• Kāpēc orhidejai ļenganas lapas?

    orhidejas
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    13. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas noticis manam falenopsim – pēdējā laikā lapas kļuvušas ļenganas… Kas varētu būt pie vainas, un kā glābt?

    Ja falenopsim kļūst ļenganas lapas, tas ir signāls, ka problēma ir auga saknēs. Biežākā kļūda, kāpēc ar saknēm sākas neraža, ir pārlaistīšana, ja telpa ir vēsa (16–18 un mazāk grādu). Arī telpu vēdināšana aukstā laikā, nenoņemot augu no palodzes.

    Ko darīt?

    1. Augs noteikti jāizņem no podiņa un rūpīgi jāaplūko saknes. Vai nu augam bijis par sausu un saknes iežuvušas, vai – tieši otrādi – tas bijis pārlaistīts, un saknes sākušas pūt. Bojātās saknes nogriež. Ja falenopsim vēl ir veselas saknes un pie auga pamatnes ir redzams kāds jauns saknes aizmetnis, tad augu vēl var glābt un tam ir iespēja atlabt.

    2. Pārstādi augu mizu substrātā. Pēc pārstādīšanas uzreiz nelaisti, lai apžūst ievainotās griezto sakņu vietas. Vislabāk orhideju laistīt ar caurliešanas metodi – lej no augšas, lai liekais ūdens iztek cauri. Šajā ziņā noderīgi ir orhidejām domātie kašpo jeb speciālie podiņi, kuriem viducī ir pacēlums. Mēreni aplejot augu, tā saknes nemirkst ūdenī, bet liekais ūdens, kas nedaudz uzkrājies trauka apakšā, iztvaikojot rada gaisa mitrumu telpā.
    3. Auga lapas regulāri rasini – bet tikai tad, ja temperatūra telpā ir 18 grādu un vairāk.

     

    Ja pēc šiem glābšanas pasākumiem pēc kāda laika parādīsies jauna lapiņa un tā veidosies veselīga, tavam falenopsim ir izredzes dzīvot. Turklāt tā kā tagad ir pavasaris, augs var sakopot visus spēkus, lai turpinātu augt. Kad parādījusies jaunā lapiņa, var sākt mēslot ar vājas koncentrācijas orhideju mēslojumu (ņemot uz pusi mazāk, nekā norādīts instrukcijā).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē