• Mirkļu kolekcionāre Līga Biņkovska: «Vistas ir foršas!»

    Vistas
    Kristīne Sēnele
    30. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no personiskā arhīva
    Ogrēniete Līga Biņkovska atklāj: «Vistiņas pie mums ir tikai gadu, bet visa bērnība pavadīta ar mājdzīvniekiem, tostarp vistām.»

    Līga Biņkovska:

    • Ikdienā nodarbojas ar fotografēšanu.
    • Jau četras vasaras saimnieko savā piemājas dārzā Ogrē. Dārza platība – 1000 m2.
    • Veido dārzu pēc protege garden un cottage garden principa, kas paredz iekļaut sakņu dārzā puķes un radīt mājīgu oāzes sajūtu.
    • Savā Instagram kontā @liganakts dalās padomos no pašas pieredzes un noskaņu fotogrāfijās.

    "Iesākumā nopirkām astoņus cālīšus (trīs mēnešus vecus), bet beigās palika vien četri, jo vistiņas saķēra dažādas slimības, kas arī ar veterinārārsta palīdzību nebija ārstējamas. Tas bija pārdzīvojumiem bagāts pavasaris!

    Tad Ziemassvētkos mums zīda vistiņa izperēja sešus cālīšus, un viņiem viss ir labi. Četrus gailīšus aizdevām uz Modra olu saimniecību, bet divas vistiņas palika mums. Tā mums tagad ir četras jau lielas vistiņas, divas jaunākas un gailis.

    Izvēloties vistiņas, meklēju dažādas šķirnes, lai būtu dažādu krāsu olas. Šobrīd mums ir Cream Legbar gailis un vistiņa, kas dēj zaļi zilas olas, balta zīda vistiņa (mazas, baltas olas), Bielefelder (rozīgi brūnas olas ar punktiņiem), Black Copper Marans (tumši brūnas olas) un divas jauktenītes, kas šovasar sāks dēt zilus brīnumus. Vēl dikti gribētu Lavender Ameraucana vistu, kas dēj zilas olas, un Silverrud Blue (Isbar) ar sūnu zaļām olām. Vistas ņēmām kā mājdzīvniekus, kas bonusā vēl dod olas!

    Ģimenē lielākā daļa esam veģetārieši, un vistas redzam vienlīdzīgi kā kaķi un suni.  

    Informāciju par vistu turēšanu meklēju internetā, vairāk lasīju dažādus resursus angļu valodā, kā arī vērsos pie mammas, kas visu mūžu audzējusi vistiņas, veterinārstes Ievas Līvas un pakonsultējos ar Modri Konovalovu (Modra olas). Pašu rokām uzcēlām gan aploku, gan nosiltinātu kūtiņu. Cēlām tādu, lai pašiem prieks uz to iet un vizuāli skaisti iekļaujas sētā.

    Tiem, kuri vēl tikai domā par savām vistiņām, iesaku ņemt pēc iespējas mazākus cālīšus (vai pat inkubēt olas pašiem) un ņemt tās no vienas saimniecības. Noteikti jāizvēlas uzticams audzētājs, kas izcili rūpējas par saviem putniem! Tas samazinās slimo vistiņu iespējamību.

    Tāpat arī savai vistu saimei jāizveido droša dzīvesvieta, lai plēsēji netiek klāt ne no augšas, ne arī spēj ierakties caur apakšu. Vistas ir ļoti foršas! Bet tās jāsargā, un vistas ir diezgan slimību uzņēmīgas. Tomēr rezultāts ir tā vērts!"

    Visu rakstu lasiet zemāk!

    Kur vēl meklēt informāciju?

    • Sociālo tīklu grupās. Piemēram, Facebook liela rosība vērojama grupā Putnkopība, kur biedru skaits sasniedzis jau gandrīz 10 tūkstošus! Taču ņem vērā, ka cilvēki dalās arī ar pieredzi, kas no labturības viedokļa ne vienmēr var būt tā pareizākā izvēle.
    • Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC). Mājaslapas laukutikls.lv kalendārā iespējams iepazīties ar aktuālajiem semināru piedāvājumiem (tajā skaitā putnkopības jomā), taču vislabāk piezvanīt uz tuvāko LLKC biroju – varbūt izrādītā interese var kalpot par iemeslu, lai semināru pavisam drīz jau saorganizētu!
    • Latvijas Putnkopības asociācijā (LPA). Kontaktinformāciju var meklēt mājaslapā majputni.lv. Arī LPA ik pa brīdim rīko informatīvus seminārus putnkopības nozarē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē