2. Izbaudi gadalaiku ritumu! Vasarā, protams, aktivitāšu un arī darba ir vairāk, toties ziemā ir iespēja izbaudīt mieru un klusumu. Novērtē, ka speciāli nav jāplāno brauciens ārpus Rīgas vai uz pilsētas nomali, lai slēpotu vai slidotu, kolīdz radušies piemēroti laikapstākļi.
    3. Izvēlies piemērotu apkures veidu! Rēķinies, ka malkas krāsnis prasīs daudz laika. Vispirms kurināmais jāsagādā, jāsaskalda, jāizžāvē, jāsakrāmē šķūnī, tad apkures sezonā jānes uz māju. Izbraukt nevarēsi, citādi māja atgriežoties būs auksta. Ja esi cilvēks, kam patīk būt kustībā un darbs ir ārpus mājām, izvēlies pašregulējošus apkures veidus, piemēram, gāzi vai granulas.
    4. Izplāno savu ikdienu! Jārēķinās, ka lauku māja prasa vairāk spēka un laika nekā dzīvoklis. Nevar gribēt paspēt apkopt māju, daiļdārzu un sakņu dārzu, vest bērnus uz skolu, pulciņiem un nodarboties ar biznesu. Izdomā, no kā vari atteikties, lai nepārņemtu sajūta, ka atrodies vāveres ritenī. Varbūt kartupeļus nevajag audzēt pašam, bet nopirkt no kaimiņu lauksaimnieka. Dārzu var veidot viegli kopjamu, stādot tikai daudzgadīgos un mūžzaļos augus.
    5. Uztici daļu darbu bērniem. Nopērc zāles pļaujamo traktoriņu un ļauj šo pienākumu paveikt savai atvasei. Tāpat bērns var izrakt bedri, ar ķerru savest malku un paveikt citus vienkāršus uzdevumus. Viņam tā būs iespēja pierast pie darba.
    6. Esi atvērts vietējai sabiedrībai. Laukos daudzi pret svešajiem sākotnēji izturas piesardzīgi, tomēr kopumā sabiedrība ir toleranta un iekļaujoša. Vienmēr atceries, kāda ir latvieša mentalitāte. Ja sarunu uzsāksi pārāk aktīvi, cilvēki var nobīties.
    7. Apmeklē pulciņus un nodarbības! Novados iedzīvotājiem piedāvā plašas iespējas iesaistīties amatiermākslas kolektīvos, apmeklēt kursus, nodarbības un sporta treniņus. Informāciju meklē vietējā novada interneta mājaslapā vai pie ziņojumu dēļa.
    8. Ļauj bērnam iet vietējā izglītības iestādē. Tā būs iespēja iegūt jaunus paziņas un draugus ne tikai viņam, bet arī tev.
    9. Sāc uzņēmējdarbību. Laukos ir grūtāk atrast algotu darbu, toties lielākas iespējas kļūt par uzņēmēju pašam. Nekustamo īpašumu cenas ir salīdzinoši zemas, tukšu ēku daudz. Un, pat ja pašam nav gana daudz līdzekļu biznesa uzsākšanai, ar labu plānu pastāv labas iespējas piesaistīt Eiropas Savienības fondu atbalstu.
    10. Sarīko pasākumu pats! Ja pietrūkst kultūras aktivitāšu, ko nodrošina dzīve pilsētā, ķeries pie svētku vai sarīkojuma organizēšanas pats. To var darīt gan savā pagalmā, gan ejot ar iniciatīvu uz pašvaldību. Novados parasti birokrātija ir daudz mazāka nekā lielpilsētās.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē