• Monolītā, cietā, irdenā vai betona segums… Kādus celiņus izveidot sētā?

    Dārzs
    Dace Zitmane
    28. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    3/5Cietais segums

    Cietais segums

    Cietā seguma materiāli, kas ir betona bruģakmens, betona plāksnes, granīta bruģakmens, granīta plāksnes, klinkera bruģis, koka ripas un koka klucīši, koka laipas, dēļu klājs, ir visplašāk izmantojamie lauku sētas un piemājas celiņu segumi.

    Betona bruģakmens ir viens no biežāk lietotajiem seguma veidiem. Tam ir liela formu un krāsu dažādība, viegla kopšana, un to ir viegli remontēt, taču der atcerēties, ka ļoti gludas virsmas ir nedrošas staigāšanai mitros laikapstākļos. Īpašu noskaņu dārza dizainam piešķirs vecinātais retro stila bruģis ar senlaicīga bruģakmens efektu. Tas organiski iekļausies guļbūves vai veclaicīgu ēku ainavā. Savukārt klinkera bruģis no Latvijas māla būs dabisks un ilgmūžīgs segums ar noturīgu krāsu un augstu slodzes un nodiluma izturību.

    Lai ziemā celiņi nebūtu slideni un apsniguši, zem bruģa var iestrādāt sildkabeļus.

    Klasiski nemainīga vērtība ir Latvijas laukakmeņi, kas ar savu pamatīgumu un krāsu rada patīkamu dabas ainavas sajūtu. Lai arī šī seguma plusi ir dizainiskums un ilgmūžība, tomēr, to izvēloties, jārēķinās ar ievērojami lielākiem izdevumiem nekā betona bruģa gadījumā.

    Cietā seguma materiāli ir izturīgi, ilglaicīgi un neprasa papildu kopšanu ikdienā.

    Koka segums, lai arī lauku sētas ainavā iederīgs klājums, tomēr no laika un finanšu resursa viedokļa ir neizdevīga izvēle. Mitrā laikā un ziemā tas būs pakļauts laikapstākļu ietekmei un bojājumiem, bet tā virsma būs slidena un nedroša. Tāpēc koka segums pirms ieklāšanas ir jāapstrādā ar aizsardzības līdzekļiem pret mitrumu, bet ilgtermiņā papildus jāparedz bojāto vietu labošanas darbi.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē