• Mājmācību bērniem padara interesantāku dodoties dabā

    Aktuāli
    Ilze Anna Vītola
    12. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personīgā arhīva
    Marta Logina ir triju meitu – Amēlijas , Naomijas un Matildas – mamma un savām meitām tradicionālos skolas priekšmetus māca, teju ikvienā no tiem iesaistot dabu. Marta savus bērnus izvēlējusies mācīt mājmācībā, bet viņas pieredze noderētu ikvienam vecākam, kurš ir dabas draugs.

    Mājmācības procesu Marta vēlējusies padarīt interesantāku, nemācot tikai no grāmatām un klasiskajām darba burtnīcām. Interesējoties par dažādām iespējām, visvairāk uzrunājusi dabas iesaiste mācību procesā, piemēram, skaitītprasmi apgūt, salasot simt ābolu un liekot pa ābolu desmitiem.

    Pērn visu gadu izmantojuši dabaszinību materiālu no grāmatas, bet vienlīdz daudz – dabā. «Piemēram, aizejam pļavā, un meitenes izvēlas puķi, kas viņām visvairāk patīk. Atnesam to mājās un sākam pētīt, kas tā par puķi,» stāsta Marta. Vēl viens veids, kā mācīties dabā, ir tajā doties.

    Dabas ekskursijas un pārgājieni kļuvuši par daļu no Loginu bērnu mācību procesa.

    «Piemēram, ja mācību tēma ir purvs, kopā ar citām mājmācības ģimenēm dodamies ekskursijā pa purvu ar lielajām purva kurpēm kājās. Līdzi ir kāds purva zinātājs, pētnieks, kurš var pastāstīt, kas ir purvs un kas tajā notiek. Rezultātā mums ir triju stundu praktiska ekskursija. Tas ir daudz labāk nekā par purvu mācīties no grāmatas.»

    Viena no ekskursijām Loginu bērniem bija mežā, ko vadīja mežsargs, un mācību tēma – apgūt kompasa lietošanas prasmes, spēt noteikt debespušu virzienus gan ar kompasu, gan pēc saules atrašanās vietas, uzzināt, kā rīkoties, ja kāds mežā ir ievainots.

    Kaut arī mazajām jaunkundzēm ir atšķirīgi vecumposmi un attiecīgi arī apgūstamā mācību viela, došanās dabā notiek visiem kopā, savukārt, mācību viela tiek pakārtota atbilstoši aktuālajam konkrētajā vecumā. Vienam bērnam tas nozīmē tikai lasīt, otram – rakstīt, bet trešajam – pasvītrot īpašības vārdus.

    «Ieguvums ir tas, ka māci vienam bērnam, bet patiesībā arī tas otrs dzird. Es sekoju līdzi mācību vielai, bet jaunākajām meitām sanāk iemācīt arī to, kas vēl varbūt viņām nav jāzina. Tad vēlāk šo tēmu varam vairs atsevišķi neapgūt, tikai atkārtot,» stāsta Marta.

    «Bērnos dabas skola attīsta radošumu, spēju pašiem izprast lietas un meklēt informāciju, kas dzīvē vēlāk noderēs. Un nav svarīgi, kur tu dzīvo. Pat Rīgas centrā ir parki, mēs esam apveltīti ar dabas tuvumu.»

    Visu rakstu lasi Santa+: FOTO: Triju meitu mammas Martas Loginas dabas skola

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē