• Nepieļauj tipiskākās kļūdas, kuras bojā trauku mazgājamo mašīnu!

    Sadzīves tehnika
    Agnese Ģērmane
    7. novembris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kā visbiežāk grēko trauku mazgājamo mašīnu lietotāji? Un ko mācīties no viņu kļūdām, konsultē Jānis Krūmiņš, sadzīves tehnikas salona Elementi pārstāvis un Marks Kacs, sadzīves tehnikas remontdarbnīcas General Serviss vadītājs.

    Divi pamatlikumi

    1. Jebkurai trauku mazgājamai mašīnai jāiestāda mazgāšanas parametri atkarībā no ūdens cietības. Ja šis it kā sīkais uzdevums ir paveikts, nebūs situācijas, ka uz traukiem paliek plankumi vai tie nav līdz galam nožāvēti. Ūdens cietības parametri jāievada pēc uzstādīšanas, pirmo reizi ieslēdzot trauku mazgājamo mašīnu. Lietošanas instrukcijā ir norādīti ūdens cietības līmeņi 1–5 vai 1–6 (atkarībā no ražotāja). Ja ir zināma ūdens cietība, atliek tikai izvēlēties attiecīgo līmeni. ja nav, jāizmanto pie lietošanas instrukcijas pievienotā testa papīra strēmele, kas jāiemērc ūdenī. Vadoties pēc krāsas, kādā tā iekrāsosies, tad arī jānosaka sava ūdens cietība un jāizvēlas atbilstošais līmenis.
    2. Jāizmanto trauku mazgājamajām mašīnām paredzētais sāls un mazgājamais šķidrums. Izmantojot šos abus līdzekļus, ne tikai uzlabojas mazgāšanas rezultāti, bet pagarinās arī mašīnas mūžs, jo sāls ir tas, kas uztur mašīnā tīrību. Savukārt mazgājamais šķidrums piešķir ūdenim vajadzīgo sārmainību, lai trauki pēc iespējas labāk nožūtu un iegūtu spīdumu. Abi šie līdzekļi jāielej atsevišķā tiem paredzētā konteinerā, un tie neaizvieto mazgāšanas līdzekli, kas ir tablešu vai pulvera veidā. Mazgājamais šķidrums un sāls nav jāliek katrā mazgāšanas reizē – ar vidēju lietošanas intensitāti un vidēju ūdens cietību ar vienu uzpildes reizi pietiek mēnesi. Turklāt mašīnām ir simbols, kas iedegas, ja viens no līdzekļiem ir beidzies.

    Trauku mazgājamā mašīnā jālieto tikai tai paredzētie mazgāšanas līdzekļi, jo visi pārējie pārāk spēcīgi puto un bojās mašīnu.

     

    Tipiskākās kļūdas, kas bojā trauku mazgājamo mašīnu

    1. Izmanto mazgāšanas līdzekļus, kas ļoti puto. Tas veicina mašīnas sildelementa darbošanos, kā saka, pa tukšo, jo putas to vienkārši nosedz un tas nespēj veikt savu darbu. Sildelements var pārdegt, līdz ar to tiek sabojāts arī sūknis, jo tie ir cieši saistīti viens ar otru. Ar nepareiziem mazgāšanas līdzekļiem domajam nezināmu ražotāju līdzekļus vai tādus, kas nav paredzēti lietošanai trauku mazgājamās mašīnās. Ja cilvēki pirms likšanas mašīnā traukus vēl aplej ar Fairy vai citu ar rokām mazgāšanai pardzēto līdzkeli, arī tad mašīna bojājas, jo no vienas pilītes mazgājamā līdzekļa ir ļoti daudz putu, un, ja saliek desmitiem līdz galam nenoskalotu trauku, varat iedomāties, cik daudz putu ir mašīnā!  Starp citu, jāuzmanās arī ar ekoprodukcijas lietošanu. Daudzi trauku mazgājamo mašīnu ražotāji iesaka to lietot mazākās devās, jo šie līdzekļi putojas vairāk nekā klasiskie.
    2. Nemazgā filtrus, kas atrodas trauku mazgājamās mašīnas apakšā. Tos ik pa laikam vajag notīrīt un nomazgāt, jo tajos sakrājas ēdienu pārpalikumi. Ja filtri ir pavisam netīri, ūdens vairs nespēj cirkulēt, kā tas paredzēts, un sūknim ir grūti izsūknēt ūdeni no mašīnas pēc mazgāšanas. Ar laiku sūknis sabojāsies. Kad uz filtriem sakrājušies ēdiena pārpalikumi, izņem tos un zem krāna ar sūklīti un mazgājamo līdzekli nomazgā. Jo regulārāk sekosi filtru tīrībai, jo labāks būs mazgāšanas rezultāts – ja filtrs ir aizaudzis ar taukiem, ūdens cirkulācija notiek lēnāk un mašīna vairs nespēj tik labi nomazgāt traukus.
    3. Mazgā traukus ar augļu kauliņiem. Tā gan ir sezonāla problēma, kas aktuāla tikai vasarā. Tātad jāatceras, ka nedrīkst likt mazgāties bļodu ar, piemēram, arbūza vai melones sēkliņām. Mazgāšanas laikā tās pamanās iesprūst smidzinātājos, kuru uzdevums ir mazgāt traukus. Smidzinātāju caurumiņi ir nosprostoti, un ūdens padeve vairs nav pilnīga.
    4. Nepietiekams ūdens spiediens un švaka kanalizācija. Īpaši laukos, kur nav centrālā ūdensvada, jāpievērš uzmanība, lai šis lietas ir kaŗtībā. Lai trauku mašīna darbotos, vajag spiedienu, lai mašīna saprastu, ka tai tiks padots ūdens. Vēl vajag labu kanalizāciju. Dažreiz, ja kanalizācija ir nepareizi uztaisīta, tā sūc ūdeni iekšā kā pumpis – kad ūdens tiek skalots projām, var dzirdēt, ka tas gluži vai tiek iesūkts. Tā nevajadzētu būt, un pie šādas kanalizācijas sistēmas trauku mazgājamo mašīnu slēgt nevajadzētu, jo tad bojājas mašīnas sistēma un kādā brīdī var uzrādīties lietošanas kļūda. Trauku mazgājamās mašīnas pieslēgšana notiek identiski veļas mašīnas pieslēgšanai.

    Mašīnai nekaitēs, bet trauki būs netīri

    1. Ja trauki tiek izkārtoti haotiski turklāt tā, ka trauku mazgājamā mašīna ir stāvgrūdām pilna. Šāds haotisks izkārtojums nevis bojā mašīnu, bet ietekmē to, cik tīri trauki tiks nomazgāti. Ja šķīvji salikti cits uz cita, ūdens netiek tiem cauri, un virsmas nenomazgāsies. Ja karotītes būs noliktas ar snīpjiem uz augšu, tad ūdens paliks iekšā un tās nenožūs. Ja glāzes paliks guļus, tajās paliks iekšā ūdens, ko mašīna nespēs izžāvēt, lai cik kvalitatīva tā būtu. Tāpēc, jo kārtīgāk grozos saliksi traukus un galda piederumus, jo labāk mašīna nomazgās un nožāvēs tos.
    2. Dzirdēts, ka trauki pirms likšanas trauku mazgājamajā mašīnā tāpat jānoskalo. Vai tā ir tiesa? Nē, to darīt nevajag. Ja traukus pirms mazgāšanas vajadzētu skalot, zustu trauku mazgājamās mašīnas jēga. Vienīgais, kas jādara, – jānoņem ēdiena pārpalikumi. Ja uz šķīvjiem un bļodām būs palikušas ēdiena paliekas, mazgājot tās sakritīs mazgājamās mašīnas filtrā, un tas būs jātīra. Mazgāšanas process notiek zem spiediena – ūdens nevis vienkārši līst kā no krāna, bet plūst ar strūklu. Turklāt vidējā ūdens temperatūra ir 50–55 grādi. Ar rokām šādā  temperatūrā traukus mazgāt nav iespējams, tāpēc mašīna sev uzticēto darbiņu veic tiešām kārtīgi. Protams, ja vien trauki salikti rūpīgi.  

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē