• 9 jautājumi par ādas mēbeļu kopšanu

    Zelta padomi
    Agnese Ģērmane
    28. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Āda ir izturīgs materiāls, taču pret to nedrīkst izturēties pavirši. Ja gribi, lai ādas mēbeles ilgāk izskatās kā jaunas, tās regulāri jātīra, jāspodrina un jāmīkstina. Konsultē ĢIRTS LAZDIŅŠ, uzkopšanas servisa MMT serviss uzkopšanas darbu vadītājs; KATRĪNA KURILKO, mīksto mēbeļu un paklāju tīrīšanas servisa Maximum Cleaning Serviss direktore.

    Ja tīri ādas mēbeli, tā jātīra visa, nevis tikai daļa, citādi radīsies plankumi un dīvāns būs raibs kā dzeņa vēders, un tā kā āda ir dabisks materiāls, tāpēc katrs izstrādājums ir citāds. Iespējams, būs jāizmēģina vairāki ādas kopšanas līdzekļi, pirms atradīsi ideālo tieši tavam dīvānam.

    9 svarīgi jautājumi par ādas mēbeļu kopšanu:

    1. Ādas dīvāns ilgi stāvējis nelietots un ir noputējis. Kā attīrīt virsmu no putekļu kārtas?
      Vispirms dīvāns jāizsūc ar putekļsūcēju, izmantojot mēbeļu tīrīšanai paredzēto uzgali. Ja šāda uzgaļa nav, jāizmanto vismazākais putekļsūcēja uzgalis. Jāsūc uzmanīgi, lai nesaskrāpētu ādas virsmu. Tikai mazliet noputējušu vai jau izsūktu dīvānu tīra ar mīkstu un sausu lupatiņu. Ādas kopšanai jāizmanto ļoti maiga, mīksta drāniņa, lai nesabojātu virsmu, tāpēc piemērotākā būs mikrošķiedra: tā sastāv no smalkiem poliestera un poliamīda pavedieniem, kas saudzīgi notīra netīrumus un labi savāc putekļus.
    2. Kā iztīrīt šuvju spraugas, kurās sakrājušies putekļi un gruži?
      Dziļu spraugu tīrīšanai jāizmanto putekļsūcēja šaurais uzgalis. Jāsūc uzmanīgi, lai nesaskrāpētu ādu. Grūti sasniedzamas vietās netīrumus var izslaucīt ar vecu zobu suku. Seklākas šuvju spraugas var iztīrīt ar sausu lupatiņu.
    3. Ko darīt, ja uz ādas dīvāna uzlijis vīns, kafija, sula?
      Ja dzēriens izlijis tikko, šķidrums jānoslauka ar sausu lupatiņu, salveti vai mīkstu frotē dvieli. Lai šķidrums neiesūktos ādas porās un neiekalstu, tas jānoslauka viegli, neberžot. Ja pēc saslaucīšanas tomēr palikušas traipa pēdas, jāpagatavo viegls ziepjūdens un ar ļoti mīkstu un mitru (bet ne slapju!) mikrošķiedras lupatiņu netīrā vieta jāpatīra, bet bez stipras beršanas!
    4. Ja traips nav laikus pamanīts un šķidrums jau iesūcies ādas šķiedrās, jāizmanto maigi ādas kopšanai paredzēti tīrīšanas līdzekļi. Izmantojot citus sadzīves ķīmijas līdzekļus, pastāv negaidītu ķīmisko reakciju risks: ādu var neatgriezeniski sabojāt. Jau ādā iesūkušos traipu vēl var mēģināt iztīrīt ar galda etiķi un pāris pilieniem tējaskoka eļļas vai ūdens. Lupatiņa jāsamitrina sagatavotajā šķīdumā un jānotīra ne tikai traipa vieta, bet viss dīvāns. Šis līdzeklis aizsargā no citu traipu rašanās un nepatīkama aromāta.

      Galda etiķa un ūdens šķīdums ir labs dezinfekcijas līdzeklis, kas likvidē arī pelējumu. Tomēr atceries – āda vienmēr jātīra ar mitru, nevis slapju lupatiņu!
    5. Bērni ar krāsainajiem flomāsteriem un pildspalvām apzīmējuši dīvānu. Vai ādu ir iespējams glābt?
      Šādus zīmējumus nedrīkst tīrīt ar spirtu saturošiem līdzekļiem. Bieži cilvēki ņem palīgā acetonu, taču tas balina ādas krāsu un materiālu var neatgriezeniski sabojāt. Drošākais līdzeklis ir saimniecības jeb veļas ziepes, bet nedrīkst izmantot tādas, kuru sastāvā ir nātrija sulfāts, jo šī viela sausina ādu. Kad virsma notīrīta, dīvāns obligāti jāsamitrina ar ādas kopšanas losjonu, piemēram, Erdal Leder Pflegelotion.

      Ir dzirdēts, ka lodīšu pildspalvas atstāto traipu var nomazgāt ar pienā samitrinātu vates gabaliņu. Piens palīdzēs nomazgāt lielāko tintes daļu, bet, ja plankumi palikuši, tie jānomazgā ar remdenu ūdeni. Vēl var palīdzēt matu laka: nedaudz uzpūt to uz vates piciņas un viegli notīri sazīmēto vietu. Laka var ādu sausināt, tāpēc drošības labad līdzeklis vispirms jāizmēģina mēbeles neredzamajā pusē.
    6. Kaķis nagus izlēmis uzasināt pret dīvāna malu. Mēbele pagalam?
      Pašas spēkiem bojājumus labot neizdosies. Vienīgā iespēja ir mēbeļu remonts un ādas pārvilkšana. Bet, ja pret kaķa nedarbiem gribas nodrošināties jau laikus, uz dīvāna var uzmanīgi izsmidzināt veterinārajās aptiekās vai zooveikalos nopērkamos speciālos līdzekļus kaķu un suņu aizbaidīšanai, piemēram, Beaphar Katzen Fernhalte Zerstauber vai Animal Stop Spray. Pirms apstrādā dīvānu ar šādu līdzekli, izmēģini tā reakciju mēbeles neredzamajā pusē. Turklāt izsmidzini to nevis tieši uz virsmas, bet uz lupatiņas, ar kuru pēc tam noslauki dīvānu.
    7. Āda sacietējusi un sākusi plaisāt. Ko nu?
      Ādas lielākais ienaidnieks ir sauss gaiss, tādēļ tā žūst un sāk plaisāt. Otrs iemesls ir nepiemērotu līdzekļu izmantošana. Lai novērstu ādas sakalšanu, pirmkārt, ādas mēbeles jātur vismaz 30 centimetru attālumā no radiatoriem, kamīna vai krāsns.

      Otrkārt, āda, gluži kā rokas ziemā, regulāri jāmitrina ar krēmu, kas paredzēts tās mitrināšanai un mīkstināšanai, piemēram, Softcare Leather Balsam vai Keralux Leather Balsam. Taču pirms krēma lietošanas ādai jābūt tīrai un noslaucītai ar lupatiņu. Apstrādāt ar kopšanas līdzekli netīru dīvānu ir tāpat kā ar krēmu iesmērēt nenomazgātas rokas. Kopjot netīru dīvānu, gruži un smilšu graudiņi var saskrāpēt ādas virsmu.

      Ja ādas virsma kļuvusi cieta un uz tās parādījušies nelīdzenumi, ir pēdējais laiks sākt ādu kopt, citādi drīz parādīsies plaisas, un tad bojājumi nebūs labojami.
    8. Ko darīt, ja ādas mēbeļu virsma sākusi lobīties?
      Uzmanies, ja pārdošanā redzi nesamērīgi lētas jaunas ādas mēbeles. Ir mākslīgās ādas dīvāni, kas krāsoti un apstrādāti ar neatbilstošu tehnoloģiju, bet tiek pārdoti kā dabiskās ādas mēbeles. Šī āda maksā lētāk, bet ir ar defektiem (mikroskopiskiem caurumiņiem), kurus parasti slēpj ar aizsargslāni ādas krāsas tonī.

      Ar laiku vietās, kurās visbiežāk sēž, sāk lobīties materiāla pārsliņas un āda sāk balēt. To pamanot, var mēģināt dīvāna kalpošanas laiku paildzināt, mazgājot to ar mīkstu drāniņu bez tīrīšanas līdzekļiem. Pēc mazgāšanas mēbele jāmitrina ar losjonu un balzamu.
    9. Kā lai novērš ādas izbalēšanu?
      Ādas izstrādājumus nedrīkst novietot pie logiem, kur tie pakļauti saules stariem. Ja reiz āda pabalējusi, izlabot neko vairs nevar.
    10. Kādas tautas metodes var izmantot mēbeļu kopšanai?
      No tautas metodēm derēs uzputots olas baltums: samitrini tajā salveti, iezied dīvānu un pēc tam ar tīru lupatiņu ādu nospodrini. Vēl iedarbīga ir linsēklu eļļa, kas jāuzvāra, tad jāatdzesē un jāatšķaida ar tikpat lielu daudzumu etiķa.

      Drošākā un ieteicamākā tautas metode ir ādas ieziešana ar dabisko bišu vasku – ar to apstrādāta āda neizstaipās un neplaisā. Arī tikko iegādātu ādas mēbeli pirms lietošanas ieteicams iesmērēt ar vasku, lai izveidotu aizsargkārtu, kas pasargās no netīrumiem, putekļiem un maziem skrāpējumiem.

    Trīs neparasti padomi

    • Ikdienas kopšanā viens no iedarbīgākajiem veidiem, lai atbrīvotos no netīrumiem un putekļu kārtas, ir bērnu kopšanas mitrās salvetes. Tajās nav ķīmisko vielu, kas var kaitēt ādai. Tāpat mēbelēm der arī tie līdzekļi, kas paredzēti mašīnas ādas salona tīrīšanai, var izmantot arī mašīnu ādas salonu tīrīšanas salvetes, piemēram, Keragil Double Sachets.
    • Ir apavu kopšanas krēmi un balzami, kas piemēroti arī ādas mēbeļu apstrādei, piemēram, balzams Bama Pflege-Lotion, Kvadro līdzeklis apavu un ādas kopšanai, krēms ar vasku Cocciné Renova Cream.
    • Lai pārbaudītu, vai ādu drīkst mazgāt, uz nemanāmas vietas uzpilini nedaudz ūdens. Ja šķidrums izkliedējas vairākās mazās pilītēs, tas nozīmē, ka ādu drīkst mazgāt. Ja ūdens iesūcas, mazgāšana nav ieteicama.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē