• Kā rīkoties, ja pamani degam kūlu?

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    24. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cilvēki maldīgi domā, ka kūlas degšana ir kontrolējama – ja gadījumā vajadzēs, tūdaļ nodzēsīs. Tomēr tik vienkārši tas nav, īpaši tad, ja pērnā zāle ir pagara: jo tā garāka, jo lielākas un nekontrolējamākas liesmas, un pašu spēkiem tās vairs nav nodzēšamas. Tāpēc pirmais darbs, ja redzi liesmas laizām pērno zāli — zvani ugunsdzēsējiem!

    Ja pamani kūlas ugunsgrēku, nekavējoties zvani ugunsdzēsības dienestam uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112. Nosauc precīzu adresi vai pēc iespējas precīzāk apraksti vietu, kur izcēlies ugunsgrēks. Būs jānosauc arī savs vārds, uzvārds un telefona numurs, jāatbild uz dispečera jautājumiem. Svarīgi ir pēc iespējas ātrāk paziņot ugunsdzēsējiem par izcēlušos ugunsgrēku, lai viņi varētu laikus ierasties notikuma vietā, pirms liesmas ir izplatījušās lielā platībā un apdraud tuvumā esošās ēkas. Dzēs tikai tad, ja tas ir droši!

    Ja pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās izlem sākt kūlas dzēšanu, vispirms ieteicams objektīvi izvērtēt situāciju un pārliecināties, vai dzēšanas darbi neapdraudēs veselību un dzīvību.

    Degošu pērno zāli var mēģināt apdzēst ar ūdeni, smiltīm vai arī izmantojot koku, piemēram, egļu, zarus. Nav ieteicams mēģināt liesmas apdzēst, kāpjot tām virsū, jo iespējams, ka apavu zole var neizturēt uguns radīto karstumu, var aizdegties drēbes. Dzēšot liesmas vai glābjoties no tām, jāstāv izdegušajā pusē, aptuveni 1–2 metru attālumā no liesmām. Ja nu liesmas pēkšņi mainītu virzienu, cilvēks būtu mazāk apdraudēts. Ja izskatās, ka kūlas ugunsgrēka dzēšana nav droša, tā jāpārtrauc un drošā vietā jāgaida ugunsdzēsēji.

    Sauc arī policiju! Ja pamani, ka kāds dedzina kūlu, nekavējoties zvani ugunsdzēsējiem glābējiem uz tālruni 112, kā arī ziņo Valsts policijai par pārkāpēju.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē