• Maija darbi dārzeņu dobē

    Dārzs
    Ārija Rudlapa
    2. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Maijs ir visaktīvākais sējas un stādīšanas laiks, kad dienas ir krietni garākas, augsne un gaiss pakāpeniski iesilst. Konsultē Ārija Rudlapa, agronome un bioloģiskās lauksaimniecības speciāliste.

    Ieteicamie darbi dārzeņu dobē, kas paveicami maijā:

    • Ja neesi paspējusi apčubināt rabarberu, ziemas sīpolu un skābeņu dobes aprīlī, maija pirmajās dienās tas jādara ar steigu. Šie augi mēneša beigās iepriecinās ar ražu pat nevaļīgāko kopēju. Uzrušini augsnes virskārtu un izravē nezāles starp ceriem, skābeņu un sparģeļu rindām. Palutini augus ar piemērotu mēslojumu!
    • Mazliet vēlāk augsni starp augiem vari nosegt ar salmiem, sienu, lapu koku skaidām vai šķeldu, derēs arī nopļautā mauriņa zāle. Mulča kavēs nezāļu augšanu, pasargās augsni no izžūšanas, kā arī sadaloties bagātinās ar organiskajām vielām.
    • Ja gatavojies ierīkot ilggadīgo dārzeņu stādījumus, pirms tam centies maksimāli tikt galā ar ilggadīgajām nezālēm. Rabarberi, maurloki un skābenes vienā vietā var augt un ražot ilgus gadus, ja tos nepārmāc gārsa un vārpata. Rēķinies, ka maijā sētās skābenes būs plūcamas vasaras vidū. Rabarberus, tāpat arī maurlokus un nokaru sīpolus, var pavairot, arī dalot cerus.
    • Siltumnīcā jau noteikti vari vākt salātu, redīsu un diļļu ražu. Tomēr ir laiks tos nomainīt pret tomātiem un gurķiem. Ja augu māja neapkurināma, tad gan drošāk tos stādīt tikai maija vidū, kad iesilusi arī augsne. Tomātus vari stādīt starp zaļumiem, kurus retini un pakāpeniski novāc.

    Dažādība siltumnīcā palīdzēs uzturēt veselīgu vidi, taču sējumi nedrīkst būt sabiezināti, lai augi nenomāktu cits citu.

    • Maijā salātus, dilles un citus zaļumus sēj un audzē arī atklātā lauka dobēs. Burkānu, biešu un kāļu sēšanai ir piemērots viss mēnesis. Pastinakus, sakņu pētersīļus un melnsaknes centies iesēt jau maija sākumā, bet redīsus, rāceņus un turnepšus sēj nelielos daudzumos un vairākos paņēmienos, jo tie ātri pāraug un izzied. Vasaras ķiplokus centies iestādīt mēneša sākumā, bet sīksīpoliņus vari droši stādīt visu maiju.
    • Ja gribi tikt pie labas sīpolu ražas, rēķinies, ka loku plūkšana tai par labu nenāks. Regulāri noplūcot lociņus, tu neļausi augiem uzkrāt barības rezerves bumbulī, kā arī vari veicināt inficēšanos ar slimībām. Labāk neliela izmēra sīksīpoliņus sastādi biezāk un lokiem izrauj visu augu, retinot stādījumus.
    • Vērts pamēģināt arī ko jaunu! Iespējams nopirkt sēklas sīpolu šķirnēm, kas domātas tikai lociņiem un sējamas tieši dobēs vairākas reizes sezonā. Tie izaug pusotra līdz divu mēneša laikā.
    • Mēneša otrajā pusē dobēs vari sēt gurķus, kabačus, ķirbjus, sviesta un lobāmās pupiņas. Tie ir siltumu mīloši augi, tāpēc, agri iesējot, var nosalt pat nelielā salnā. Ja siltumnīcā un lecektī pietiek vietas, drošāk būtu izaudzēt stādus ne tikai ķirbjiem, gurķiem un kabačiem, bet arī pupiņām.
    • Atkārtoti iesēj arī zirņus un pupas, lai būtu, ko šķīt vasaras otrajā pusē.
    • Ieklausies laika prognozēs, lai sagatavotos salnām. Ar agrotīklu vari nosegt ne tikai siltumu mīlošos augus – tas pasargās agros burkānus, redīsus, kāļus un kāpostus arī no kaitēkļiem.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē