• Modē tomātus audzēt bez augsnes. Kā tas darāms?

    Aktuāli
    Mārīte Gailīte
    22. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    4/8Kur un kā audzēt?

    Kur un kā audzēt?

    Sākumā vieglāk nopirkt kādu gatavu risinājumu – interneta veikalos to ir daudz. Piemēram, AutoPot. Šī sistēma sastāv no tvertnes barības šķīdumam un vairākiem tai pieslēgtiem puķupodiem. Atliek sagatavot barības šķīdumu, ieliet to tvertnē, un tālāk laistīšana ar noteiktiem intervāliem norisināsies automātiski. Pārdošanā ir arī dažādi citi risinājumi, bet, izvēloties sev piemērotāko, paturi prātā, cik liels ar laiku izaugs augs un vai tas neapgāzis visu konstrukciju.

    Cilvēki ar prasmīgām rokām konstruē paši dažnedažādas sistēmas. Ļoti populāra ir audzēšana santehnikas caurulēs, jo tās ir pieejamas, nav dārgas un var savienot kā lego klučus. Vienīgais, kas jāņem vērā, – augu saknes hidroponikā aug daudz labāk nekā augsnē un mēdz aizsprostot visu cauruli. Arī šeit ir iespējams pacelt tvertni ar šķīdumu nedaudz virs caurulēm un laistīt ar pašteci. Lai ūdens nekrātos caurules galā, to savāc drenāžas traukā (spainī, kannā) un izmanto atkārtoti. Šeit paveras plašs lauks eksperimentiem, jo katra sistēma ir unikāla un ūdens daudzums, laistīšanas intensitāte un augu skaits jāpiemeklē individuāli.

    Ūdens pārsūknēšanai var izmantot arī sūkni, tā jauda ir atkarīga no ūdens daudzuma. Nelieliem eksperimentiem var izmantot akvārijiem vai dārza baseiniem paredzētos. Vienmēr labāk ir sākt ar kaut ko nelielu, lai izmēģinātu, un tad izlemt, vai turpināt un kā tieši turpināt.

    Tāpat interesants variants ir audzēšana nelielos baseinos uz putuplasta plostiem. Lielražošanā izmanto speciālus plostus, bet pirmajiem eksperimentiem var paņemt arī celtniecības putuplasta plates. Svarīgi, lai starp auga saknēm un ūdeni baseinā būtu vismaz daži centimetri gaisa un lai ūdens regulāri tiktu aerēts. Tiesa, dzīvojamā telpā šādi baseini varētu traucēt, tos labāk izvietot siltumnīcā.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē