• Laiks ieziemot eņģeļtauri!

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    17. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā bagātīgi ziedošās eņģeļtaures saglabāt līdz nākamajam pavasarim, lai tās ziedētu vēl krāšņāk?

    Tuvojoties rudenim un salnām, jādomā par eņģeļtauru ziemas mājām. Rudenī, kad laiks kļūst vēsāks un draud salnas, podus pārvieto uz sausu, vāji apgaismotu pagrabu ar temperatūru plusos (vislabāk,  ap plus 5–10 grādiem).

    Pirms tam taures apgriež, atstājot aptuveni 1/3 daļu no augu augstuma. Bet par to nav jāskumst, jo pēc atpūtas nākamajā gadā taurītes atkal priecēs ar saviem cēlajiem ziediem. 

    Ziemā puķes daudz nevajag traucēt, bet gluži par tām aizmirst arī nedrīkst.

    Ik pa laikam jāpaskatās, kā tās jūtas, vai nav pavisam izkaltušas. Proti, miera periodā laista ļoti maz – tikai tik daudz, lai tās neiekalstu. 

    Dažkārt jau janvārī un tuvāk pavasarim arvien straujāk sāk plaukt dzinumi. Tos nolauž, lai augi veltīgi netērē enerģiju. 

    Daļu nogriezto dzinumu sagriež aptuveni 20 cm garos spraudeņos un uzglabā mitrā kūdrā, lai no tiem pavasarī audzētu jaunās puķītes. Spraudeņus sasprauž mitrā kūdrā kastē ar paaugstām malām (lai, pārklājot plēvi, tā neskartos pie spraudeņiem). Sprauž slīpi rindiņās, 7–10 cm dziļi. Spraudenim no spraudeņa jābūt apmēram 2 cm attālumā. Kastīti pārsedz ar plēvi. Ziemā jācenšas kūdru uzturēt vienmērīgi mitru, tāpēc, ja nepieciešams, to aplaista. 

     3 padomi eņģeļtauru kopšanai

    • Eņģeļtaures audzē neitralizētā kūdras substrātā bez augsnes piejaukuma. 
    • Martā pagrabā pakāpeniski sāk tās modināt, biežāk aplaistot, aprīļa vidū pārvieto uz siltumnīcu. Tur eņģeļtaures laista, bet pirmo mēslojumu dod tikai tad, kad izveidojušies jaunie dzinumi ar mazām lapiņām. Labi der šķīstošais kompleksais mēslojums Kristalons zaļais, NPK 18:18:18 + mikroelementi. Kad salnas vairs nedraud, pārvietojam puķes uz vidēji saulainu vietu dārzā.
    • Eņģeļtaurēm ir ļoti laba apetīte. Turklāt mēslojumam jābūt daudzpusīgam un barības vielām – viegli šķīstošām, lai augi tās varētu bez lielām pūlēm izmantot. Eņģeļtaures var arī kādu dienu nepaēst, bet padzerties tām vajag katru dienu un pat vairākas reizes dienā! Šovasar vajadzēja laistīt pat četras un piecas reizes dienā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē