• Mākslinieku rezidenču centrs PaiR Pāvilostā – iedvesmas vieta radošiem cilvēkiem

    Māja
    Ilze Šķietniece
    30. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Mākslinieku rezidenču centrs PaiR Pāvilostā ir zvērinātas advokātes, laikmetīgās mākslas centra KIM? padomes locekles Vitas Libertes, arhitekta Vilņa Štrama un mākslas zinātnieka Jāņa Borga lolojums. Pāvilostā tas iegulst tik dabiski, ka pat iedzimtajiem pāvilostniekiem nerada nekādus iebildumus.

    Rezidenču centrs sācis strādāt pirms aptuveni gada, kad tika pabeigta kādreizējās ambulances ēkas renovācija. Īpašums pieder pašvaldībai. Pēc jaunā veselības un sociālās aprūpes centra atvēršanas Pāvilostā tas aptuveni divus gadu desmitus bija stāvējis tukšs. Interesentu netrūka, tomēr domes deputāti un vietējie iedzīvotāji viņu plānus noraidīja. Pastāvēja bažas, ka potenciālajiem nomniekiem īpašums piejūras pilsētā vajadzīgs personiskā labuma gūšanai.

    «Lai Pāvilosta nepārvērstos par vasaras rezidenci tikai uzdzīvotājiem, saules un dzērienu patērētājiem, gribējām izveidot vietu, kur pulcēt kultūras un mākslas draugus,» stāsta Vilnis. Prezentējot domes deputātiem ideju par rezidenču centru, kurā būtu arī laikmetīgās mākslas galerija un telpas vietējām audējām, fonds VV Foundation guva akceptu un īpašuma nomas tiesības uz 12 gadiem.

    120 gadu veco ēku vispirms bija nepieciešams iztīrīt, tikai tad varēja ķerties pie atjaunošanas. Respektējot tās seno vēsturi un domājot par ilgtspēju, jaunie saimnieki ne brīdi neapsvēra iespēju koka stāvbūvi nojaukt. Būdams arhitekts, renovācijas projektu izstrādāja pats Vilnis. Viņš izglītību ieguvis Tallinā un Somijā. Darba procesā piedalījās arhitektu biroja u-e-studio komanda – Leonards Kalniņš un Dāvis Štrams. Ar padomiem palīdzēja veco ēku būvniecības speciālists Roalds Cinis. «Mums bija diezgan daudz jāstrādā, lai ēka būtu pieejama gan māksliniekiem, gan apmeklētājiem,» saka Vita.

    Bijušajā ambulances ēkā nebija nekādu ērtību, pie kā pieraduši mūsdienu cilvēki, – ne ūdensvada, ne kanalizācijas un apkures sistēmas. To visu vajadzēja ierīkot pilnīgi no jauna. Tajā pašā laikā tika saglabāts viss vēsturiski vērtīgais, ko vien bija iespējams saglabāt, tostarp koka logi un to stiklojums. Renovācija ilga aptuveni gadu.

    Pieprasījums pēc iespējas uzturēties rezidencē ir liels. Mākslinieki ierodas ne tikai projektu laikā, bet arī dzīvo šeit par savu finansējumu. Vienlaikus dzīvošanas un darba iespēju PaiR var nodrošināt četriem cilvēkiem. Radošajiem cilvēkiem pieejama ne tikai dzīvesvieta, bet arī galerija, plaša bibliotēka un studijas, kur iespējams strādāt vienatnē vai kolektīvi.

    «Arī ārzemnieki sajūt Pāvilostas burvestību. Viņiem patīk neskartā daba – piecdesmit gadu padomju okupācijas laikā šī teritorija bija nepieejama,» spriež Vilnis. «Pats esmu liepājnieks, atceros, ka uz Pāvilostu aizbraukt nevarēja. Vai nu bija jābūt pierakstītam, vai jāsaņem īpaša izziņa. Šie piecdesmit gadi pilsētai ir palīdzējuši saglabāt dabiskumu, nosacīti to iesaldējuši, jo cilvēki nav varējuši sabojāt ainavu. Pa mežiem var staigāt stundām – koki vējā nokrituši, neviens tos netīra. Dabiskums māksliniekus iedvesmo.»

    Saimnieku ieteikumi:

    • Izturies ar pietāti! Atjaunojot senu ēku, ieteicams ar pietāti raudzīties uz to kā subjektu, kam piemīt savs individuālais genius loci jeb vietas gars. Būve ir bijusi lieciniece daudziem svētkiem un krīzēm, tā novecojusi cauri paaudzēm līdz ar saviem iepriekšējiem iemītniekiem.
    • Esi saudzīgs! Atjaunojot ēku, uzmanies, lai vēlme iedvest triviālu laikmetīgumu un komfortu vecajā ķermenī nepadara to par piemēru neveiksmīgai plastiskajai operācijai, kas pilnībā izmaina autentiskumu un padara to par mūsdienu trendiem atbilstošu plastmasas izstrādājumu.  

    Visu rakstu lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē