• Nesabendē muguru, tīrot sniegu! Pareizas sniega tīrīšanas likumi

    Praktiski padomi
    Indra Ozoliņa
    19. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Vieniem sniegs ir prieks, citiem – apgrūtinājums, jo jāķeras pie sniega lāpstas, un tas sagādā pārbaudījumu mugurai. Iesaka Kristaps Starts, rehabilitācijas centra Baltijas Fizioterapija fizioterapeits. 

    Ja sniegu tīra pareizi, mugura necieš, taču tai dikti nepatīk vienlaicīga saliekšanās un sagriešanās kombinācijā ar sniega celšanu. Tas var izraisīt starpskriemeļu disku trūci un citas ķibeles ar muguru, kā arī, ja muguras kaites bijušas jau agrāk, tās var saasināties. Ja skriemelis vai disks nepareizu kustību laikā piespiedīs nervu vai tā saknīti, muskuļi savilksies, lai mazinātu noslodzi uz nervu. Tas radīs sāpes, un tad ieteicams vērsties pie ārsta vai fizioterapeita, kurš novērtēs traumas nopietnību un paskaidros, ko darīt tālāk.

    Tā kā sniega tīrīšana ir diezgan liela fiziska slodze, sirds slimniekiem būtu ieteicams to uzticēt tuviniekiem vai arī tīrīt sniegu ļoti uzmanīgi un ar regulāriem pārtraukumiem.

    Rodas jautājums – varbūt atmaksātos nopirkt sniega pūtēju vai traktoriņu, pie kura stiprina lāpstu? Sniega pūtējs ir laba lieta, it īpaši pašgājējs, taču, ja ārsts atļauj tīrīt sniegu un ja to dara pareizi, tad veselībai labāk būs to veikt ar lāpstu. Jo savā ziņā sniega tīrīšanu var salīdzināt ar vingrošanu vai svarcelšanu, staigājot pa nelīdzenu, nestabilu pamatu.

    Pareizas sniega tīrīšanas likumi

    1. Saģērbies vairākās kārtās, uzvelc cimdus, kas palīdzēs nodrošināt labu saķeri ar lāpstas rokturi, un piemērotus apavus, lai samazinātu kritiena risku.
    2. Vispirms viegli sasildi muskuļus. Pastaigājies 5 līdz 10 minūtes, izapļo plecu locītavas, pacel rokas uz augšu un nolaid uz leju, izapļo gūžas locītavas, muguras jostas daļu, delnu locītavas, elkoņus, izvingrini pirkstus.
    3. Tīri sniegu uz vietu, kur to sakrāj, lai samazinātu tā nešanas apjomu.
    4. Kanādas Arodveselības un drošības centrs (CCOHS) iesaka sniegu tīrīt ar ātrumu ne vairāk kā 15 kausu minūtē. Šādā tempā šķūrēšanas ilgumam nevajadzētu būt ilgākam par 15 minūtēm, un pēc tam jāietur 15 minūšu pārtraukums, kura laikā vēlams iedzert nedaudz silta bezalkoholiska dzēriena.
    5. CCOHS arī iesaka sniegu nekraut augstāk par 1,3 metriem un nemest tālāk par 1 metru. Metot ņem tikai tik daudz sniega, cik vari pacelt, un kājas pagriez uz to pusi, uz kuru met – negrozies viduklī!

    Veselīgās pozas

    Foto: Ieva Andersone

    Pēdas un ceļus turi gurnu platumā, lāpstu – tuvu ķermenim. Lielāko daļu ķermeņa svara pārnes uz priekšā izvirzīto pēdu. Ar kāju iegremdē lāpstu sniegā. Iesēdies ceļos, turi vēderu stingru, sasprindzini plecus un lāpstiņas.

    Foto: Ieva Andersone

    Pirms sniega celšanas ieelpo, sasprindzini vēdera muskuļus. Ceļot izelpo un izmanto kāju muskuļu spēku, vienlaikus pārvietojot ķermeņa svaru uz pēdu, kas ir vairāk aizmugurē. Mazliet, bet ne līdz galam iztaisno ceļus, noturi taisnu muguru. Ieelpo. Metot sniegu uz priekšu (nevis sāniem), izelpo. Foto: Ieva Andersone

    Šķūrējot sniegu, svaru galvenokārt balsti uz priekšējo kāju un visu laiku noturi stingrus vēdera muskuļus, lai ir atbalsts mugurai.  Foto: Ieva Andersone

    Kādai jābūt lāpstai?

    • Vieglai, tai nevajadzētu svērt vairāk par diviem kilogramiem.
    • Lāpstas rokturim jāsniedzas līdz krūšu augstumam, lai būtu mazāk jānoliecas uz priekšu.
    • Vēlams lietot lāpstu ar izliektu kātu, tas atslogos muguras lejasdaļu, jo lāpsta nav tik augstu jāceļ.
    • Visbiežāk lāpstām ir D formas rokturis. Pārliecinies, vai tas neiespiež plaukstas locītavu neveiklā pozīcijā.
    • Izvēlies lāpstu, kas vislabāk atbilst konkrētajam darbam. Ar liela izmēra lāpstu pārvietosi vairāk sniega, bet ceļot svars var būt pārāk liels. Sniega pacelšanai un izmešanai izmanto mazāku lāpstu (25–35 centimetrus platu). Mazāks kauss samazinās pacelto svaru un līdz ar to traumu risku. Proti, labāk biežāk pacelt mazu smagumu nekā reti – lielu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē