• Ko darīt, ja aizdambējusies kanalizācija?

    Māja
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    12. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kas te notiek! Ūdens jau vakar no izlietnes tecēja prom tik lēnām kā no pārplūdušas pļavas pavasarī! Bet šodien netek vispār: spītīgi guļ izlietnē un klusē! Kas ir ar to izlietni: ik pa laikam ņem un aizsērē! Konsultē santehniķis Juris Andrēns.

    Cauruļu aizsērēšanai parasti ir divi iemesli: nekvalitatīvi izbūvēta kanalizācija vai nepareiza tās ekspluatācija (vai arī abi iemesli kopā). Ja tu tiešām rūpīgi pieskati, lai kanalizācijas sistēmā nenonāk nekādi krikumi, bet sistēma tomēr īsti labi nestrādā – visticamāk, tam ir kāds tehnisks iemesls. Varbūt kanalizācijas caurules ir ļoti vecas? Bet varbūt tās ir stipri līkumotas?

    Jo vairāk un asāki cauruļu izliekuma leņķi, jo lielāka iespēja, ka tās nosprostosies.

    Vēl mēdz it kā aizaugt caurules, kas ieliektas uz leju kā U burts. Tad pašā zemākajā caurules vietā pamazām krājas dažādi nosēdumi, kas ar laiku sašaurina vietu, pa kuru tai cauri plūst ūdens. Vēl viens aizsprostošanās iemesls var būt pārāk mazais cauruļu diametrs. Kanalizācijas sistēma mēdz aizdambēties arī daudzdzīvokļu mājās, kur augšējo stāvu kaimiņi pret koplietošanas sistēmu izturas pārāk pavirši, tad situācija nereti izvēršas pavisam nopietna, jo nosprostojas centrālais vads.

    Ja speciālists secina, ka ar kanalizācijas tehnisko stāvokli viss ir kārtībā, bet sistēma tik un tā regulāri nedarbojas – visticamāk, tajā vainojami paši mājokļa iemītnieki.

    Īsa pamācība kanalizācijas sistēmas lietošanā

    • Ieliec virtuves izlietnē sietiņu! Tam tur vajadzētu atrasties visu laiku. Jo smalkāks sietiņš, jo labāk. Gluži marli izlietnes atverē jau nu klāt nevajag, jo sīkie krikumiņi, kas ir spējīgi izspraukties cauri sietiņam, kanalizācijas caurules nenosprosto. Piemēram, ja cauri sietiņam iztek kafijas biezumi, tas nekas. Bet ņem vērā, ja viens mājinieks sietiņu lieto, bet otrs ne – kanalizācijas sistēmas darbībai var traucēt arī kafijas biezumi. Iedomājies: mamma mazgā traukus un tvarsta pa izlietni katru kafijas biezumu, bet puika iebaksta izlietnes atverē kartupeļu mizas vai makaronu radziņus un eksperimentē – cik var aiztecēt kanalizācijā bez aizķeršanās. Ja šādā situācijā mamma izlietnē pludinās tikai un vienīgi kafijas biezumus, kas iztecēs cauri sietiņam, tie saķersies citos atkritumos, un aizdambējums garantēts. Tātad – sietiņš jālieto visiem mājiniekiem.
    • Nelej izlietnē taukus un eļļas! Pirms mazgāt taukainās pannas, izslauki tās. Arī ēdienu paliekas pirms mazgāšanas jānotīra.
    • Lieto karsto ūdeni! Retāk aizsērē caurules tajās virtuvēs, kur trauku mazgāšanai izmanto karsto ūdeni un taukus šķīdinošus mazgāšanas līdzekļus.
    • Nepārspīlē ar ūdens taupīšanu! Ir mājas – īpaši tur, kur dzīvo gados vecāki cilvēki –, kur ūdeni taupa pārspīlēti. Piemēram, tualetē izmanto nevis ūdeni no skalošanas kastes, bet gan no spaiņa izlej pa kastrolim ūdens. Pasaki savai vecmāmuļai, ka šāda taupīšana labi nebeigsies. Jo mazāk ūdens tiek izmantots kanalizācijas cauruļu skalošanai, jo lielāka iespējamība, ka tās aizsērēs.
    • Atceries – kanalizācija nav miskaste! Tualetes podā drīkst mest tikai tualetes papīra lapiņas, jo tās viegli un ātri izšķīst. Viss! Neko citu tur mest nevajag. Atceries: tualetes podā nav jālej aizvakardienas zupa, nav jāmet papīra dvieļi, salvetes, ābolu serdes utt. Santehniķu atradumi aizsērējušās caurulēs ir pārsteidzoši: ausu kociņi, dažādi pārtikas produkti, personīgās higiēnas lietas. Ir dzirdēti stāsti par tualetes podos noslīcinātām grīdas lupatām, rotaļlietām, mobilajiem telefoniem un pat fotoaparātiem. Esi uzmanīga ar tualetes blokiem, kas piestiprināmi pie poda malas! Tie mēdz nokrist un – lai cik neticami tas izklausās – spēj aizpeldēt pa caurulēm. Cik tālu – to tu nevari zināt. Ja secini, ka tavs tualetes bloks ir neizskaidrojami pazudis, kanalizācijas sistēmu izmanto īpaši saudzīgi. Ļoti iespējams, ka bloks ir iestrēdzis kādā šaurajā bezizejā un ap to palēnām krājas dažādas šmuces.

    Ūdens netek prom? Lūk, darba plāns!

    1. Daudzas saimnieces pašus pirmos mēdz izmantot dažādus tautas līdzekļus – ieber izlietnē sodu un uzlej etiķi, ielej kokakolu vai ko citu putojošu. Tomēr šāda netīrumu uzputošana dod īslaicīgu rezultātu. Daudz gudrāk ir noņemt izlietnes vai vannas sifonu, jo visbiežāk tieši tajā sakrājušies netīrumi rada aizsērējumu. Virtuvē parasti sifonā sakrājas dažādi pārtikas krikumi, vannas istabā – mati. Iztīri sifonu un pieskrūvē to atpakaļ.
    2. Ja sifons tīrs, bet ūdens joprojām netek prom, ņem palīgā vantūzi – darbarīku, kas sastāv no kāta un gumijas bļodas tā otrā galā. Vantūzi cieši uzliek uz izlietnes vai poda atveres un it kā pumpē. Šādi ūdens, kas atrodas aizsērējušajā caurulē, tiek bīdīts uz priekšu un atpakaļ, līdz ar to aizsērējums izkustās, sadalās un aizplūst.
    3. Ja arī vantūzis nelīdz, jāķeras pie kanalizācijas cauruļu tīrīšanas troses, ja vien mājās tāda ir. Noņem sifonu un trosi ievada caurulē, pa kuru vajadzētu plūst prom ūdenim. Jārēķinās, ka tas būs gana netīrs darbs. Trosi bīda uz priekšu, to it kā skrūvējot caurulē.  Visticamāk, šādi aizsērējumu izdosies likvidēt. Ja ne – jāmeklē santehniķis, jo vaina ir nopietnāka.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē