• Mmm, kazenītes! Nē, tās ir melnās avenes!

    Ogas
    Sarmīte Strautiņa
    18. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    3/7Kā iegūt raženas ogas?

    Kā iegūt raženas ogas?

    • Visā veģetācijas sezonā rindas uztur tīras no nezālēm, bet rindstarpas – melnajā papuvē vai tajās audzē zālāju, ko regulāri pļauj.
    • Veģetācijas sākumā – ogu aizmetņu un jauno dzinumu intensīvas augšanas laikā – īpaši svarīgs ir slāpeklis. Tā devu labāk sadalīt divās daļās, pirmo, apmēram 5 g/m2, dodot laikā, kad sākas pumpuru plaukšana, bet otru, 4–5 g/m2, aveņu ziedēšanas sākumā, rēķinot tīrvielā. Piemērotākie slāpekli saturošie mēslošanas līdzekļi ir kalcija vai amonija nitrāts.
    • Kālija nodrošinājums īpaši svarīgs ir augļaizmetņu attīstības laikā, kā arī dzinumu nobriešanas laikā vasaras beigās. Kāliju labāk dot kālija sulfāta veidā vasaras otrajā pusē vai arī kālija nitrāta veidā augļaizmetņu attīstības laikā. Visefektīvāk kālija nitrāts iedarbosies, ja to augiem dos izšķīdinātā veidā, pievienojot ūdenim 0,5% koncentrācijā.
    • Lai novērstu magnija trūkumu, avenēm neitrālās vai viegli sārmainās augsnēs var lietot kālija magnēziju.
    • Sārmainās augsnēs, kurās augsnes pH pārsniedz 7, avenēm samērā bieži novēro lapu hlorozi, ko izraisa dzelzs trūkums vai augu nespēja to uzņemt no augsnes. Šādā gadījumā izmanto mikroelementus saturošu lapu mēslojumu, veicot 2–3 smidzinājumus.
    • Ja mēslojums tiek pievadīts ar pilienveida apūdeņošanu (fertigāciju), periodā līdz ziedēšanai izvēlas šķīstošus mēslošanas līdzekļus ar augstu slāpekļa saturu, bet no ziedēšanas – mēslošanas līdzekļus ar augstāku kālija saturu. Mēslojumu dod reizi vai divas nedēļā. Ražojošos stādījumos aptuvenā kālija mēslojuma deva ir 10–12 g/m2, rēķinot K2O, bet aptuvenā fosfora deva – 90 kg/ha, rēķinot P2O5.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē