• 3 biežākās kļūdas dzīvojamās istabas interjerā

    Zelta padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Atbilstoši iekārtotā miteklī vieta atradīsies visam, arī darba vietai, rotaļu stūrītim un ģimeniskai atpūtai, pat ja dzīvoklis ir neliels. Konsultē interjera dizainere Elīna Grieze.

    “Daudzos mājokļos dzīvojamā istaba ir ikdienas dzīves centrs – cilvēki tur ietur maltītes, skatās televīziju, nododas radošiem darbiņiem un rotaļām, dažreiz guļ. Latvijā nelieli mājokļi ir ierasti, un divas trešdaļas iedzīvotāju uzskata, ka mājokļa izmērs neietekmē iespējas veltīt laiku sev. Lai mājās būtu apmierinātas visu vajadzības un lai ikviens justos ērti, nepieciešama tikai radoša pieeja iekārtojumam. Visvairāk uzmanības būtu jāpievērš pārdomātam plānojumam, telpas sadalīšanai funkcionālajās zonās un atjautīgiem mantu glabāšanas risinājumiem,” saka interjera dizainere Elīna Grieze.

    Galvenās dzīvojamo istabu interjeros pieļautās kļūdas un kā tās novērst:

    • Zonējuma neesamība

    Telpu var dalīt zonās ar krāsām un ar mēbelēm. Bieži vien viena istaba pilda vairākas funkcijas, tāpēc ir svarīgi vispirms atrast vietu lielākajām mēbelēm (dīvānam, gultai, skapim u. tml.) un tikai tad domāt par pārējo.

    “Mēbeles var lietot telpas sadalīšanai, piemēram, novietojot galdu perpendikulāri sienai. Nokrāsojot sienas dažādos toņos, izvēloties košākas mēbeles vai paklājus un aizkarus, arī iespējams vizuāli nodalīt dažādas zonas, lai uzreiz būtu redzams, kur ir vieta atpūtai, kur darbam un kur – citām nodarbēm,” iesaka dizainere.

    • Grīdas platības pieblīvēšana

    Glabājot mantas uz grīdas, tās aizņem daudz vietas un rada haosa un nekārtības iespaidu. Atjautīgi mantu glabāšanas risinājumi, piemēram, no moduļiem veidojamas sekcijas, dīvāni ar mantu glabātavām un sēdekļi ar paslēptiem nodalījumiem, ir tikai nedaudzi no palīgiem, kas ļauj sakārtot telpu un mazina pieblīvētības iespaidu.

    Lai telpa izskatītos plašāka, ir svarīgi atstāt pēc iespējas vairāk brīvas vietas uz grīdas, saliekot mantas sienas skapjos un plauktos un izmantojot sienas platību līdz pat griestiem. Moduļu mēbeles ir ērtas, jo tad, ja mainās vajadzības, nav jāpērk jauns skapis, pietiek papildināt esošo. Vēl ērtākus un ietilpīgākus skapjus var padarīt ar dažādiem plauktiem, ieliktņiem un pakaramajiem. Lai mazākā platībā saliktu vairāk mantu, var izmantot vakuuma maisus, kuri maksā vien dažus eiro, bet ir ļoti praktiski – ietaupa daudz vietas, turklāt ir izmantojami atkārtoti.

    • Droša bērnu stūrīša trūkums

    “Katram ģimenes loceklim, arī bērniem, vajadzētu būt pašam savai vietai, kur glabāt mantas, lai būtu vieglāk atrast nepieciešamo un uzturēt kārtību. Bieži rotaļlietas tiek saliktas lielā kastē, kur grūti tikt kaut kam klāt, bet daļa skapī, kur tās aizmirstas. Es iesaku atsevišķu rotaļu zonu, kur visas rotaļlietas ir labi pārskatāmas, saliktas zemos plauktos un kastēs, lai bērni varētu tikt klāt un mācīties sakārtot tās saviem spēkiem,” saka Elīna Grieze.

    IKEA interjera dizainere uzsver, ka ir svarīgi izvēlēties bērnu vecumam atbilstošas mēbeles un rotaļlietas un ievērot drošības instrukcijas. Asiem stūriem var uzlikt stūru aizsargus, atvilktnes un skapjus aprīkot ar fiksatoriem, lai bērni nevarētu tikt klāt, piemēram, asiem priekšmetiem, bet durvis apgādāt ar fiksatoriem, lai netiktu iespiesti mazie pirkstiņi.

    Ar ko sākt?

    Tiem, kuri vēlētos mājoklī kaut ko mainīt, bet īsti nezina, kā to izdarīt, Elīna Grieze iesaka vispirms kārtīgi apdomāt vajadzības un tad vispirms izvēlēties svarīgākās mēbeles, piemēram, istabas formai un izmēram piemērotu dīvānu un skapi. Kad tas būs padarīts, būs vieglāk saprast, cik daudz vietas atliek nelielākām mēbelēm un interjera priekšmetiem.

    “Pastāvīgi pārskatot garderobi, rotaļlietu un citu mantu krājumu, var saprast, kas tiešām tiek lietots un kas varbūt jau zaudējis aktualitāti. Nevajadzīgo var kādam atdot vai ziedot labdarībai. Atbrīvojoties no liekā, ir vieglāk saprast, kādi mantu glabāšanas risinājumi būtu piemērotākie,” iesaka dizainere.
     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē