• Māja, kas sākās Tinderī

    Māja
    Una Dimitere
    6. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ogres puse ir viens no senākajiem apdzīvotajiem Latvijas reģioniem, par to skaidri liecina ainavā esošie pilskalni. Un arī tagad te netrūkst dzīvotgribētāju, mājvietas sakoptas un jūtama rosība. Izbraucam cauri simtgadīgu liepu alejai, iedomājoties, cik neprātīgi tās smaržo un zum saulainās jūlija dienās, un tiekam silti sagaidīti Viliškalnā.

    Mājas dosjē

    • Viliškalns atrodas Tīnūžu pagastā, desmit kilometrus no Ogres.
    • Te saimnieko Dace Stalidzēna un Raitis Stirna – Dace ir Latvijas Radio producente un redaktore, kas savu darbu lielākoties veic attālināti, bet Raitis strādā Latvijas gaisa satiksmes Drošības dienestā, un profesijas specifika ļāvusi dzīvi saplānot tā, ka pieticis laika darboties pie mājas.
    • Kopā ar jaunākā dēla ģimeni tiek apsaimniekoti 18 hektāri zemes, audzējot aitas.
    • Ganos palīdz ģimenes mīlulis – enerģiskais borderkollijs Rūfers.

    Laimīgie lauku stāsti mūsdienās var sākties arī tinderī. Tā arī satikušies šī raksta varoņi – Dace vēlējusies iepazīties ar vīrieti, kuram ir lauku māja ar dārzu netālu no Rīgas, tajā pašā laikā Raitis meklējis savai mājai saimnieci. «Pirms diviem gadiem es atbraucu uz brīnišķīgu māju kalna galā un tā arī te paliku,» smaidot stāsta Dace. Raita attiecības ar Viliškalnu ir senākas, viņš šo vietu un māju atjauno jau piekto gadu. Taču tas, kāda gaisotne te saredzama un sajūtama, radies abu kopā būšanā un strādāšanā.

    Divi gadi treilerī

    Nesenā pagātnē Raita dzīve sagriezusies kājām gaisā, un tas bijis labs iemesls jaunas dzīvesvietas iegādei laukos. Dzīvojot Ikšķilē, jau kopš Breša zemnieku laikiem, kad ministrs Vilnis Edvīns Bresis 80. gados sekmējis valsts palīdzību individuālās saimniekošanas attīstībai, viņš sapņojis par savu lauku māju. Tā kā šis īpašums nācis komplektā ar prāvu zemes gabalu un pašam nav lauksaimnieciskās izglītības, nolēmis to iegādāties kopā ar dēlu. Laikā, kad pats saviem spēkiem veicis lielos dzīvojamās mājas atjaunošanas darbus un te bijusi liela būvbedre, Raitis divus gadus dzīvojis un nakšņojis treilerī, kas bijis novietots tepat blakus mājai. Lai ziemā būtu siltāks, apkārt salicis siena ķīpas. Iekšā viss bijis, kā nākas, – apkure, virtuvīte, ūdens un arī labierīcības.

    No mājas secīgi tika noārdīts viss, izņemot konstrukcijas. Tomēr arī sienas un sijas vietām bijis jāprotezē vai jāmaina. Saimnieks saviem spēkiem uzlicis jaunu bezazbesta šīfera jumtu, nomainījis koka logus un durvis, ierīkojis jaunu skursteni, lai droša dzīvošana. Kad ēkā jau bija ierīkota apkure, Raitim nav gribējies sildīt abas dzīvesvietas, tāpēc pārcēlies uz māju.

    Šajā laikā te sākusi dzīvot arī Dace. Pirmajā stāvā vēl joprojām bijis kā stroikā, pa uzslietām un ne visai stabilām trepēm abi pēc darba kāpuši uz savu istabiņu otrajā stāvā. Ar pieminēto treileri abi pirms tā pārdošanas izbraukuši brīnišķīgā ekskursijā uz Jūrkalni. Par piemiņu no šī brauciena uzņemta fotogrāfija, kuru pēc īpašas tehnikas Dace pārvērtusi gleznā. Tagad tā rotā viesistabas sienu un tumšos ziemas vakaros atgādina par saulaino laiku, ko pāris pavadījis pie jūras.

    Visu savām rokām

    Raitis savu māju meistarīgi atjauno viens pats. «Šī man ir piektā ēka, ko būvēju. Trīs bija pārdošanai, šī ir otrā, ko pucēju sev. Biju nolēmis, ka vecu māju neatjaunošu, taču, lai arī šī bija ļoti bēdīga, ieraudzīju to un – vajadzēja!» stāsta saimnieks.

    Ieraudzīju to un – vajadzēja!

    Viliškalna dzīvojamā māja ir sena guļbūve. Visos posmos tiek piedomāts, lai būvniecība un materiāli būtu ekoloģiski. Spraugas sienās aizdrīvētas ar nemazgātu aitas vilnu (nemazgātu, lai nenāk grauzēji – aut.) tepat no saimniecības. Iekštelpu sienu apdarei izmantots māls, bet grīdām – ķieģeļi no vecā mājas skursteņa un krāsnīm. Par pirmā stāva grīdām ir īpašs stāsts, jo tās tapušas, pašiem sazāģējot vecos ķieģeļus 2 centimetrus biezās plāksnēs un izveidojot skaistu parketveida rakstu skujiņā.

    Turklāt šīs ir siltās grīdas, ko centralizēti silda kamīns, kas pieslēgts grīdām un radiatoriem, apsildot abus stāvus – apmēram 180 kvadrātmetru. Šādas grīdas siltumu notur pat divas dienas, bet, ja nav, kas kurina kamīnu, noteiktā temperatūrā pagrabā ieslēdzas granulu katls. Raitis lutina Daci, piemēram, gaismas virs virtuves letes ieslēdzas un izslēdzas pēc rokas mājiena, lai saimniecei gatavojot ērtāk. Līdzīga sistēma ierīkota arī vannasistabā. Plānā ir izveidot arī attālināti atveramas durtiņas, lai pašu prombūtnes laikā ielaistu mājā suni vai izlaistu no tās.

    Vissaldākās melones un arbūzi

    Savukārt Daces pasaule ir dārzs. Lai arī šobrīd tas vēl guļ, viņa otrajā stāvā citu pēc cita modina iemigušos augus, tiek sēti un audzēti jaunie stādiņi. Pērn izauklēti 160 tomātu stādi.

    «Dārzam man tiek dota zaļā gaisma. To tik man vajag – audzēju visu, kas ienāk prātā, pagājušajā gadā ēdām pašu izaudzētas vissaldākās melones un arbūzus. Rūpes par dārzu un ravēšana ir mana meditācija. Patīk process, vērojot, kā aug tas, ko esi iestādījis. Protams, arī gandarījums. Ievācu ārstniecības tējas, ejam baravikās uz tuvējo mežu. Saldētava un pagrabs pilns ar pašmāju gardumiem – ogām, sēnēm, dārzeņiem, bērzu un kļavu sulu. Smejamies, ka mums ir naturālā saimniecība – gaļiņa ir, dārzeņi ir, arī bites un medus, vēl viena rumpaliņa pagrabā (pašu raudzēts vīns – aut.). Šķiet, neko labāku nevarēju iedomāties – strādāt attālināti un tajā pašā laikā rosīties pa māju, dārzu, un, galu galā, būt fantastiskā saskaņā ar vīrieti, kuram svarīgs viss, ko kopā darām,» atklāj Dace.

    Vieta, kur satikties

    Arī interjeru Dace un Raitis veidojuši divatā, bez dizaineru piesaistes. Pat iemācījušies mēbeles un durvis vecināt ar dzelzs etiķi. Laba metode, kā iegūt vecināta koka krāsu (uz pāris nedēļām iemērcot etiķī dzelzs vati, iegūst lielisku beici, ar kuru noklāj viegli samitrinātu koku. Dzelzs vati saimnieks atradis Duntes ielā 11, veikalā Legno LL. Vati ieliek traukā, aplej ar jebkādu etiķi (galda, ābolu). Patur trīs nedēļas. Pa šo laiku vate ir gandrīz izšķīdusi, beici nokāš un tad klāj uz viegli samitrināta koka – aut.). Pirmais mājas stāvs ir pabeigts, bet kopumā darāmā vēl daudz.

    Tā kā Dace ir liela pirts entuziaste un pirtošanās ir veselīga, otrā stāva vannasistabā jau sākta tvaika pirtiņas ierīkošana, kurā tiks iebūvēta arī speciālā mūzikas sistēma pirtīm. Kamēr tiks uzslieta īstā lauku pirts blakus topošajam dīķim, abi relaksēsies šeit. Otrajā stāvā paredzētas divas atsevišķas istabas viesiem. Turpat būs arī ģimenes bibliotēka, kur pāršķirstīt labu labās grāmatu pērles.

    Te darbu un plānu visai dzīvei, visu laiku esam kustībā, laika kašķēties nav nemaz.

    Kopumā, kā paši saka: «Te darbu un plānu visai dzīvei, visu laiku esam kustībā, laika kašķēties nav nemaz.» Gan Dacei, gan Raitim ir pieauguši bērni un mazbērni, kuri šajās mājās ir vienmēr mīļi gaidīti. Pirmajos kopīgajos Ziemassvētkos jau izdevies uzburt skaistus kopā būšanas svētkus vēl neiekārtotajā viesistabā. Galdi klāti uz stalažām, taču tieši tādēļ tas īpaši palicis siltā atmiņā, jo jāprot baudīt arī procesu.

    ĪSUMĀ PAR SVARĪGĀKO

    Atbild Dace un Raitis

    • Kura telpa mājā ir vissvarīgākā?

    Noteikti telpa pie kamīna, tā ir centrālā oāze. Tepat blakus ir virtuve – arī ļoti svarīga. Šeit notiek dzīve, ir divi televizori – dzīvais kanāls ar uguni un nedzīvais (abi smejas).

    • Kā no pilsētas dzīves laukos visvairāk pietrūkst?

    Cilvēku pietrūkst, tās burzmas, kas ir pilsētā. Tad mēs braucam uz teātriem, koncertiem un kino. Pietrūkst arī interneta ātruma, lai vēl labāk varētu strādāt un no telefona darbinātu ierīkotos gadžetus.

    • Kurš ir labākais kaimiņš?

    Egīls, kurš dzīvo tepat blakus. Viņš tāds smalkjūtīgs un solīds, nedusmojas, kad mūsu aitas iemaldās viņa dārzā. Kā jau latvieši, arī kaimiņi lielākoties ir nedaudz savrupi. Toties mūsu suns Rūfers ir sabiedrisks un visus apskrien.

    • Vislabākais meistars, ko esat satikuši?

    Raitis, jo nav nevienas lietas, ko viņš nevarētu izdarīt. Viņam par visu ir interese, izpēta, pasūta internetā, un nāk tik paciņas, lai īstenotu iecerēto. «Pie piektās mājas jau prasmes beidzot rodas,» nosaka Raitis.

    • Viena lieta, ko vairs nedarītu?

    Grūti pateikt, mēs visu kārtīgi apdomājam.

    • Par ko jūs kopā pēdējo reizi smējāties?

    Mēs visu laiku smejamies, nevar nesmieties. Par šo un par to. Visas problēmas uztveram ar humoru un smiekliem.

    • Kuru mājas darbu uztverat kā slogu?

    Grīdas mazgāšanu, tādēļ testējam robotu – mazgātāju. Suns sanes gružus katru reizi, kad ienāk mājā. Reizēm tāpēc grīdu sanāk mazgāt katru dienu.

    • Mīļākais gadalaiks?

    Vispatīkamākā laukos ir vasara. Patīk vasaras gaisma, garās dienas, būšana dabā. Bet mēs baudām visus gadalaikus. Ja būtu kā dienvidos, kad visu laiku ir zaļš un silts, prasītos pēc ziemas.

    • Kurš ģimenē ir galvenais?

    Rūfers. Viņš uzdod toni, piemēram, nevaram aizbraukt prom uz ilgāku laiku, tāpēc viņš ir galvenais.

    • Iekšā vai ārā?

    Ziemā iekšā, bet visos pārējos gadalaikos ārā. Laukos dzīve pārsvarā notiek ārā.

     

    SVARĪGI DARBI VILIŠKALNĀ

    Daļai no šiem darbiem piemērotus instrumentus iesaka EGĪLS ČĒMS, MAKITA Latvija tehniskais konsultants.

    1. Vecā grīda bija sapuvusi. Visu savedām kārtībā un kā pēdējo kārtu likām pašu sazāģēto ķieģeļu flīzes. Atstājām lielas spraugas, lai, pārlejot izlīdzinošo betona kārtu, tas satecētu šķirbās. Ar speciālu slīpmašīnu grīdu slīpējām, kamēr atkal parādījās ķieģeli. Gatavo grīdu apstrādājām ar cietinātāju un visbeidzot ar šķidro vasku. Īrējām ķieģeļu griežamo zāģi – darbagaldu ar dimanta ripu. Caurules un režģus zāģējām ar fleksi. Cauruļu un armatūras režģu zāģēšanai iesaku Makita XGT® 40 V akumulatoru leņķa slīpmašīnu GA044G ar apgriezienu regulatoru un X-Lock fiksatoru. Tas ir īpaši ērti, ja bieži jāmaina darba diski – nekādas skrūvēšanas, tikai jāpavelk svira, un disks ir nost. Savukārt, lai disku nofiksētu, tas tikai jāpiespiež, un gatavs.

    2. Vienai telpai uzlikām vecos griestu dēļus, ko savācām pa visu māju. Tos tīrījām ar ēveles tipa renovatoru. Galus piezāģējām ar cirkulārzāģi. Ar skrūvmašīnu no augšpuses trīnītī pieskrūvējām dēļus pie sijām. Dēļu apstrādei rekomendēju Makita XGT® 40 V akumulatoru ēveli KP001G – tai ir 82 mm plats divasmeņu griezējcilindrs un ērts ēvelēšanas dziļuma regulators. Jaudīgs bezoglīšu motors nodrošina līdz 4 mm dziļu ēvelējumu vienā reizē, regulējams skaidu izmešanas virziens un automātiskā bezvadu palaišanas sistēma AWS iedarbina ar Bluetooth savienoto nosūkšanas iekārtu.

    3. Dēļu garināšanai un apzāģēšanai noderēs Makita XGT® 40 V akumulatoru kombinētais ripzāģis LS004G – maksimālais šķērszāģēšanas leņķis 60°, sagāzuma leņķis 48°. 260 mm zāģripa ļauj zāģēt līdz 91 mm biezus un līdz 310 mm platus materiālus, dubultā LED apgaismojums nodrošina, ka zāģripas veidotā ēna parāda precīzu zāģēšanas vietu, savukārt AWS sistēma arī šeit, līdzīgi kā iepriekš, iedarbina nosūkšanas iekārtu. Savukārt Makita XGT® 40 V akumulatoru triecienskrūvgriezis TD003G – kompakts, viegls un jaudīgs (210 Nm) instruments ar četriem skrūvēšanas jaudas līmeņiem un speciālo T režīmu plānam lokšņu metālam – noderēs skrūvēšanas darbiem. Patīkami, ka dubultais LED apgaismojums izgaismo darba virsmu bez kaitinošajām ēnām.

     

    Sadarbībā ar:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē