• Māja no smiltīm, pagalēm un māla ar vīna pudeļu vitrāžām

    Dzīvesstāsti
    Una Dimitere
    26. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovksis
    Žurnāls LAUKU MĀJA ciemojās Augšlīgatnē pie kuplas amatnieku ģimenes – Vienkoču parka saimniekiem Riharda un Agneses. Te ir gan mājvieta, gan muzejs – ar seniem kokamatniecības instrumentiem sadzīvo paipalas, truši, bites, suns un dažādi augi.

    Vienkoči atrodas Cēsu novada Līgatnes pagastā. To saimnieki ir kokamatnieks Rihards Vidzickis ar dzīvesbiedri tekstilnieci Agnesi Lauderi, kuri audzina trīs dēlus: Kārli, Edvardu un Otto.

    Pirms 18 gadiem ģimene sākusi darboties aizaugušā zemes gabalā pie Līgatnes upītes un gravām bez elektrības un ūdens, bet pašlaik te ir Vienkoču parks ar dabas takām, koka skulptūrām, Līgatnes vēsturisko ēku miniatūrām, kā arī Kokamatniecības muzeju un darbnīcu. Tāpat teritorijā ir vairākas pārvestas guļbaļķu klētis, smēde un Smilšu māja ar dārzu.

    Interesantākais, ko saimnieki ar domubiedriem kopīgi radījuši, ir naturālās būvniecības eksperimentālā ēka, kas būvēta no vietējiem dabas materiāliem – smilšu/māla maisiem, pagalēm un māla. Krāsainas vīna pudeles lieliski kalpo kā vitrāžas.

    «Mēs to saucam par Smilšu māju. Kad nebija uzbūvēts muzejs, tā kalpoja kā saietu namiņš. Tagad to izmantojam kā palīgēku, ziemā – kā pagrabu. Dārzs mums te blakus ir, kopš sākām būvēt Smilšu māju, tad tā nebija modes lieta. Bet tagad apmeklētājiem ir interesanti apskatīties arī vietējos dārza kultūraugus,» stāsta Rihards.

    Pirms astoņiem gadiem uzbūvēta un ierīkota pašreizējā Kokamatniecības muzeja ēka ar ekspozīciju un darbnīcu. Saimnieki sapratuši, ka ēka būtu vēl jāpaplašina, un pavisam nesen, pirms nepilniem diviem gadiem, pabeigta tās piebūve ar otro stāvu. Tā ir koka karkasa būve, apšūta ar vertikāliem dēļiem.

    «Šis ir Skandināvijā izplatīts būvniecības veids, tik tradicionāls, ka sēdēja man zemapziņā. Tas, ko es ilgi pētīju un domāju, ir otrā stāva izbūve. Vēlējos, lai tā būtu kā seno laiku industriālā ēka, pētīju Līgatnes papīrfabrikas ēkas un izvilku esenci,» pārliecināti saka Rihards.

    Krāsaini stikla bloki ir pirmais, ko var pamanīt, kāpjot pa masīvajām ozolkoka kāpnēm uz ēkas dzīvojamo daļu otrajā stāvā, kur mitinās Rihards ar ģimeni. Tie atdala vannas istabu no kāpņu telpas.

    «Daudziem ir trauma no padomju laikiem, kad piemin stikla blokus. Ar tiem tika aizmūrētas visas rūpnīcu spraugas. Bet man patīk jaunie, krāsainie stikla bloki, pie mums saulainā ziemas dienā caur tiem dikti skaisti nāk gaisma. Lai dzīvāku padarītu arī kāpņu telpu tieši tādā formā un izmērā kā stikla bloki, piemeklēju fibrolīta akustiskās plāksnes un rakstu izvilku pa visu sienu,» saka Rihards.

    Visu rakstu lasi žurnāla LAUKU MĀJA oktobra numurā.

    • Mājas muzejā – ciemos pie Vienkoču parka saimniekiem
    • Ģimenes māja, kas uzcelta no seniem kokiem
    • Koncepts – viena māja vairākām ģimenēm. Plusi un mīnusi.
    • Ciemos pie eksotisko augu kolekcionāra, septiņpadsmitgadīgā Mika Rieksta – Hofmaņa
    • Rudy`s Kombucha biznesa stāsta
    • Alternatīvas, ja mājās nav pagraba
    • Viesos pie enerģiskās latvju saimnieces Rūtas Beirote
    • Klasiskas un neparastas kartupeļu biezeņa variācijas
    • Lasāmseriāla Būda uz sēkļa 10. sērija
    Lauku Māja nr10

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē