• Mīli gatavot ēdienu ārā? Ierīko ugunskura pannu!

    Radošas idejas
    Zane Blanka
    26. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Ugunskura panna – foršs un noderīgs risinājums tiem, kuri savu lauku mājas virtuvi vēl tikai veido, vai arī tiem, kam ļoti patīk uz dzīvās uguns un ārā gatavots ēdiens.

    Šo uzparikti, kas paredzēta cepšanas darbiem, noskatījām Smiltenes pusē, Variņos, kur jūrmalnieks Gvido Kauss kopā ar ģimeni būvē savu lauku īpašumu.

    Kamēr māja vēl top, lauku dzīve notiek visai spartiskā garā – gulēšana pirtsaugšā, gatavošana turpat pagalmā uz ugunskura.

    Vajadzība pēc daudzveidības ēst gatavošanas procesā, radījusi šo risinājumu – metāla pannu, ko uzstellēt virs ugunskura vietas un izmantot cepšanai. Uz šīs pannas tiek gatavotas zemnieku brokastis, ceptas omletes, pankūkas, pelmeņi – viss, ko var pagatavot uz pannas.

    «Uzlikta virs uguns, panna uzkarst ātri – ir gatava lietošanai piecās desmit minūtēs. Uz ugunskura pannas būs grūtāk pagatavot ēdienus, kam vajag smalku temperatūras regulēšanas iespēju, piemēram, plānās pankūkas varētu neizdoties, tomēr esmu praksē pārbaudījis, ka ugunskura doto karstumu var iemācīties visai labi regulēt, pabakstot ugunskuru ar kruķi vai piemetot klāt kādu pagali. Jāpiešaujas strādāt ar uguni, un patiesībā tas ir pat visai interesanti,» stāsta Gvido.

    Gvido arī atklāj, ka uz šīs pannas gatavotam ēdienam ir tas fantastiskais ārā gatavota ēdiena aromāts, bet nav dūmu garšas, kas rodas tad, ja cep, piemēram, desiņas tieši virs ugunskura.

    «Cepot jāņem vērā, ka karstums no ugunskura izplatās uz ārpusi pa sāniem, jo pannas virsma tam neļauj celties uz augšu, un tas ir viens no šīs pannas mīnusiem – ilgi tai nostāvēt blakus nav iespējams, jo deg kājas. Bet esmu izdomājis, ka šo var atrisināt, uzmeistarojot pannas lāpstiņu garākā rokturī, lai var mazliet tālāk atkāpties.»

    Tehniskās detaļas

    *Lai izgatavotu ugunskura pannu, jāmāk metināt vai jāatrod kāds ar vajadzīgajām prasmēm.

    *Gvido izveidotās pannas izmērs ir 70 × 70 centimetru.

    *Šīs pannas kājiņas izveidotas no karsti velmētas vienādmalu leņķdzelzs, bet virsma – no karsti velmētas metāla plāksnes, ko var iegādāties veikalos, kur tirgo metāla materiālus. Varbūt var izmantot pārpalikumus no kādiem citiem saimniecības darbiem.

    * Kā alternatīvu var izmantot čuguna virsmu – tā būs smagāka, bet arī atbilstošāka cepšanai, kā arī nerūsējošo tēraudu. Čuguns stabilāk reaģēs uz augsto temperatūru, nedeformēsies. Metāla plāksne karstuma ietekmē mēdz izliekties, mainīt formu, kas gan atjaunojas, kad tiek uzliets auksts ūdens. Līdzīga virsmas deformācija būs raksturīga arī nerūsējošam tēraudam.

    Lai metāls nesarūsētu, ja pannu nelieto katru dienu, vislabāk to mazgāt nevis pēc, bet pirms gatavošanas. Pēc gatavošanas atstāj uz tās visas taukvielas iespējami biezā slānī – tas apturēs rūsēšanu.

    *Gatavojot šo pannu, vispirms tika uzmetināts vajadzīgā izmēra virsmas rāmis un rāmim piemetinātas kājiņas. Pannas virsma rāmī ir iesēdināta, bet nav piestiprināta, tāpēc to var izņemt. Gvido plāno pannu uzlabot, izveidojot arī grilējamo režģi, ko var ielikt pannas virsmas vietā pēc vajadzības.

    *Pannas kājiņu augstumu var variēt. Jo tās augstākas, jo vieglāk pie pannas darboties, bet tad arī jārēķinās, ka būs jākurina lielāks ugunskurs un jāpatērē vairāk malkas. Jo zemākas būs kājiņas, jo mazāku ugunskuru vajadzēs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē