• Ļaut atpūsties vai gatavot ziedēšanai? Kas jāzina par telpaugiem janvārī

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    15. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dienas pakāpeniski sāk kļūt garākas, taču telpaugiem gaismas joprojām ir par maz, tāpēc vairums to atrodas daļēja vai pilnīga miera periodā. 
    • Ziemassvētku kaktuss, puansetija, kalanhoje pamazām beidz ziedēt. Šos augus turam pēc iespējas gaišākā vietā, lai visi ziedpumpuriņi atvērtos un izplauktu. Atcerēsimies, ka Ziemassvētku kaktusu šajā laikā nedrīkstam grozīt. Pēc noziedēšanas ļausim augiem pāriet miera periodā – pakāpeniski samazināsim laistīšanu un pazemināsim gaisa temperatūru telpā.    
    • Visi kaktusi janvārī bauda miera periodu. Tiem nepieciešama gaisma un vēsums. Ja kaktusu ir daudz un tos turam uz palodzes, zem kuras ir radiators, tad, ja iespējams, vēlams ierīkot dubultlogu, ar ko kaktusus norobežot no siltā gaisa plūsmas. 
    • Miega periodā šobrīd ir subtropu un ziedošie telpaugi, kas ziedpumpurus ieriesīs pavasarī: bugenvilejas, Ķīnas rozes, pitosporas, brunfelzijas, oleandri. Atpūšas arī Vidusjūras augi: lauri, olīvkoki, mirtes, vīģes. Snauž sīpolpuķes – hipeastri, eikomes. 
    • Daļēju miera periodu gaismas trūkuma dēļ pie mums ir spiesti izdzīvot tropisko lietusmežu augi: dīfehbahijas, kodijas, fikusi, kalatejas, ktenantes un citi, kas dzimtenē aug visu cauru gadu.  
    Telpaugus, kas bauda pilnīgu vai daļēju miera periodu, turpināsim turēt vēsākā vietā un laistīsim minimāli – vien tik daudz, lai tie neiekalst. 
    • Acālijas janvārī gatavojas vai jau ir sākušas ziedēt. Tās novietosim vēsākā telpā gaismā un laistīsim ar nostādinātu ūdeni istabas temperatūrā, ko viegli paskābināsim ar citronskābi. 
    • No orhideju plašās saimes ziedpumpuri var vērties falenopšiem, Venēras kurpītēm, dendrobijām. Orhideju dzimtas augiem nepieciešama gaisma, siltums un šiem augiem domāts speciāls mēslojums. 
    • Uz janvāra beigām uzmanīgāk aplūkosim podus, kuros aug sīpolpuķes. Iespējams, par ziedēšanu sāk domāt hipeastri un eikomes. Ja no sīpola jau izspraucies zaļš ziednesītis, podu ar puķi pakāpeniski novietosim arvien gaišākā vietā un palielināsim mitruma daudzumu. Tā kā visas ziedam nepieciešamās vielas augs jau ir uzkrājis sīpolā, papildus mēslojumu varam nedot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē