• Moduļu māja? Variants, kā ātri tikt pie namiņa laukos

    Moduļu mājas
    Marta Voicehoviča
    14. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Brīžos, kad sapni par vasaras māju aizēno bailes par mūžīgo būvlaukumu pagalmā vai vienkārši uz brīdi gribas atmest savu praktiskā latvieša garu un izbaudīt profesionālu darbu, kura kvalitāte atspoguļojas katrā detaļā, ir vērts sākt domāt par ražotu māju. Kāpēc ne visas ražotas mājas ir moduļu mājas, un kā izvēlēties savējo – par to šajā apskatā.

    Kopējais sākums visām ražotajām mājām ir projekta izvēle, kas atkarībā no ražotāja koncepta būs ar plašākām vai šaurākām izvēles iespējām. Individuāli pielāgots projekts var reizē iepriecināt ar piemērotību konkrētām vajadzībām un arī vienlaikus būtiski pagarināt sagatavošanās posmu, jo tajā jārēķinās gan ar arhitekta darbu, gan individuālā projekta pielāgošanu ražošanas vajadzībām un saskaņošanu būvvaldē. Izvēloties projektu, seko ēkas vai tās detaļu ražošanas process. Šo brīdi parasti izmanto pamatu sagatavošanai un komunikāciju pievilkšanai. Kad ražošana noslēgusies, laiks piegādei un montāžai! Šis ir brīdis, kurā acīm redzamas kļūst būtiskākās produktu atšķirības.

    Katras ēkas būvniecībā papildus jārēķinās ar zemes gabala sagatavošanas izmaksām, kas atkarībā no projekta specifikācijas un izmēra var ļoti atšķirties. Tomēr pamati un pievilktas komunikācijas, kā arī piegāde būs nepieciešami katrai ēkai. Izmaksas par šīm pozīcijām svārstās no viena līdz apmēram četriem tūkstošiem eiro.

    Brīvdienu mājas platību izvēlies apdomīgi – lauku teritorijās ēkām līdz 60 m2 nav nepieciešama būvatļauja, bet tikai paskaidrojuma raksts.

    Moduļu ēkas

    Lai arī bieži jebkuru ātri uzbūvējamu vasaras māju vai pat kuģa kravas konteineri gribētos saukt par moduļu māju, tā gluži nav. Moduļu mājas raksturo iespēja tās pārvietot un/vai laika gaitā savienot savā starpā. Arī piegādātas šīs ēkas tiek lielā mērā gatavas vai vismaz mājas formas atgādinošas. Jārēķinās, ka ražošanas laiks būs ilgāks, tomēr tas būtiski samazina montāžas un apdares darbiem veltāmo laiku objektā. Pārsvarā pāris dienu pēc piegādes, bet atsevišķos gadījumos tikai pāris stundu pēc piegādes māja ir gatava lietošanai. Ieštepselē, un aiziet!

    Manta North

    Radies kā visaptveroša atbilde vajadzībai pēc augstvērtīgas un gaumīgas vides atpūtai vai nepārsātinātai ikdienas dzīvošanai. Pārdomāti, līdz detaļām noslīpēti produkti, kur katra skrūve un leņķis ir tai paredzētajā vietā, radot baudāmu dizainu un saprotamu telpu. Izvēlēties Manta North ir vienkārši – četri plānojumi, divi izmēri ar nelielām variācijām, bez iespējas pārbīdīt sienas vai logus. Tas neesot ražotāja snobisms, bet gan ilgstoša domāšanas procesa rezultāts, kas ļauj piedāvāt pabeigtu un pārdomātu rezultātu. Produktu radīšanas procesā ņemti vērā tipiskie paradumi un vēlamās noskaņas katrā no mājas telpām.

    Noslīpētam mājas plānojumam pievienojot pārdomātu ēkas novietojumu apbūves gabalā, simbioze starp cilvēku un dabu var notikt jaunā kvalitātē, uz ko vedina gan Manta North filozofija, gan produktu izpildījums.

    Manta Norht atbilst A klases energoefektivitātes rādītājiem un ir izcili piemērota arī ilgākai laika pavadīšanai, turklāt šis projekts ir tik gatavs, ka klientam nav jāparedz papildu izdevumi arhitekta, projektētāja un citu speciālistu darbam. Ražošanā tiek izmantoti mūsdienīgi materiāli, moderni savienojumi un smart tehnoloģijas, kas vajadzības gadījumā ļauj ēku kontrolēt ar Google Assistant palīdzību.

    Ēka tiek piegādāta tik gatava, ka jau divas stundas pēc celtņa darba sākšanas tajā var doties iekšā, gatavot siltas pusdienas virtuvē, iet dušā un izmantot visas iebūvētās un jau rūpnīcā uzstādītās ērtības.

    Ražošanas laiks: 3–4 mēneši

    Montāža un pieslēgšana: 2 stundas

    Cena: Slope BASE UP, 40 m2 dzīvojamā platība – 66 900 € (+PVN).

    Baltic House Systems (BHS)

    Pašmāju ražotājs, kas lepojas ar plašu eksporta tirgu, un, ja kādreiz Skandināvijas mežos esat redzējuši mazās, šarmantās koka mājiņas, ļoti iespējams, ka kāda no tām bijusi tieši BHS radīta. BHS risinājumus raksturo kvalitāte, saprotamība un ērtums, ko lielākajā daļā projektu panāk ar simtprocentīgu darbu veikšanu ražotnē.

    Karkasa izveide, komunikāciju izvilkšana, iekšējā un ārējā apdare, aeī apgaismojums, santehnika, iebūvētās mēbeles – tas viss tiek paveikts rūpnīcā, pēc kā māja tiek nogādāta uz būvlaukuma un tikai uzstādīta uz sagatavotajiem pamatiem. Ražotājs apgalvo, ka ēkas ražošana rūpnīcā nodrošina augstāko iespējamo kvalitāti, jo katra detaļa tiek radīta iespējami precīza, kvalitatīva, ar atbilstošu tehniku.

    Viens no populārākajiem BHS produktiem ir divu moduļu māja Kristianstad, ko vienlīdz bieži izvēlas gan ārvalstu, gan Latvijas klienti. Tā sastāv no diviem moduļiem, kas būvlaukumā tiek savienoti ar celtņa palīdzību, un kopā veido 60 m2 platību. Pāris dienu laikā BHS darbinieki veic pēdējos darbus un ēka iegūst savu gala izskatu.

    Ražošanas laiks: 3 mēneši

    Montāža un apdare pēc montāžas: 2 dienas

    Cena: budžeta klases segments ar pabeigtu apdari – 850 € /m2 (+PVN); līdz 1600 €/m2 (+PVN) ekskluzīvāku projektu gadījumos.

    VUDIS

    Ražotājs, kas specializējies moduļu māju ražošanā, turklāt projektē un ražo arī moduļu sistēmas, kuras var izmantot arī daudzstāvu ēku būvniecībā. Rūpnīcā ēkas tiek pabeigtas ar visu iekšējo un ārējo apdari, arī iebūvētajām mēbelēm. Viņi ir viens no retajiem ražotājiem, kas arī lielizmēra stiklojumu iebūvi veic rūpnīcā, līdz ar to ēka tiek piegādāta tik gatava, cik vien iespējams. Ražojot moduļus, nevis paneļus, turklāt piegādājot tos tik gatavā stāvoklī, kā to dara VUDIS, svarīgi izvēlēties materiālus, kas labi panes nelielas vibrācijas, tāpēc šajos projektos faktiski nesastapt rīģipsi un līdzīgus materiālus. Apdarē tiek izmantots koks un dažādi tā produkti, kas nodrošina dabisku un kvalitatīvu rezultātu, kā arī ļauj ēku droši pārvietot. VUDIS projekti plaši pārstāvēti Skandināvijā, kas redzams arī dizainisko risinājumu izvēlē un projektu kvalitātē.

    Ražošanas laiks: 1–3 mēneši

    Montāža un apdare pēc montāžas: 2 dienas

    Cena: biroji, studijas, sākot ar 700 €/m2 (+PVN); dzīvojamās ēkas ar pabeigtu apdari, kas iekļauj virtuvi, vannasistabu u. c. no 1000 €/m2 (+PVN).

    Ražotu paneļu ēkas

    Šīs ir mājas, kurām rūpnīcā tiek ražoti sienu paneļi, kas pēc piegādes tiek montēti kopā jau būvlaukumā. Šī opcija ļauj vienā reizē piegādāt lielāku detaļu skaitu, nekā vedot saliktu moduli, kas var būt svarīgi, ja ēka paredzēta lielāka. Paneļu gatavība, nogādājot tos objektā, var būt atšķirīga – sākot ar sienu karkasu līdz pat pabeigtiem paneļiem, kuros izvilktas visas komunikācijas, pabeigta ārējā un, iespējams, arī iekšējā apdare.

    OUTOFBOX Architecture

    Versija par brīvdienu māju ar cieņu pret lietotāju un vidi. Būvniecībā un apdarē izmantoti tikai dabiski materiāli – karkasu veido šķērseniski līmētas koka plātnes jeb CLT, tās nodrošina gan izturīgu mājas korpusu, gan rūpējas par siltumizolāciju. Līdzās koka logiem ārējā apdarē izmantota kokdarvas krāsa, kas, iesūcoties koka šķiedrā, nodrošina ilgtermiņa izturību. Kā uzsver idejas autori, šī ir ēka, kas kalpo teju mūžīgi, taču vajadzības gadījumā laika gaitā spēj turpat mežā lēni un graciozi sadalīties un sagrūt.

    Šajā ēkā katrs kvadrātmetrs plānots īpaši rūpīgi un vienlaikus nodrošina vairākas funkcijas – trepes kalpo par ērtu mantu novietni, dzīvojamā zona filigrāni pāraug virtuvē un caur atvērtajiem terases logiem arī saplūst ar vidi aiz ēkas sienām.

    Tā kā šī ir viena no retajām mazā izmēra ēkām, kam tomēr ir otrais stāvs, tad ēkas ražošanas komplektā ietilpst sienu paneļi, kuri pēc piegādes tiek samontēti kopā. Tad tiek veikti daži pēdējie apdares darbi, un ēka ir gatava lietošanai. Šobrīd tapšanas procesā ir arī mazais modulis, ko laika gaitā iespējams pievienot pamata ēkai un iegūt papildu platību. OUTOFBOX Architecture komplektā ietilpst gan projekts un tā saskaņošana, gan pilna iekšējā un ārējā apdare, kā arī ēkas uzstādīšana. Klienta atbildības zonā paliek tikai pamatu un komunikāciju sagatavošana saskaņā ar plānu. Par komunikācijām arhitekti piebilst, ka viņu plānos ir arī off-grid ēkas projekts – māja, kura nav atkarīga no centralizēta elektrības un/vai ūdens pieslēguma, bet ir spējīga uz patstāvīgu un individuālu dzīvi. Gaidīsim!

    Ražošanas laiks: 2 mēneši

    Montāža un apdare pēc montāžas: 7 dienas

    Cena: 60 000 eiro (+PVN)

    Glass&Wood

    savus projektus Latvijā visbiežāk realizē, ražojot paneļus, tomēr jebkuru projektu ir iespēja ražot arī pēc moduļu principa. Ražotāja firmas zīme ir strukturālā stiklojuma izmantošana. Šis apdares veids izceļas ar fasādes stiklojumu, kam ir viscaur slēptās eņģes un savienojuma vietas, radot vienlaidu visaptverošu stiklojumu. Papildus elegantajam ārējam veidolam šis risinājums nodrošina arī izcilu skaņas un siltuma izolāciju, kā arī padara ēku ļoti drošu – strukturālais stikls ir gandrīz necaurlaužams, turklāt slēptās eņģes konstrukciju padara vēl izturīgāku. Glass&Wood ambīcija ir kvalitatīvs un no stresa brīvs risinājums klientam, ko nodrošina 3in1 komandas (arhitekta, būvnieka un ražotāja) darbs, līdz ar to jebkuras procesā radušās problēmas faktiski ir izpildītājam, nevis klientam.

    Viens no populārākajiem un ērtākajiem risinājumiem ir Advantage projekts, tas izmantojams gan kā dzīvojamā māja, gan kā birojs. Paneļi tiek piegādāti bez komunikācijām un apdares, tāpēc šie darbi notiek jau būvobjektā – pēc paneļu montāžas. Glass&Wood izmanto saprotamus un ekoloģiskus materiālus ar zemu gaistošo organisko savienojumu izdali, iekšējā apdarē klienti iecienījuši Fermacell plāksnes, kas ir uguns un ūdens drošs, ekoloģisks un ļoti noturīgs materiāls. Glass&Wood mājaslapā arī izveidots ērts rīks, kas ļauj iepazīties ar apdares veidiem, kā arī nekavējoties redzēt paredzamās izmaksas.

    Ražošanas laiks: 3 nedēļas

    Montāža: 7 dienas

    Apdare pēc montāžas: 2 mēneši

    Cena: rūpnīcas komplekts 70 000 eiro; projekts ar pabeigtu apdari 165 000 eiro.

    Passive House Factory

    Domājot par ēkas būvniecību pēc pasīvajiem principiem, svarīgākie kritēriji un aspekti ir izcila siltumizolācija, kvalitatīvi logi un saules ieguvumi, kā arī izvairīšanās no termiskajiem tiltiem un ventilācija ar rekuperāciju. Visus šos, kā arī daudzus citus aspektus izpilda Passive House Factory ražoto paneļu mājas.

    Ražotāji stāsta, ka pasīvā māja lielā mērā ir dzīves uztveres un domāšanas veids, šīs ēkas izvēlas klienti, kas novērtē augstvērtīgu dzīvesvietas kvalitāti ne tikai apdares materiālu izskatā, bet arī acij neredzamo faktoru ziņā. Tie ir klienti, kas izprot debespušu ietekmi gan uz labsajūtu, gan energoefektivitāti. Passive House Factory īpaši lielu nozīmi pievērš sīkāko detaļu izbūvei, jo tieši tām ir būtiska loma pasīvo principu ievērošanā. Komunikāciju izbūve paneļos notiek objektā pēc mājas montāžas, jāpiezīmē, ka tvaika izolācijai tiek izmantots saplāksnis, ko sadurvju vietās līmē ar Šveicē ražotām SIGA lentām. Pirms gala iekšdarbu veikšanas pasīvajai ēkai tiek veikts ēkas blīvuma tests – Blower-Door tests, kas sniedz garantiju par ēkas montāžas kvalitāti un ir viens no pasīvās ēkas un arī vienkārši energoefektīvas mājas kritērijiem.

    Viens no populārākajiem ir PH17 modelis, kas apvieno ziemeļniecisku ārējo veidolu ar ergonomisku plānojumu un ir vienlīdz piemērots ikdienas un atpūtas vajadzībām.

    Ražošanas laiks: 4 nedēļas

    Montāža: 7 dienas

    Apdare pēc montāžas: 3 nedēļas

    Cena: rūpnīcas komplekts – 25 400 eiro (+PVN); projekts ar pabeigtu apdari – 130 000 eiro (+PVN).

    Šuuna

    Mājas ideja radusies, raugoties dabā un tās unikāli loģiskajās formās, ko savu māju izveidē izmanto bites. Tas viss sazemējies šūnas formā, kas ir izcili pateicīga figūra mājas platības pakāpeniskai audzēšanai, taču ir arī gana interesanta un pašpietiekama. Šīs īpašības ļauj Šuuna māju kategorizēt kaut kur pa vidu – tā ir ražota, tomēr pabeidzama būvlaukumā, spējīga funkcionēt vienā eksemplārā, taču Šuuna mājas var arī savienot.

    Autori Šuuna māju redz kā ideālu brīvdienu formātu un ne velti – iekštelpas aprīkotas ar visu nepieciešamo un, pateicoties lielajiem logiem, iegūst papildu telpu gan terases, gan visas plašās apkārtnes formā.

    Platības šobrīd pieejamas, sākot ar 16 m2 mazāko Šuuna māju līdz pat 126 m2 lielai Šuuna māju kopai.

    Ražošanas laiks: 2 mēneši

    Montāža: 3 dienas

    Apdare pēc montāžas: 2 mēneši

    Cena: 36 m2 rūpnīcas komplekts – 14 500 € (+PVN); projekts ar pabeigtu apdari un mēbelēm – 22 850 € (+PVN).

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē