• LOB aicina piedalīties akcijā «Ziņo par putniem dārzā»

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) ikgadējā putnu skaitīšanas akcija šogad notiks 27., 28. un 29. janvārī. Lai piedalītos akcijā, jāizvēlas vieta un stunda un jāziņo novērojumi portālā Dabasdati.lv.

    Dalības noteikumi:

    Jāizvēlas labi pārredzama putnu vērošanas vieta dārzā, parkā vai kapsētā – vislabāk putnu barotavas vai putnu barošanās vietas tuvumā. Putnus var vērot arī no iekštelpām (piemēram, novērojot putnu barotavu). Vērojot putnus, drīkst pārvienoties, izmantot binokli vai fotoaparātu.

    Ja putni tiek vēroti, piemēram, parkā vai kapsētā, tad no šīs teritorijas jāizvēlas tik liela teritorija, lai tā novērotājam visu laiku būtu labi pārskatāma. Ja putni tiek vēroti dārzā, tad skaitīšanas teritorija atbilst dārza izmēram.

    2023. gada 27., 28. vai 29. janvārī jāizvēlas precīzi viena stunda diennakts gaišajā laikā, kuras laikā bez pārtraukumiem iespējams vērot putnus.

    Katra konstatētā putna suga jāatzīmē tikai vienu reizi un jāpieraksta tās lielākais skaits, kas vienlaikus šai sugai redzēts vienviet.

    Jāizvairās skaitīt (piemēram, barotavā) dažādos laikos redzētos vienas sugas putnus kopā, jo citādi vairākkārt tiek pieskaitīts viens un tas pats putns. Akcijā netiek skaitītie tie putni, kas pārlido pāri vai palido garām novērošanas vietai, bet tur neapstājas.

    Par novērojumiem jāziņo dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv, pievienojot tos tāpat kā jebkuru citu novērojumu (visiem novērojumiem norādot vienādu sākuma un beigu laiku – vienu stundu). Novērojumus var ziņot arī, veidojot pilno sarakstu mobilajā lietotnē Dabasdati.lv, saraksta nosaukumā norādot «Ziņo par putniem dārzā».

    Ja putna sugu nav iespējams uzreiz noteikt, tad portālā Dabasdati.lv tas ziņojams kā «Putns (nenoteikts)» un, ja iespējams, pievienojiet fotoattēlu, balsi vai video! Šajā gadījumā novērojuma kvalitātei ir liela nozīme.

    Putni nav obligāti jāvēro apaļā stundā, piemēram, no plkst. 08.00 līdz plkst. 09.00, bet vienas stundas periodā, piemēram, no plkst. 08.07 līdz plkst. 09.07.

    Vienā un tajā pašā vietā drīkst skaitīt tikai vienu reizi trīs dienu laikā.

    Vairākkārtīga skaitīšana vienā vietā sagroza datus, jo tiks uzskaitīti vieni un tie paši putni. Otro, trešo vai ceturto reizi putnus drīkst skaitīt tikai citā vietā.

    Arī nulle ir rezultāts. Šīs nav sacensības par novērot putnu skaitu. Akcijas mērķis ir noskaidrot, cik un kādi putni ziemas laikā sastopami apdzīvotās vietās.

    Piedalīties var ikviens, kurš pazīst putnus vai vēlas iemācīties tos labāk atpazīt.

    Akcija tiek rīkota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē