• Kā samazināt elektrības rēķinu?

    Zelta padomi
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    4. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Lai elektrības rēķins neradītu galvassāpes, nepieciešams sakārtot savu elektrotīkla pieslēgumu. Par to, ko noteikti vajadzētu pārbaudīt un izdarīt, konsultē Imants Krūmiņš, AS Sadales tīkls Korporatīvo klientu apkalpošanas daļas vadītājs; Renāte Meļķe, AS Sadales tīkls Komunikācijas direktore.
    1. Izvērtē un samazini nepieciešamo elektrotīkla pieslēguma jaudu. Tā atkarīga no tā, cik un kādas jaudas elektroiekārtas darbini vienlaikus un kādas elektroiekārtas plāno iegādāties un lietot nākotnē. Jo vairāk un jaudīgākas elektroiekārtas vienlaikus lieto, jo lielāka elektrotīkla jauda nepieciešama. Jāņem vērā visas elektroiekārtas, kas ir mājsaimniecībā, taču ikdienā  visbiežāk mēs darbinām tikai 20% no visām elektroierīcēm.Tāpēc nepieciešamās jaudas aprēķināšanai var izmantot sadalestikls.lv pieejamo slodzes aprēķina kalkulatoru. ja tev ir savs uzņēmums, ieteicams piesaistīt sertificētu energospeciālistu, ko vari atrast as Sadales tīkls mājaslapā vai uzziņu dienestos.
    2. Pārskati elektroiekārtu lietošanas paradumus. Nepieciešamā pieslēguma jauda ir atkarīga no tā, kādas ierīces darbina vienlaikus, tāpēc pārskati savus elektroenerģijas un elektroiekārtu lietošanas paradumus: iekārtu izmantošanas biežumu un ilgumu, elektroiekārtu stāvokli – vai tās ir energoefektīvas un nav bojātas. Tāpat pastāv iespēja elektrību patērējošās darbības veikt secīgi, nevis vienlaikus. Piemēram, vispirms pagatavo ēst, tad nomazgā traukus, bet vakarā ieslēdz veļasmašīnu, nevis darbini visas ierīces uzreiz. Tas būtiski samazinās nepieciešamo elektroenerģijas jaudu. 
    3. Apvieno mazas jaudas pieslēgumus. Vēsturiski daudzviet īpašumos ir izbūvēti vairāki pieslēgumi un uzstādīti vairāki elektroenerģijas skaitītāji, un katrā no šiem pieslēgumiem ir noteikta elektrotīkla pieslēguma jauda. Piemēram, lauku īpašumos, kur ir atsevišķs elektrības pieslēgums mājai, saimniecības ēkai, pagrabam vai garāžai. Par katru no šiem elektrotīkla pieslēgumiem jāmaksā fiksētā maksa par pieslēguma nodrošināšanu. Tādēļ Sadales tīkls piedāvā iespēju apvienot šos vēsturiski izbūvētos mazas jaudas elektrotīkla pieslēgumus un elektroenerģijas skaitītājus, līdz ar to samazinot kopējās izmaksas. Ja pagrabā vai garāžā elektrību nelieto vai lieto to ļoti maz, vērts izvērtēt, vai tur elektrības piegāde vispār nepieciešama.
    4. Sadali lielas jaudas elektrotīkla pieslēgumu. ja īpašumā ir lielas jaudas elektrotīkla pieslēgums, Sadales tīkls piedāvā iespēju to sadalīt. Piemēram, gadījumos, ja viens lielas jaudas pieslēgums nodrošina elektroapgādi gan mājai, gan kaltei, bet faktiski visa lielā pieslēguma jauda ir nepieciešama tikai kaltei un dažus mēnešus gadā. tad ieteicams pieslēguma jaudu sadalīt, izveidojot mājai atsevišķu elektrotīkla pieslēgumu. Atsevišķa pieslēguma izbūve mājai nodrošinās, ka viens mazas jaudas elektrotīkla pieslēgums tiek izmantots efektīvi, savukārt otrs lielas jaudas elektrotīkla pieslēgums tiek izmantots tad, kad tas nepieciešams.
    5. Pārtrauc elektrības piegādi. Ja elektrotīkla pieslēgumu izmanto tikai sezonāli, pastāv iespēja šim objektam pārtraukt elektroenerģijas piegādi (uz laiku līdz 6 mēnešiem) un šajā laikā nemaksāt fiksēto maksu par pieslēguma nodrošināšanu. Šāda iespēja pastāv visiem neatkarīgi no nozares vai darbības specifikas. ja elektroenerģijas piegādes pārtraukums ir ilgāk par 6 mēnešiem, lai to atjaunotu, jāsedz ar pieslēguma atjaunošanu vai ierīkošanu saistītās izmaksas.
    6. Izvēlies izdevīgāko elektroenerģijas tirgotāja piedāvājumu un piemērotāko sadales sistēmas pakalpojumu tarifu plānu. Samazināt kopējās izmaksas par elektroenerģiju var ne tikai optimizējot elektrotīkla pieslēguma jaudu, bet arī izvēloties izdevīgāko elektrības tirgotāju. Mainīt tirgotāju var kaut reizi mēnesī – atliek tikai pārslēgt līgumu. Jautājumos par elektroenerģijas piedāvājumu jāvēršas pie sava tirgotāja, bet aprēķināt piemērotāko sadales sistēmas pakalpojumu tarifu var sadalestikls.lv sadaļā Tarifu aprēķināšanas kalkulators.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē