• Lielā mājokļa tīrīšana. Efektīvi padomi no uzkopšanas firmas vadītājas

    Māja
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    16. aprīlis, 2022
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pavasaris klāt! Gribas, lai apkārt viss ir tīrs, spožs, priecīgs, bet māja pēc ziemas ir pievilkusies ar traipiem un netīrumiem, un arī bērni pielikuši savu artavu, apgleznojot sienas? Skaidrs – laiks lielajai pavasara tīrīšanai! Konsultē Velga Kopce, profesionālās uzkopšanas firmas LiiR attīstības vadītāja.

    Kā tīrīt traipus no mīkstā grīdas seguma un paklāja?

    • Profesionāls ieteikums. Mīksto grīdas segumu kopšanai lieliski noder mazgājošie putekļusūcēji – tie ne tikai mazgā paklājus, grīdas segumus un mīkstās mēbeles, bet iznīcina arī putekļu ērcītes, kas bieži vien mēdz būt iemesls dažāda veida alerģijām. Nav nepieciešams pirkt dārgus putekļusūcējus un profesionālas iekārtas, tomēr jārēķinās, ka normāls mazgājošais putekļusūcējs maksās vismaz 150 latu un vairāk.

    Vienkāršs un arī lētāks veids, kā kopt sintētisko paklāju, ir mazgāt to ar nelielu ūdens daudzumu, kam pievienots šķidrais tīrīšanas līdzeklis. Šim nolūkam labi noder arī pašmāju Kastanis. Paklāji pēc tīrīšanas nemaina krāsu, un to virspuse ātri žūst.

    Veikalos var iegādāties arī speciālus šķidros vai pulverveida tīrīšanas līdzekļus. Pulverveida tīrīšanas līdzekli, kas paciņā jau ir nedaudz mitrs, iekaisa paklājā un pēc noteikta laika paklāju ar putekļusūcēju izsūc.

    • Tautas gudrība. Mīksto segumu, paklāju un arī mīksto mēbeļu traipi tīrāmi ar veļas mazgāšanas līdzekļu putām. Traukā ielej apmēram litru karsta ūdens un izšķīdina 1–2 ēdamkarotes veļas pulvera. Ar roku šķidrumu sakuļ putās. Iegūtās putas (bez šķidruma), ar sūkli viegli paberžot, uzklāj uz traipa un ļauj nožūt. Kad putas izžuvušas, tās novāc ar suku vai putekļusūcēju. Paklājus var atsvaidzināt arī ar dzeramo sodu vai sāli. To izkaisa uz virsmas, 15 minūtes patur un pēc tam uzsūc ar putekļusūcēju.

    Piena produktu traipus no mīkstā seguma var tīrīt ar ūdeni vai vāju ožamā spirta šķīdumu (1–2 tējkarotes ožamā spirta uz piecām tējkarotēm ūdens). Ja bērns mazās vajadzības nokārtojis uz mīkstā grīdas seguma, urīna traipu tīrīšanai vajadzētu izmantot ūdeni, kurā izšķīdināts dezinficējošs līdzeklis.

    Kā tīrīt mīkstās mēbeles – dīvānus, klubkrēslus u.c.?

    • Profesionāls ieteikums. Mīkstās mēbeles tīra tāpat kā grīdas segumu – gan sausā, gan mitrā veidā. Var izmantot šķidro mazgāšanas līdzekli un birstīti, putas un tekstiliju pulverus, kas nopērkami ikvienā saimniecības preču veikalā. Pirms ķerties pie tīrīšanas, jāizlasa lietošanas instrukcija un tā jāievēro. Mīksto mēbeļu tīrīšanai var izmantot arī akrila putekļu slotiņu un putekļusūcēju.
    • Tautas gudrība. Tauku traipus no mēbelēm var iztīrīt ar talku – uz traipa uzber talku, un desmit minūšu laikā tas taukus uzsūks. Pēc tam notīra virsmu ar mīkstu lupatiņu. Taukus, majonēzi, saldējumu vai mērces no mīkstajām mēbelēm var tīrīt arī ar tauku šķīdināmo līdzekli vai sodas ūdeni. Ja dīvānā izlijis piens vai tas piesūcies ar kādu citu nepatīkamu smaku, to var palīdzēt noņemt etiķūdens.

    Košļājamo gumiju var iztīrīt, ja to kādu brītiņu paberž ar ledus gabaliņu. Kad gumija kārtīgi sacietējusi, to var noņemt vai nokasīt.

    Kā kopt ādas mēbeles?

    • Profesionāls ieteikums. Ādas mēbeles labāk regulāri tīrīt ar tīrīšanas līdzeklī nedaudz samitrinātu sūkli vai – labākajā gadījumā – mikrošķiedras drānu, ko var nopirkt teju katrā sadzīves preču veikalā par 1–3 latiem gabalā. Pēc tam ādas mēbeli ieteicams ieberzēt ar olīveļļu – tā tiks atsvaidzināta.

    Kā tīrīt mīkstās rotaļlietas?

    • Tautas gudrība. Pārsvarā katrai mīkstajai rotaļlietai (tāpat kā apģērbam) ir ražotāja norāde, cik lielā temperatūrā tās var mazgāt. Lielāko daļu rotaļlietu var mazgāt 30 grādu temperatūrā ar rokām vai veļas mašīnā roku mazgāšanas režīmā, lietojot saudzīgu mazgāšanas līdzekli. Lai mantiņu nesabojātu, to labāk izņemt slapju un uz dvieļa izžāvēt istabas temperatūrā, nevis veļas mašīnas žāvētājā.

    Dažas viltības cīņai ar traipiem

    Ja mājās ir mazi bērni, labāk izvēlēties grīdas segumu vai paklāju (arī dīvānus, tapetes u.c.) ar sīkiem rakstiņiem – tajos mazāk pamanāmi ne tikai gruži, bet arī nelieli traipi.

    1. Traipi jātīra tūlīt pēc to rašanās – jo drīzāk, jo labāk! Iesūkušos un sacietējušus traipus būs ne tikai grūtāk iztīrīt, ar laiku tie var radīt arī specifisku un noturīgu smaku, no kuras atbrīvoties nepalīdzēs pat profesionālas uzkopšanas kompānijas.
    2. Traipu apstrādā virzienā no malām uz vidu, lai tas nekļūtu lielāks.

    3. Traipu tīrīšanu ieteicams sākt ar vienkāršāko un maigāko tīrīšanas līdzekli, piemēram, siltu ūdeni, kam pievienots mazgāšanas līdzeklis. Tikai tad, ja traipu neizdodas iztīrīt, ķeras pie spēcīgākiem, piemēram, ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem, šķīdinātājiem u.c. Taču tie mēdz izraisīt alerģiskas reakcijas, tāpēc jālieto uzmanīgi.

    Māmiņu idejas

    • Antra, četrgadīgās Kates māmiņa: «Pildspalvas traipus no gaišas ādas mēbelēm tīru tikai ar nagu lakas noņēmēju. Jātīra ļoti uzmanīgi, citādi var noberzt arī dīvāna krāsu.»
    • Maija, divgadīgā Jēkaba māmiņa: «Kad mazais apzīmēja mūsu gaišās tapetes ar flomāsteriem, sienas vislabāk varēju notīrīt ar Norwex mikrošķiedras drāniņu.»
    • Evija, gadu vecā Eduarda un astoņgadīgā Mārtiņa māmiņa: «Lai atbrīvotos no grūti iztīrāmiem traipiem, iesaku izsaukt uz mājām kādu no putekļsūcēju izplatītājiem uz prezentāciju. Viņi iztīrīs paklāju (vai dīvānu, vai ko citu), turklāt par velti. Tikai jārēķinās, ka arī pašai var sagribēties nopirkt tādu ierīci, kas maksā vismaz pāris tūkstošus eiro.»

    Kā tīrīt sienas, kuras rotā mazuļa zīmējumi?

    • Profesionāls ieteikums. Ja bērns sienu apzīmējis ar pildspalvu, zīmuli vai ūdens krāsām, sienu var tīrīt ar viegli sārmainā ķīmiskā līdzeklī samitrinātu sūkli vai drānu (piemēram, ņem 50 mililitrus 0,5% «Caraform» šķīduma uz 10 litriem ūdens, var izmantot arī citu tīrīšanas līdzekli). Ja traips ir grūti iztīrāms, var mēģināt lietot abrazīvu sūkli, kas palīdzēs traipu izberzt, nebojājot sienu.
    • Tautas gudrība. Tintes traipus var tīrīt ar sodas ūdeni vai ar pienu un tomātu. Uz traipa nedaudz uzlej pienu, tad noberž ar tomātu. Pēc tam virsmu noskalo. Ja traips ir svaigs, iespējams, ka to varēs notīrīt ar ziepjūdeni. No tapetēm nelielus traipus iespējams iztīrīt, paberžot netīro vietu ar mīkstas baltmaizes piciņu vai dzēšgumiju.

    Ja sienu neizdodas notīrīt, atliek to pārkrāsot, pārlīmēt tapetes, uzlikt interesantus ielāpus no cita materiāla vai ļauties tālākai sienu apgleznošanai.

    Kā tīrīt apzīmētu galdu, skapi un citas cietās mēbeles?

    • Profesionāls ieteikums. Ja apzīmēts galds, skapis un citas cietās mēbeles, tīrīšana atkarīga no tā, ar ko virsma notraipīta. Zīmuļus, pildspalvu un ūdenskrāsu pēdas labi var notīrīt ar tiem pašiem līdzekļiem, ar ko tīra «apgleznotas» sienas. Ja virsma notraipīta ar līmi, to var mēģināt uzmanīgi nokasīt (ja līme nav sacietējusi, to var vienkārši noslaucīt ar mitru drāniņu). Taču koka virsmu kopšanai labāk izvēlēties speciālos līdzekļus, bet ikdienā, piemēram, galdu var pārslaucīt ar mitru lupatiņu (nepārcenšoties, jo koks ir jutīgs pret mitrumu).
    • Tautas gudrība.Dažas līmes var notīrīt tāpat kā parafīnu vai vasku – uz traipa uzliek dzēšpapīru vai cepamo papīru un pasilda ar gludekli. Pēc tam papīru noņem ar švammīti vai drāniņu.

    Raksta tapšanā izmantoti izmantoti interneta materiāli un grāmata 1000 vērtīgu padomu.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē