• Mmm, kazenītes! Nē, tās ir melnās avenes!

    Ogas
    Sarmīte Strautiņa
    18. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    2/710 stādīšanas likumi

    10 stādīšanas likumi

    1. Stādīšanai piemērotākais laiks ir agrs pavasaris, jo rudens stādījumi ne vienmēr labi pārziemo. Stādot rindās, attālumi starp augiem ir 80–90 cm, bet starp rindām 2,5–3 m.
    2. Melnās avenes nevajadzētu audzēt kopā ar sarkanajām, jo tām ir kopīgas slimības un kaitēkļi. Sevišķi ieņēmīgas melnās avenes ir pret vīrusu ierosinātām slimībām un verticilāro vīti.
    3. Audzēšanas vietai jābūt aizsargātai no valdošajiem vējiem, jo atklātās vietās stādījumos var būt diezgan ievērojami vēja postījumi, aplauzti dzinumi, bet pavasarī pirms augsnes atkušanas spēcīgi vēji var arī pastiprināt sala bojājumus, izraisot dzinumu izžūšanu. Mazākiem stādījumiem aizsardzībai pret vēju var izmantot arī speciālus pretvēja tīklus.
    4. Stādīšanai nav piemērotas applūstošas vietas vai ieplakas uz lauka, kurās ilgāku laiku ir stāvošs ūdens, jo iespējami diezgan ievērojumi stādu izkritumi vai arī avenes biežāk cieš no sakņu slimībām, līdz ar to samazinās raža.
    5. Nav piemērotas arī vietas ar ļoti augstu gruntsūdeni, kura līmenis ir mazāk nekā metrs līdz augsnes virskārtai.
    6. Iekārtojot stādījumu, rindas labāk orientēt ziemeļu–dienvidu virzienā, kas veicina ogu vienmērīgāku nogatavošanos. Melnajām avenēm nepieciešams labs apgaismojums – vismaz 4–5 stundas dienā tām jāatrodas tiešā saulē.
    7. Audzējot melnās avenes piemājas dārzā, tās nedrīkst stādīt starp augļu kokiem, jo tiks noēnotas, slikti augs un, lai gan ražos, ogām būs slikta kvalitāte.
    8. Augsnei jābūt auglīgai (organisko vielu saturam lielākam par 3%) un irdenai. Vislabāk piemērotas auglīgas mālsmilts vai smilšmāla augsnes.
    9. Pirms stādīšanas vietu atbrīvo no daudzgadīgajām nezālēm. Vajadzības gadījumā augsnē iestrādā organisko mēslojumu – satrūdējušus kūtsmēslus vai kompostu (3–4 kg/m2), kā arī kālija un fosfora mēslojumu Rudens stādījumiem augsni sagatavo apmēram mēnesi pirms stādīšanas, bet pavasara stādīšanai – jau rudenī.
    10. Lai atvieglotu stādījumu kopšanu, var izmantot agrotekstilu, pirms stādīšanas uzklājot to uz rindas un plēves malas nostiprinot. Šādā gadījumā jāparedz arī apūdeņošana. Piemērotākā, ja vien iespējams, ir pilienveida laistīšana, izvietojot pa vienai pilinātājšļūtenei katrā rindas pusē. Pilinātāju attālumi 20–30 cm.

     

    Tāpat kā sarkanajām, arī melnajām avenēm nepieciešama dzinumu balstu sistēma. Tā jāizveido nākamajā gadā pēc stādījuma ierīkošanas.

    Melnajām avenēm vajadzīgs labs apgaismojums – vismaz 4–5 stundas dienā tām jāatrodas tiešā saulē.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē