• Mmm, kazenītes! Nē, tās ir melnās avenes!

    Ogas
    Sarmīte Strautiņa
    18. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    5/7Kā pavairot?

    Kā pavairot?

    Ar galotņu noliekšņiem

    Augusta beigās, septembra sākumā dzinumu galotnes daļa iegūst izlocītu formu ar neattīstītām lapiņām. Optimālais laiks noliekšņu veidošanai ir tad, kad daļa dzinumu sasniedz šo attīstības fāzi. Ja noliekšņus veido pārāk agri, dzinumi neveido galotnes pumpurus un turpina augt, bet, nokavējot to veidošanu, attīstās ļoti vāja sakņu sistēma.

    Kā darīt? Apkārt krūmam veido 10–12 cm dziļas bedrītes. Tajās ievieto dzinumu galotnes, izliecot tās lokveidā, un aizber ar augsni, atstājot virspusē galotnes pumpurus. Veģetācijas perioda beigās noliekšņi apsakņojas. Ar šādu paņēmienu no viena mātesauga var iegūt 5–7 jaunus augus. Lai palielinātu stādu apjomu, var izmantot citu paņēmienu: jaunos dzinumus, kad tie sasniedz 50–70 cm augstumu, saīsina par 10 cm, lai veicinātu sānzaru veidošanos, un tālāk rīkojas, kā aprakstīts iepriekš. Rudenī vai nākamā gada pavasarī apsakņotos noliekšņus izstāda pastāvīgā vietā dārzā. Šādi no māteskrūma var iegūt 20–50 apsakņotu noliekšņu.

    Ar horizontāliem noliekšņiem

    Agri pavasarī viengadīgos dzinumus noliec, iegulda 5–8 cm dziļās vadziņās un piesprauž pie zemes ar kāšiem. Kad dzinumu apakšpusē parādās saknes, tos apber ar augsni, raugoties, lai neapbērtu lapas. Līdz rudenim no pumpuriem izaug dzinumi. Noliekšņus atdala no māteskrūma, atkarībā no izaugušo dzinumu skaita sadala gabalos un izstāda dārzā.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē