• Nezāle zem lupas. Ar ko vērtīga un interesanta lielā nātre?

    Dārzs
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    18. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Nezāļu grozā nereti tiek iemesti gan vērtīgi ārstnieciski, gan ēdami, gan citā veidā interesanti vai pat unikāli augi. Tāpēc šogad dodamies nezāļu pasaulē! Konsultē Laura Grīnberga, Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākā botāniķe.

    Lielā nātre mierīgi var pretendēt uz zaļās dārza karalienes godu. Viņa var visu! 

    Vizītkarte

    • Latīniski – Urtica dioica.
    • Līdz 150 cm augsts daudzgadīgs lakstaugs. 
    • Auglis – riekstiņš.
    • Lapu malas rupji zāģzobainas ar dzeloni galā.  
    • Uz lapām un stublājiem – dzeļmatiņi. 
    • Latvijā aug arī sīkā nātre Urtica urens.
    • Latīņu nosaukums cēlies no vārda uro – dedzināt.

    Nātre ir noderīga gan tautas medicīnā, gan farmācijā, gan uzturā, gan skaistumkopšanā, gan tekstilrūpniecībā, gan pat dārzkopībā. Un vēl karaliene nātre ir lepna. Pieskarsies – apsvilinās! Jo nātre ir klāta ar dzeļmatiņiem, kas, neuzmanīgi pieduroties, burtiski iešļircina cilvēka vai dzīvnieka ādā histamīnu un citas ķīmiskas vielas, radot sāpīgas dedzināšanas sajūtu. 

    Latvijā savvaļā aug divas nātru sugas, un gan jau bērnībā, neuzmanīgi piešaujot kāju, ir pamanīta dzēlīgā sīkā nātre. Tā ir viengadīga, bet citādi to īpašības ir ļoti līdzīgas. 

    Superdārzenis

    Vispirms visām nātrēm piemīt veselīgums. Patiesībā nātre ir vēl viens labs un viegli kopjams lapu dārzenis! Tā ir viens no pirmajiem C vitamīna avotiem agrā pavasarī, un C vitamīna tajā ir pat vairāk nekā daudzos citos lapu dārzeņos. Lai dzeļmatiņi neapdedzinātu mēli, nātres pirms ēšanas noplaucē ar verdošu ūdeni un notecina, tad tās līdzinās spinātiem. Tās liek salātos (nātrei piestāv, piemēram, olas), zupā (vāra līdzīgi skābeņu zupai), pievieno biezeņiem un sautējumiem, gatavo burvīgu pesto. Nātru lapās ir izcili daudz vērtīgu vielu – augsts olbaltumvielu saturs, dažādi vitamīni, minerālvielas, organiskās skābes. Un nātru sēklas pēc vērtības pielīdzināmas lapu kāpostiem (ko angliski sauc par kale) un spinātiem. 

    Speciāli audzē

    Vācijā un Austrijā kopš 19. gadsimta sākuma nātres tiek speciāli audzētas veseliem laukiem – šķiedru iegūšanai. Turklāt audumu izgatavošanai nātru šķiedras lietotas jau 3000 gadu pirms mūsu ēras. Kopš seniem laikiem nātres noderējušas arī medicīnā, pārtikā un virvju gatavošanā. Mūsdienās tās plaši lieto visur. Pārtikas rūpniecībā no nātrēm iegūst zaļo pārtikas krāsvielu – hlorofilu. Bet pētījumi par nātru bioloģiski aktīvo savienojumu un šķiedrvielu izmantošanu turpinās.

    Nātru virca

    Nātres liek mucā vai spainī un sakapā, bet pēc tam aplej ar verdošu ūdeni tā, lai nosegtas. Uz kilogramu nātru vajadzīgs apmēram 10 litru ūdens. Bet – svarīgi, lai ūdens nav līdz trauka augšmalai un paliek vieta rūgšanas radītajām putām! Tad apklāj (nenoslēdz hermētiski, tomēr vāku uzliek, jo aromāts būs diezgan nikns!) un atstāj uz vienu divām nedēļām. Palaikam apmaisa.

    Pēc tam atšķaida ar ūdeni aptuveni attiecībā 1:15 un lieto reizi nedēļā vai divās. Tikai ar mēru, lai neapdedzinātu augus! Nātru virca atbaida kaitēkļus, īpaši laputis un ērces. Bet kopumā tās iedarbība skaidrojama ar lielo minerālu un mikroelementu saturu, jo augiem bieži trūkst dzelzs, fosfora, magnija un kalcija. Nātru virca palīdz pret miltrasu, veido labāku sakņu sistēmu, uzlabo fotosintēzi. Mēslot ar to iesaka līdz jūlijam. Dažiem dārza iemītniekiem (salātiem, sīpoliem, zirņiem un citiem) tā arī neder.

    Ja dārzā traucē 

    No nātrēm var tikt vaļā, centīgi ravējot vai kaplējot. Pļaujot nātru audzes kļūst tikai biezākas. Nātrēm patīk irdena, auglīga, barības vielām bagāta augsne.

    No farmakoloģes profesores Vijas Eniņas padomiem

    • Lapu bioaktīvajam kompleksam piemīt asinsradi un asins recēšanu veicinoša, asiņošanu apturoša, žultsdzenoša, pretiekaisuma, antialerģiska pretsāpju un organismu spēcinoša iedarbība. Daudz vērtīgu īpašību arī sakneņiem.
    • Nātru lapu uzlējumu dzer pa pusglāzei trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas kā organismu spēcinošu un vielmaiņu uzlabojošu līdzekli. Tas palīdz arī pie ādas slimībām, sāpju mazināšanai un pret citām vainām. Lapu un sakneņu novārījumu gan dzer, gan izmanto ārīgi kompresēm, apmazgājumiem ādas slimību dziedēšanai un matu mazgāšanai to sakņu stiprināšanai.
    • Lapas pavasarī lieto kā organismu attīrošu un spēcinošu līdzekli.
    • Jābūt piesardzīgiem tiem, kam ir pastiprināta asins recēšana vai augsts asinsspiediens.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē