• Nesalsti! Kā pareizi ģērbties rudenī

    Māja un Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    5. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Mēdz teikt, ka nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs.

    Aukstumā labi var sasildīties, kustinot roku un kāju pirkstus un arī sparīgi apļojot uz sāniem izstieptas taisnas rokas. Ja gadījies nosalt, svarīgi kārtīgi sasildīties – ieiet karstā dušā vai vannā, satīties segā, izdzert lielu krūzi sildoša dzēriena. Vislabāk – ingvera tēju ar citronu un medu!

    5 jautājumi un atbildes par vēsam laikam piemērotu apģērbu:

    1. Kāpēc vienādā temperatūrā vienam ir silti, bet citam auksti?
      Mums katram ir sava individuālā sajūta par laiku un ģērbšanos, atšķirīga rūdījuma pakāpe un termoregulācijas mehānisms. Labākais špikeris pareizā apģērba izvēlei vienmēr ir paša sajūtas – jo vairāk ieklausīsies, ko tev priekšā saka ķermenis, jo pareizāk apģērbsies.
    2. Vai tiešām svarīgākais ir siltas kājas?
      Kājas tiešām ir viena no svarīgākajām mūsu ķermeņa daļām, kas vienmēr jātur sausumā un siltumā. Ja nosalst vai samirkst kājas, ir liela iespēja saaukstēties pat tad, ja viss pārējais ķermenis bijis siltumā.

      Vienmēr svarīgi izvēlēties ērtus, brīvus apavus, lai pirksti nebūtu saspiesti, jo tad tiek kavēta asinsrite un kājas ātrāk sāk salt. Iegādājoties jaunus apavus aukstajai sezonai, raugies, lai tajos vari ievilkt siltās zeķes vai speciālas termozeķes, kas notur siltumu.
    3. Kādi cimdi vislabāk sasildīs rokas?
      Cimdi svarīgi ne tikai tāpēc, lai rokas sasildītu, bet arī lai pasargātu roku ādu no nelabvēlīgās aukstuma ietekmes. Speciālisti iesaka cimdus sākt valkāt, kad temperatūra noslīdējusi zem plus astoņiem grādiem. Izvēloties cimdus, svarīgs ir materiāls. Rudenī, kad gaiss vēl ir plus grādos un bieži līst, ir vējains, vari izvēlēties ādas cimdus, bet, kad ārā jau zem nulles, ādas cimdos rokas, iespējams, sals, īpaši tad, ja cimdi ir ļoti pieguloši – tad tie saspiež asinsvadus, un rokas salst vēl vairāk.
    4. Vai pietiek nosegt tikai ausis vai arī noteikti vajadzīga cepure?
      Aukstā laikā, kad ir mīnus grādi vai spēcīgs vējš, cepuri nevajadzētu aizstāt ar ausu sildītāju. Galvassega ir ļoti būtisks apģērba gabals, jo liels daudzums ķermeņa siltuma izdalās tieši caur galvu. Ļoti svarīgi ir likt galvā cepuri, ja pirms došanās ārā izmazgāti mati un arī tad, ja mati ir izžāvēti ar fēnu. Pat nedaudz mitri mati labi vada aukstumu un var provocēt iekaisumu veidošanos.
    5. Vai šalle obligāta?
      Šalle aukstā laikā rada komfortablu sajūtu un nosedz mandeles. Svarīgi, lai aukstumā ir nosegta arī krūšu daļa, jo tas ir liels ķermeņa laukums, caur kuru ķermenis atdod daudz siltuma. Šalle ir svarīga arī tādēļ, lai no aukstuma un vēja iedarbības pasargātu skausta muskuļus, kas mēdz tikt savilkti, un tad rodas nepatīkamas sajūtas kakla aizmugures daļā, dažkārt pat galvassāpes.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē