• Lauki, auklīte vai viesnīca – kam uzticēt savu mīļdzīvnieku?

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Klāt vasara – atvaļinājumu laiks, ko bieži pavadām laukos, arī realizējam sapni par nelielu ekskursiju vai arī tālāku ceļojumu. Katram mājdzīvnieka saimniekam tādos gadījumos pirmais jautājums ir: ko darīt ar mīļoto mājdzīvnieku saimnieka prombūtnes laikā, ja viņu nevar ņemt līdzi?

    Ar savu mantību padusē

    Ja nav iespējams atvaļinājuma laikā suni vai kaķi aizvest uz lauku mājām vai vasarnīcu, nodot draugu un tuvinieku aprūpē, var uzticēt savus četrkājainos lolojumus dzīvnieku viesnīcām vai izmantot auklīšu pakalpojumus.

    Gandrīz katrā Latvijas pilsētā tādas iespējas ir, taču šādi divu, trīs vai piecu zvaigžņu pansionāti nav lēts prieks un daudzos no tiem, it īpaši uz garajām nacionālajām brīvdienām Lieldienās, Jāņos, Ziemassvētkos, savi mīluļi jāpiesaka laikus.

    Ja tomēr šo iespēju izmantojat:

    • izvēlieties viesnīcu un izmantojiet tās pakalpojumus, kļūstot par pastāvīgo klientu, kas garantē labas atlaides;
    • ar dzīvnieku viesnīcu un tās saimniekiem iepazīstieties jau laikus;
    • atdodot mīluli viesnīcā, līdzi ņemiet arī barība, rotaļlietas, kādu sedziņu;
    • viesnīcas īpašniekus informējiet (vēlams arī rakstiskā veidā) par dzīvnieka raksturu, iespējamām kaitēm, barošanas īpatnībām, atstājiet mīluļa ārstējošā veterinārārsta koordinātas;
    • obligāti atstājiet savas koordinātas.

    Viesnīcas ir ar dažādu komforta līmeni. Par pieczvaigžņu līmeni sasniegušām dzīvnieku viesnīcām Rīgā un Rīgas rajonā var uzskatīt, piemēram, Rekša māju (Mārupes pagasts, izmitina gan suņus, gan kaķus, gan citus sīkdzīvniekus un putnus; cena par uzturēšanos viesnīcā diennaktī: sunim – 15 eiro, kaķim – 10 eiro) un Kalndores (Ādažu novads, izmitina gan suņus, gan kaķus). Šīs viesnīcas strādā jau daudzus gadus, gūta laba pieredze, viesnīcas ir labiekārtotas, tām ir stabils klientu loks.

    Gaidot mīļo aukli

    Ja nevēlaties suni vai kaķi atdot viesnīcā, ja mājās ir arī citi pieskatāmi dzīvnieki – pundurtruši, hameleoni, jūrascūciņas, papagaiļi, zivis –, kuri, jūsuprāt, pārāk emocionāli pārdzīvotu dzīvesvietas maiņu, tad saimnieka prombūtnes laikā ieteicams atrast aukles.

    Ja jūsu radu un draugu lokā nav cilvēka, kas var uzņemties šīs rūpes, izmantojiet dzīvnieku pieskatīšanas servisu mājās jeb dzīvnieku  auklīšu pakalpojumus. Tajos ietilpst dzīvnieku barošana, pastaigas, dzīvnieka mītnes sakopšana, ja nepieciešams – medikamentu iedošana. Norunātie pakalpojumi jānosaka līgumā, ko slēdz servisa direktors un klients. Var noformēt arī atsevišķu dokumentu par mājā atstātajām materiālajām vērtībām un, līgumam izbeidzoties, pārbaudīt, vai visas lietas atrodas savā vietā. 

    Pirms auklīte sāk pildīt uzticētos pienākumus:

    • jāinformē par dzīvnieka raksturu, iemaņām, slimībām (piemēram, alerģiju pret kādu produktu);
    • jāpārrunā precīzs dzīvnieka barošanas un pastaigu grafiks;
    • jāformulē līgumā savas vēlmes attiecībā uz uzticēto dzīvnieku (mazgāšana, rotaļas, ķemmēšana);
    • jāvienojas, vai nepieciešamības gadījumā auklīte var dzīvnieku turēt savā mājā.

    Kristīnes Lejas dzīvnieku pieskatīšanas serviss ir viens no pazīstamākajiem Latvijā. Viena vizīte pie klienta mājās (barošana, pastaiga, tualetes sakopšana) diennaktī sunim maksā 18–22 eiro, kaķim – 12–15 eiro.  Par cenām atkarībā no konkrētajiem apstākļiem notiek individuāla vienošanās.

    Iesaka Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučiene

    Ne visiem kaķiem un suņiem patīk braukt automašīnā. Dzīvnieks pie būra vai somas jāpieradina laikus, noliekot to istabā, lai mīlulis aprod ar tā smaržu un izskatu. Ceļā jārēķinās ar mašīnas strauju bremzēšanu vai pat avāriju uz ceļa. Tāpēc kaķi vēlams pārvadāt tikai konteinerā, kas droši nostiprināts salonā, suni – piesprādzētu ar drošības jostu vai ievietotu būrī. 

    Ceļā ieteicams doties dienas vēsākajā laikā. Pirms ceļa kaķi un suni nav ieteicams barot.

    Dzīvniekam jānodrošina ūdens, un būri vēlams izklāt ar vienreizlietojamu paladziņu. Ja garākā ceļā gribat izvest dzīvnieku pastaigā, noteikti uzlieciet viņam pavadiņu. Neļaujiet dzīvniekam strauji lēkt no mašīnas šosejas malā, kur to var notriekt garāmbraucošs auto!

    Neļauj pārkarst!

    Suņi (arī truši, jūrascūciņas, žurciņas, kāmīši, papagaiļi un zivis) jāsargā no pārkaršanas autosalonā. Apstājoties mašīnu ieteicams nolikt ēnā.

    Karstums dzīvniekiem ir nāvējošs. Ja kaķi vai suni ķer karstuma dūriens (pazīmes – vājums, traucēta kustību koordinācija, saraustīta elpa, smakšana, gārgšana, samaņas zudums), pirmā palīdzība – nolikt dzīvnieku vēsā vietā, uzlikt uz pakauša aukstu ūdeni vai aukstas kompreses, aplaistīt ķermeni ar aukstu ūdeni vai ietīt mitrā dvielī. Jādod padzerties. Kad dzīvnieks atžirdzis, tas jānogādā pie veterinārārsta.

    Galamērķi sasniedzot, dzīvnieku ieteicams pacienāt ar kārumu, lai aizmirstos pārdzīvotais stress.

    Vasarnīcā dzīvojot, jānoskaidro tuvākā veterinārārsta adrese un telefons. Ja dzīvnieks lieto medikamentus, neaizmirstiet tos paņemt līdzi.»

    Konsultē Olaines veterinārā centra all4pets veterinārārste Santa Zirnīte

    «Mainot dzīvesvietu, noteikti turpiniet barot suni vai kaķi ar ierasto sauso barību vai konserviem. Strauja barības maiņa var izraisīt alerģiju, caureju, vēdera aizcietējumu, vemšanu. Neļaujiet mājiniekiem suni vai kaķi pārbarot un nemitīgi cienāt ar našķiem. Rēķinieties ar dzīvnieka raksturu un ieradumiem, neatstājiet viņu vienatnē ar maziem bērniem, ar kuriem suns satiekas pirmo reizi! Uzmaniet, lai jūsu mīlulim neuzbrūk kaimiņu suņi. Gādājiet, lai dzīvnieks neklīst pa apdzīvoto vietu un apkārtējiem ceļiem.»

    Aptieciņa dzīvniekiem

    Konsultē Čiekurkalna veterinārās ambulances veterinārārsts ARTIS KRŪMIŅŠ

    «Dodoties uz laukiem vai ekskursijā, gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem noderēs brūču dezinfekcijas līdzeklis – 3% ūdeņraža pārskābe. Ķermeņa temperatūras noteikšanai vajadzīgs termometrs.

    Atcerieties, ka paaugstinātas temperatūras gadījumā (virs 39,5 grādiem) četrkājainajiem nedrīkst dot paracetamolu un ibuprofēnu!

    Suņiem var dot analgīnu vai aspirīnu, par devām vismaz pa tālruni konsultējoties ar veterinārārstu. Nekādā gadījumā analgīnu vai aspirīnu nedrīkst dot kaķiem!

    Dzīvnieka zāļu skapītī noteikti jābūt pretcaurejas līdzekļiem Smecta (sajaucot ar ūdeni, lielam sunim dod 1 paciņu dienā, mazam – aptuveni 1/2 vai 1/3 paciņas). Pro-Pectalin – pretcaurejas tabletes suņiem un kaķiem. Lieto kā pirmo līdzekli jebkuru gremošanas traucējumu gadījumā, tableti var sasmalcināt un pievienot ēdienam. Fermactiv (pulveris vai gels) vai enteroferments uzlabo zarnu mikrofloru un palīdz sagremot barību. Šo līdzekli nav iespējams pārdozēt, un to var turpināt dot arī kādu laiku pēc caurejas izbeigšanās. Ja caureja ilgst vairākas dienas, tomēr steidzieties pie veterinārārsta!

    Zāļu skapītī noteikti jāieliek pašlīmējošs pārsējs, kas labi turēsies ap brūci, vai marles saite, kā arī salvetes. Ja brūce asiņo stipri, tai jāuzliek daudz salvešu un jānostiprina, vislabāk ar pašlīmējošo saiti.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē