• Eksperiments! Vai flīžu šuves var notīrīt gluži kā jaunas?

    Zelta padomi
    Elza Apse
    28. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai arī cik rūpīgi tīrīšanas laikā sakārtotu māju, ir kāda vieta, kur vēl aizvien var saskatīt netīrumus, un tās ir flīžu šuves. Pelēcīgās līnijas starp flīzēm, kas savulaik bija žilbinoši baltas, nereti rosina vēlmi tās kārtīgi izberzt, taču – kādu līdzekli izmantot? Eksperimentē raksta autore.

    Meklējot atbildes uz jautājumu par vienkāršāko metodi flīžu šuvju tīrīšanai, interneta dzīlēs varam atrast kā gluži loģiskus, tā arī pavisam jocīgus padomus. tiek ieteikti gan specializētie līdzekļi, gan arī ikvienā virtuves skapītī atrodami produkti, piemēram, dzeramā soda, galda etiķis, milti un pat ūdeņraža pārskābe. Daži uzskata, ka der izmēģināt flīžu šuvju balināšanu, tīrīšanu ar zobu pastu, veļas pulveri vai citrona sulas un sodas kombināciju.

    Tā nu es nolēmu veikt nelielu eksperimentu, kurā izmantoju gan specializētu flīžu šuvju mazgājamo līdzekli, gan virtuvē atrodamos produktus. Pirms ķeries pie darba, atceries uzvilkt gumijas cimdus, jo tīrīšanas līdzekļi ir kodīgi un sausina roku ādu. Darbam būs nepieciešama birste, derēs arī zobu suka vai trauku mazgājamais sūklis.

    1. metode – sodas pasta

    Traukā sajauc sodu ar ūdeni, līdz izveidojas pastai līdzīga konsistence.

    Ar sūkli vai birstīti uzklāj to uz netīrajiem laukumiem. noskalo ar siltu ūdeni.

    Kā izdevās?

    Jatzīst, dzeramā soda patiešām efektīvi iztīra flīžu šuves – netīrumi nāca nost samērā viegli, tikai sūklis bija jāpārvelk vairākas reizes, līdz atsedzās šuvju sākotnējā krāsa. Tīrīšana varētu kļūt nogurdinoša, ja grīda vai siena ir liela un flīzes mazas, respektīvi, ja tīrāmais laukums ir liels.

    2. metode – specializētais līdzeklis

    Tīrīšanas mikstūras sagatavošana ir pavisam vienkārša – atšķaidi flīžu šuvju tīrīšanas līdzekli ar ūdeni un ķeries pie darba. Manis izvēlētais līdzeklis ar ūdeni jāatšķaida attiecībā 1:3, pēc tam mikstūru uzklāj uz netīrajām šuvēm ar birsti vai sūkli un ļauj tam iesūkties apmēram 10 minūtes. Pēc tīrīšanas virsmu noskalo ar siltu ūdeni.

    Kā izdevās?

    Līdzekļa etiķete nemeloja – šuves nebija grūti iztīrīt, turklāt nevajadzēja intensīvi berzēt. Tomēr šim tīrīšanas līdzeklim ir ķīmisks aromāts, kas varētu nepatikt jutīgo degunu īpašniekiem, kā arī tiem, kuriem ir alerģija pret ķimikālijām

    3. metode – ar ūdeni atšķaidīts etiķis

    Pudelē sajauc ūdeni ar etiķi attiecībā 1:1. ar pulverizatoru uzsmidzini mikstūru uz netīrajām flīzēm. Šā līdzekļa pievienotā vērtība ir tā, ka etiķis ne tikai notīrīs flīzes, bet arī aizkavēs pelējuma veidošanos, iznīcinot sēnīšu sporas un baktērijas. tāpat etiķis spēj notīrīt ziepju nosēdumus, kaļķi un ūdens atstātās pēdas.

    Kā izdevās?

    Šis līdzeklis patiešām efektīvi notīrīja flīzes, taču šuves vajadzēja kārtīgi berzt. Turklāt etiķis veicināja arī flīžu šuvju javas atmiekšķēšanos, tāpēc šķita, ka etiķis noņem netīro šuvju kārtu ar visu javu. Izmantojot šo metodi, būs jāsamierinās ar etiķa aromātu, kas daudziem nepatīk.

    4. metode Ūdeņraža pārskābe

    Ūdeņraža pārskābe ir lielisks līdzeklis balināšanai un sēnīšu sporu iznīcināšanai. Balto miltu un ūdeņraža pārskābes pasta noderēs gadījumos, ja flīžu šuves ir ļoti netīras un nekas cits nepalīdz – pastu uzklāj uz šuvēm un atstāj vairākas stundas vai pat visu nakti.

    Daži zinātāji teic, ka ar pastu apziestās virsmas vēl var pārklāt ar pārtikas plēvi, tad būs vieglāk to noņemt un iztīrīt pastas pārpalikumus. Savukārt, ja flīžu šuves ir tikai nedaudz sasmērējušās, pārskābi var sajaukt ar sodu, uzklāt uz netīrajām virsmām un tīrīt jau pēc desmit minūtēm. Pēc tīrīšanas virsma jānomazgā ar vēsu ūdeni.

    Kā izdevās?

    Soda ar ūdeņraža pārskābi šuves iztīrīja daudz labāk nekā sodas un ūdens pasta. netīrās šuves nebija pat jāberž, tās kļuva baltas jau pēc pāris sūkļa vilcieniem. taču ņem vērā – ūdeņraža pārskābei piemīt balinošas īpašības, tāpēc nebūtu gudri to lietot matētu vai nobružātu flīžu tīrīšanai – pēc ilgākām maskām tās varētu pabalēt vai kļūt plankumainas.

    Ja nu galīgi neizdodas šuves notīrīt

    Reizēm flīžu šuves vienkārši nepadodas tīrīšanai, iespējams, vietām java ir izbirusi. Tad prātīgākais ir flīzes pāršuvot, proti, flīžu starpas aizpildīt ar svaigu javas kārtu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē