• Latvijā pirmo reizi konstatēta kartupeļu bālā cistu nematode

    Dārzs
    Ziņu aģentūra LETA
    6. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Zemgalē kartupeļu audzēšanas saimniecībā Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) ņemtā kartupeļu paraugā pēc laboratoriskās testēšanas konstatēts Eiropas Savienības karantīnas organisms – kartupeļu bālā cistu nematode, aģentūru LETA informēja dienestā.

    VAAD informē, ka organisms atrasts 10,33 hektāru kartupeļu laukā. Latvijā organisms konstatēts pirmo reizi.

    Kā skaidro dienestā, kartupeļu cistu nematodes var radīt ievērojamus postījumus kartupeļu stādījumiem siltā, mērenā un aukstā klimata reģionos. Ļoti liela nematodes koncentrācija augsnē var izraisīt ražas samazināšanos līdz pat par 80%.

    Galvenie nematodes izplatīšanās ceļi ir inficēti sēklas kartupeļi un augsne, kura pielipusi lauksaimniecības tehnikai un darbarīkiem, ar tiem darbojoties invadētajā laukā. Izplatīšanās dabiskā ceļā ir minimāla.

    Vienlaikus VAAD norāda, ka inficētos kartupeļus pārtikā var lietot un cilvēkiem tie nav kaitīgi.

    VAAD informē, ka inficētajam laukam noteikti fitosanitārie pasākumi, tostarp aizliegums audzēt sēklas kartupeļus sešus gadus, lauksaimniecības tehnikas tīrīšana katru reizi pēc izmantošanas, kā arī tajās lauka vietās, kur iespējams novērst izplatīšanās risku, audzēt pret kartupeļu bālo cistu nematodi izturīgus augus.

    Tāpat dienestā ziņo, ka VAAD veic padziļinātu pārbaudi, lai noteiktu, kādā veidā organisms nokļuvis konkrētajā laukā.

    Latvijā iepriekš ir konstatēta radnieciska nematodes suga – zeltītā kartupeļu nematode. Abas nematodes ir izplatītas visā pasaulē un ir konstatētas arī Eiropā, tostarp Vācijā, Nīderlandē, Igaunijā un citviet.

    Fitosanitārā stāvokļa noteikšanai VAAD regulāri veic pārbaudes 70 dažādu karantīnas organismu statusu un ģeogrāfiskās izplatības noteikšanai un regulēto nekarantīnas organismu noteikšanai pavairošanas materiālam stādaudzētavās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē