• Laiks atgriezties pie plīts un taupīgas saimniekošanas, aicina Katerina Kasatkina

    Dzīvesstāsti
    Ilze Klapere
    31. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Kad šķirnes mājputnu audzētāja Katerina Kasatkina stāsta par savu hobiju – seno pavārgrāmatu un periodikas kolekcionēšanu –, nāk prātā pasen lasīta grāmata ar nosaukumu Vienkāršā pārpilnība. Lielisks vārdu salikums mūsdienās, kad tik daudz ko pērkam gatavu veikalos, nevis gatavojam paši. «Laiks atgriezties pie plīts un taupīgas saimniekošanas!» aicina Katerina.

    «Ieinteresējos arī par vecajām pavārgrāmatām, sāku tās speciāli meklēt, vākt un kolekcionēt. Manā kolekcijā ir gan grāmatas vecajā drukā, gan krievu valodā (jo 1800. gados esam bijuši krievu impērijas sastāvā), no aizpagājušā gadsimta līdz pat pagājušā gadsimta 60. gadiem. Jaunās pavārgrāmatas nemeklēju, tikai vecās. Īpaši interesantas ir receptes vecajā drukā – kā tikai visa tur nav!

    Piemēram, bagātajās mājās ēduši gan strazdus, gan bezdelīgas un baložus, kas tika gatavoti pēc franču kulinārijas labākajiem standartiem.

    Vecākā pavārgrāmata manā plauktā patlaban ir no 1894. gada, tāda maza brošūriņa ar nosaukumu Labi un lēti – adresēta namamātēm, kurām ir maz brīvo līdzekļu, lai pirktu kaut kādas ekstras. Tur viss ļoti loģiski sadalīts – pa sezonām, pa produktu grupām, arī veģetāri ēdieni, bet galvenais uzsvars uz to, ka katram kumosam ir vērtība, nevis tā, kā mūsdienās nereti notiek – pusi apēdam, pusi izmetam.

    Senajās receptēs bieži ir interesanti produktu salikumi – eļļa ar treknu krējumu un jēlām olām, pārlieta kartupeļu un ābolu salātiem, siļķu zupa ar pienu, pudiņš ar aknām, cūku taukiem, gaļas atlikumiem, āboliem, vīnogām. Visādi brīnumi!»

    Visu rakstu ar receptēm no senām pavārgrāmatām lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē