• Nāc pie mana loga paaugties! Kā pašai izaudzēt puķu dēstus

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    15. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad pavasarī atveru maciņu, lai maksātu par vasaras puķu dēstiem, ikreiz pukstu: nu, gudriniece, atkal noslinkoji – februārī vai martā pati neiesēji ne petūnijas, ne skaistnātrītes un pat ne samtenes. Šogad nekādas slaistīšanās – audzēšu puķu dēstus pati! Uh, kā naudu ietaupīšu! Turklāt mana jaunā nodarbe būs eliksīrs pret visiem pasaules kreņķiem.

    «Nesacerieties par daudz un nemetiet plinti krūmos, ja kaut kas neizdodas,» iesaka madoniete Inita Zepa, dārzniecības Puķu sēta saimniece.

    Audzēt puķu dēstus var mēģināt pat tad, ja tev ir strazdu būrīša lieluma dzīvoklis ar vienu palodzi. Kas zina – kārtis sakritīs tā, ka dzīvoklī būs gaismai atbilstošs siltums, turklāt tu sējeņus labi laistīsi, tāpēc stādi augs griezdamies. Lielākas cerības uz labiem dēstiem ir tad, ja mājoklim ir stiklota veranda, bet vēl lielākas – ja esi apveltīta ar zaļajiem pirkstiņiem.

    Sēšanas gramatika: kad, kur, ko, kā?

    KAD?

    Labāk vēlāk nekā agrāk

    Draudzene atsūtījusi bildes ar jau lekni sadīgušiem vasaras puķu stādiem?  Neuztraucies, nekas nav nokavēts! Vari sēt arī tagad, bet vēl labāk – nogaidi un sēj marta otrajā pusē. Patiesībā kaut ko sadiedzēt nav īpaši liela māka. Lai iegūtu kvalitatīvus dēstus, vissvarīgākais posms ir laiks līdz izstādīšanai ārā. «Katrs asniņš ir kā zīdainis,» saka Inita Zepa. «Viņš arī neprot runāt, tāpēc jāiemācās uzminēt, kas tam vajadzīgs: par siltu vai par aukstu, par gaišu vai tumšu, par mitru vai par sausu.»

    Profesionālie audzētāji siltumnīcās nodrošina katrai puķei atbilstošus apstākļus – gaismas, mitruma un siltuma attiecību, bet mājās tas nebūs iespējams. Nepiemērotos apstākļos puķes mocīsies un nīkuļos, tāpēc labāk tās iesēt kādu nedēļu vēlāk nekā agrāk, lai laiks līdz stādīšanai ārā ir iespējami īsāks, nevis garāks.

    KUR?

    Gādā augsni, trauku un vietu

    • Augsne. No kurmja rakuma, puķudobes vai siltumnīcas ienesta zeme nederēs – tā būs par rupju, ar slimībām, nezāļu sēklām un kaitēkļiem. Jāpērk augsne – tā, uz kuras iepakojuma ir norāde substrāts sēšanai, turklāt iespējami smalks (frakcijai 0–5 vai 0–7 milimetri). Vēlams pārbaudīt substrāta ražošanas datumu. Pusgadu vecāks substrāts, iespējams, ilgstoši glabāts nepiemērotos apstākļos (saulē, salā), tāpēc tajā var būt notikuši tādi procesi, ka sēkla gan izdīgs, bet asns nonīks, pat nesācis augt.
    • Trauks. Vari netērēt naudu speciālām kastītēs dēstu audzēšanai – derēs labi izmazgāti saldējuma, jogurta vai citu produktu trauciņi, tikai tajos jāizdur caurumi, jo iesācējas, devīgi laistot, augsni mēdz pārvērst purvā.
       

    Ļoti ērti caurumus var izdurt ar naglu, kas sakarsēta sveces liesmā.
     

    Augsnei traukā jābūt 3–4 pirkstu augstumā. Seklākā augsnē dēstu saknēm drīz pietrūks vietas, tāpēc būs jāpārpiķē ērtākos apartamentos. Ja augsnes pietiek, dēsti sēšanas kastē var augt līdz pat izstādīšanai ārā.

    • Vieta. Lai sēklas dīgtu, katrai puķei ir citādas prasības – vērts izlasīt informāciju uz paciņas, bet pamatnoteikumi visām vienādi – vajag siltumu un mitrumu. Necenties atrast vissiltāko vietu mājās, lai puķes sadīgtu iespējami ātri. Nekur nav jāsteidzas!

    KO?

    Sēklas

    Nav nozīmes, kur pirkt sēklas – specializētajā veikalā, internetā vai lielveikalā. Taču noteikt jāpārbauda, vai sēklām nav beidzies derīguma termiņš, un jāizlasa uz paciņas rakstītais. Nevajag akli ticēt attēlam uz paciņas, jo bieži vien tas ir mārketinga triks – dievīgs attēls, bet paciņā sēklas daudz necilākai šķirnei.

    KĀ?

    Uzmanību, gatavību, sējam!

    Kastītē iebērtais substrāts jāizlīdzina – ar plaukstu mīlīgi jāiepliķē, bet ne jāsablīvē. Ja augsne nebūs nolīdzināta, cita sēkla iekritīs dziļā aizā, cita paliks kalna virsotnē, un dīgšana būs nevienmērīga. Tas, cik tuvu citu citai sēkliņas likt, var šķist augstākā matemātika.

    Lai cik aizdomīgi reti varbūt izskatās, sēklas nevajadzētu likt citu citai tuvāk par diviem centimetriem.

    Ja augi sadīguši par biezu, tiem būs jāsagaida pirmā īstā lapa, un tikai tad tos var retināt. Steidzīgākie asni visbiežāk mēdz izstīdzēt, tāpēc retinot labāk atstāt nevis garākos, bet tieši otrādi – augumā mazākos, bet druknākos un spēcīgākos.

    Ir universāls likums – cik augsta sēkla, tik augsnes uz tās jāber. Tātad druknākām sēklām pārkaisa vairāk augsnes, sīkākām mazāk. Sēkliņas viegli apkaisa ar svaigu substrātu un atkal maigi piepliķē, lai tās saķeras ar augsni.

    Pavisam sīkās punktiņa lieluma sēkliņas vispār neapber ar augsni – tikai tai piespiež.

    Sīko sēkliņu gudrības

    1. Sēt būs ērtāk, ja pirksi granulētās vai pilētās sēklas, bet arī tās neapber ar augsni.
    2. Lieti noderēs tīras, smalkas smiltis. Tās plānā kārtiņā pārkaisa substrātam un tikai tad sēj sēklu punktiņus. Izmantojot smiltis, var daudz vieglāk noteikt, vai pietiek mitruma – tiklīdz kļūst par sausu, smiltis acīmredzami maina toni.
    3. Trauks pēc sēšanas jāpārvelk ar pārtikas plēvi, lai dīgšanas laikā pietiek siltuma un mitruma. Kad parādījušies dīgsti, plēves pārklāju noņem, lai tie nesāk pūt.
    4. Ne tikai sīko sēklu, bet visus sējumus vislabāk mitrināt ar ūdeni, kas ieliets pulverizatorā. Mitruma daudzums īpaši jāpieskata sēkliņām, kas netiek apbērtas ar substrātu, – ja asns iekalst, tas vairs neatmodīsies.

    Sēšanas substrātā iesētām puķēm papildmēslojumu nevajag līdz pat piķēšanai.

    3 labi padomi

    1. Jo sīkākas sēklas, jo cimperlīgāka audzēšana. Ar sēšanu jau tu tiksi galā, bet… šīs puķēm asni būs tik smalki kā mati. Un prasības: ohoho!  Tad būs par maz gaismas, tad par aukstu, tad par karstu. Tikko kas ne pa prātam, dzinumi stīdzēs, un no tāda nabadziņa nevarēs iegūt veselīgu un brangu stādu.

      Īpaši naskas uz stīdzēšanu ir petūnijas. Tās gan augšanas gaitā var galotņot, tomēr pats augšanas sākums ir visnozīmīgākais.
    2. Ja sēklas divu nedēļu laikā nav sadīgušas – draugi, nav labi! Visticamāk, sēklām kaut kas tām tomēr nav paticis. Parasti uz paciņas ir rakstīts, cik ilgā laikā sēklas sadīgs, bet – tam nevajag ticēt uz vārda. Sēklas nav nekāds elektrovilciens, kam ir precīzs pienākšanas un atiešanas laiks – sadīgšana atkarīga gan no gaisa temperatūras, gan gaismas un mitruma.
    3. Pirmās nedēļas pēc sadīgšanas ir laiks, kad dēstu augšana jāpiebremzē, nevis jāskubina. Kad puķes tikko sadīgušas, nesteidzini tās – augšanas rekordu sasniegšana tām nāks tikai par sliktu. Labāk uzreiz pēc sadīgšanas kastītes pārvieto nevis uz siltāku, bet – tieši otrādi – vēsāku vietu, lai asni nomierinās un veidojas spēcīgāka sakņu sistēma.

    1. līmenis: iesācēja

    Sēj jau tagad!

    • Gazānijas;
    • Gomfrēnas un limonijas;
    • Pūkainās rudbekijas;
    • Samtenes;
    • Salvijas.

    Pagaidi līdz marta beigām!

    • Vasaras dālijas;
    • Alises;
    • Cinnijas;
    • Asteres;
    • Skaistnātrītes

    2. līmenis: lietpratēja

    • Celozijas;
    • Balzamīnes;
    • Lobēlijas.

    3. līmenis: eksperte

    • Petūnijas;
    • Lauvmutītes;
    • Agerāti.

    Petūnijām noteikti izvēlies šķirni, kam ir norāde F1 – tikai no šīm sēklām izdosies izaudzēt stādus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē