• Mīts par veļas žāvētāju – vai drīkst žāvēt vilnas un zīda apģērbus?

    Aktuāli
    Aiva Alksne
    20. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ik pa laikam var dzirdēt dažādus apgalvojumus par elektroierīcēm. Noskaidrojam, vai tie ir patiesi?

    Vai taisnība, ka veļas žāvētājā nedrīkst žāvēt vilnas (kašmira, mohēras) un zīda apģērbus, jo žāvētājs tos var sabojāt?

    Neraugoties uz priekšrocībām, ko ikdienā sniedz veļas žāvētājs, joprojām par to valda dažādi mīti: ka apģērbs pēc žāvēšanas kļūst pāris izmēru mazāks, zaudē formu. Patiesībā apģērba saraušanos izraisa nevis ierīce, bet gan pašu neuzmanība un veļas nepareiza žāvēšana. Tāpēc pirms žāvēšanas ieteicams iepazīties ar ražotāja ieteikumiem, kas rakstīti uz apģērba etiķetes, un tos ievērot. Nereti apģērbs tiek pāržāvēts, taču šādu problēmu palīdz risināt veļas žāvētāji ar mitruma sensoriem, kas žāvēšanu pārtrauc, tiklīdz drēbes ir sausas.

    Mūsdienās veļas žāvētājā iespējams žāvēt gan vilnas (kašmira un mohēras) apģērbu, gan smalkas zīda blūzes, džinsus un pat slēpošanas jakas.

    Svarīgākais ir izvēlēties audumam piemērotu žāvēšanas programmu. Jaunākās paaudzes veļas žāvētāji piedāvā plašu programmu klāstu teju visiem audumu veidiem, pielāgojot ne tikai žāvēšanas temperatūru, bet arī veļas tilpnes kustības.

    Vilnas apģērbu ieteicams žāvēt speciāli vilnai paredzētā programmā, smalkveļai ieteicama zīda programma, džinsiem – speciāli šim audumam paredzēta programma. Kokvilnas apģērbam piemērotāka būs žāvēšana, izmantojot atbilstošo programmu. Veļas žāvētājā iespējams žāvēt pat ūdensnecaurlaidīgu apģērbu, tādā veidā saglabājot ūdensnecaurlaidību labāk, nekā žāvējot apģērbu izklātā veidā.

    Starp citu, vilnas džemperus ir pat ieteicams žāvēt veļas žāvētājā, nevis izklātā veidā, jo tā vilnas apģērbs var izstaipīties un zaudēt formu. Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, vai veļas žāvētājam ir piešķirts Woolmark sertifikāts. Woolmark ir pasaulē plaši pazīstams eksperts vilnas izstrādājumu kopšanas jomā, kas garantē, ka ierīcē var droši mazgāt un žāvēt vilnas džemperus, kurus līdz šim mazgāja ar rokām.

    Arī saburzītas veļas gadījumā vainojama nevis ierīce, bet gan neapdomīgi izvēlēts žāvēšanas režīms, kā arī pārāk liels daudzums veļas vienā žāvēšanas ciklā. Patiesībā apģērbs, kas žāvēts jaunākās paaudzes veļas žāvētājos, nemaz nav jāgludina, to uzreiz var vilkt mugurā.

    Turklāt, ja veļas žāvētājam ir arī tvaika funkcija, par gludekli var aizmirst pavisam. Tvaiks palīdz gan atjaunot īpaši saudzējama auduma apģērbus, gan arī izlīdzināt krokas, tādējādi samazinot gludināšanas nepieciešamību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē