• Modē tomātus audzēt bez augsnes. Kā tas darāms?

    Aktuāli
    Mārīte Gailīte
    22. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    5/8Kas vēl vajadzīgs?

    Kas vēl vajadzīgs?

    • Substrāti. Lielražošanā izmanto minerālvati un kokosšķiedras, bet šie substrāti jālaista vairākas reizes dienā, tāpēc nepieciešama automātiskā laistīšana. Tas nav tik vienkārši. Amatieriem ir piemērots keramzīts un perlīts, šos substrātus var izmantot dažādu lielumu podos. Abi pirms lietošanas jāsagatavo, rūpīgi izskalojot karstā ūdenī. It sevišķi keramzīts mēdz saturēt daudz piemaisījumus, un daži no tiem var būt toksiski augiem.
    • Gaisma. Parasti eksperimenti ar hidroponiku sākas rudenī, kad dārzā vairs nav, ko darīt. Jāņem vērā, ka no oktobra vidus līdz marta sākumam Latvijā trūkst gaismas, tāpēc pat uz palodzes augiem būs nepieciešams papildu apgaismojums. Ņemot vērā elektroenerģijas tarifus, rūpīgi jāizvērtē, vai ģimenes budžets varēs to pavilkt. Lielākajai daļai augu nepieciešama vismaz 16 stundu gara gaismas diena un pietiekami augsta gaismas intensitāte (vismaz 10 tūkstoši luksu). Vēl viens jautājums, vai ģimenes locekļi gribēs visu ziemu sadzīvot ar šo gaismu? Internetā pieejamās LED fitolampas ir sarkani zilas, un to gaisma atgādina kālija permanganāta šķīduma krāsu. Tas varētu būt jautri Helovīnā, bet katru dienu – nogurdinoši.
    • Temperatūra. Izvēloties augu eksperimentiem, jāņem vērā tā vides prasības. Hidroponikas sistēma prasīs zināmu vietu, un bieži to liek pieliekamajā telpā vai koridorā. Nereti augiem zem lampām ātri vien kļūst par karstu, sākas grūtības ar barības elementu uzņemšanu, tie streso un nīkuļo.
    • Gaisa mitrums. Cita bieži sastopama problēma ir pārmērīgs gaisa mitrums. Augi saņem pietiekami daudz ūdens, siltums un gaisma veicina transpirāciju (ūdens transportu no saknēm uz lapām un galotni), rezultātā nelielā telpā gaisa apjoms ir ierobežots, tāpēc mitrums strauji palielinās. Nevienam negribas, lai sienas visu laiku būtu norasojušas. Tāpat pārmērīgs gaisa mitrums nav labvēlīgs pašiem augiem un var veicināt puves attīstību.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē