• Lai terase vasarai gatava!

    Māja
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    6. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Dzīve vasarā vienmēr sākas kā no jauna: saule spīd, grilā smaržo gaļa un glāzēs vizuļo kokteiļi. Ko darīt, ja dārza koka mēbeles un terase izskatās pelēcīgi un skumji? Ļoti vienkārši – jāpāreļļo, lai jauna vasaras dzīve arī terasei!

    Kādēļ jāeļļo koka terase?

    1. Koks nav eļļots. Neapstrādāts koks ar laiku kļūst pelēks, ātrāk bojājas. Savukārt eļļots koks mazāk uzsūc mitrumu, tādēļ, mainoties laikapstākļiem, neuzbriest un nesaraujas. Turklāt eļļots koks ir pievilcīgāks un vieglāk kopjams.
    2. Eļļojums ir novecojis. Gada, divu gadu laikā koka eļļojums no virsmas noārdās un nodilst, tādēļ tas jāatjauno. Ja to nedara, koks zaudē savu vizuālo pievilcību un tiek pakļauts ārējās vides bojājumiem.

    Sagatavošanās: tīrs, sauss koks

    Lai eļļojums būtu kvalitatīvs un noturīgs, tas pirms tam rūpīgi jāsagatavo: kokam jābūt tīram, sausam un gludam. Ja koks mitrs, eļļai vairs tajā nebūs, kur iesūkties. Virsmas jānomazgā, atbrīvojot no putekļiem un traipiem. Jaunas no skuju koka gatavotas mēbeles vēlams notīrīt ar nitrošķīdināju, lai atbrīvotu arī no sveķu paliekām.

    Lai iegūtu kvalitatīvāku eļļojumu, koku vēlams pieslīpēt – tā tas labāk uzsūks eļļu. Noteikti rūpīgi jānoslīpē visas asās malas un stūri, tos iespējami noapaļojot, lai eļļa labāk pieķeras. Bojāta koka virsmas jānoslīpē līdz nebojātai.

    Ja vēlies eļļot koku, kas pirms tam ir krāsots vai lakots, klājums pirms eļļošanas pilnībā jānoņem, lai iegūtu uzsūcošu virsmu. Uz krāsotas virsmas eļļu klāt nedrīkst.

    Pirkumu saraksts

    1. Eļļa. Lai noeļļotu vienu kvadrātmetru virsmas, vajadzēs vidēji 65 mg eļļas, parasti otrajai kārtai mazāk nekā pirmajai. Vairāk eļļas uzsūc vecāks koks – tam ir lielākas poras, arī mikroplaisas utt. Eļļu nevajag un nedrīkst ne ar ko šķaidīt – tā ir gatava lietošanai.
    2. Ota. Eļļa jāklāj, to it kā iesmērējot kokā, tādēļ eļļošanai krāsotāju rullītis nederēs. Vajadzēs otu, vislabāk – plānu, bet platu. Atkarībā no eļļojamās virsmas var noderēt dažādu izmēru otas: platākiem dēļiem – platāka, sīkākām koka detaļām – šaurāka. Pirms eļļošana ota jāizmērcē ūdenī, tad to vēlāk būs vieglāk iztīrīt. Pēc eļļošanas ota jāizmazgā ar ūdeni un ziepēm. Neeļļo kailām rokām, jo eļļu no tām būs ļoti grūti notīrīt.
    3. Mitrumu absorbējošs un necaurlaidīgs paklājs. Tas vajadzīgs, eļļojot mēbeles, – lai ir, uz kā tās novietot.
    4. Eļļas krāsa
    • Ja koks impregnēts, tas var būt zaļā, brūnā vai kādā citā nokrāsā. Šāda koka eļļošanai ieteicams izvēlēties tumšākas eļļas toni, lai iespējami vienmērīgāk noklātu krāsaino pamatni.
    • Ja koks pirms tam eļļots, labāk izvēlēties iespējami līdzīga toņa eļļu. Izvēloties to izteikti tumšāku vai gaišāku, pamatnes tonis var spīdēt cauri, tādēļ eļļojums var kļūt plankumains.

    Eļļošanas zelta likumi

    Izvēlies piemērotus laikapstākļus! Gaisa temperatūrai jābūt augstākai par +5 grādiem, jāizvēlas sauss laiks. Ja nenožuvis eļļojums samirks, tajā var izveidoties svītras un plankumi – ūdens izskalojumi.

    Rūpējies par vidi! Ja jāeļļo mēbeles, noderēs paklājs, ko zem tām pasegt, lai eļļa nepilētu uz virsmas. Ja neesi iegādājusies speciālu mitrumu absorbējošu un necaurlaidīgu paklāju, izmanto plēvi, kuru rūpīgi noklāj ar avīzēm. Eļļa iesūksies papīrā un tev nebūs pa to jāstaigā, savukārt plēve neļaus eļļai izsūkties tai cauri.

    Eļļojamās mēbeles nedrīkst likt zālē – eļļa sapilēs augsnē, un tā tu kaitē videi.

    Neliec eļļojamās mēbeles arī uz trotuāra. Ja eļļa sapilēs uz betona, to notīrīt būs ļoti grūti.

    Pārbaudi koka uzsūktspēju! Ja apstrādājamā virsma pirms tam jau eļļota, vēlams nopirkt mazāko Alpina terases eļļas tilpumu un uzklāt eļļu, lai pārliecinātos, ka tā iesūcas virsmā. Ja eļļu pēc vairākām stundām no virsmas var noņemt, pārvelkot ar kādu asāku priekšmetu – koks eļļu neuzsūc: eļļošana neizdosies.

    Klāj eļļu bagātīgi! Ar otu eļļu bagātīgi klāj uz eļļojamās virsmas, lai koku ar to maksimāli piesūcinātu. Īpaši rūpīgi jāpiesūcina koka šķērsgriezumu vietas – dēļu, baļķu gali utt., jo šajās vietās koka šķiedras ir kā caurulītes, kas jāpiepilda ar eļļu. Tāpat īpaši rūpīgi jāsaeļļo skrūvju vietas un laukumi, kuri vairāk samirks. Eļļot vēlams pa dēļiem – noklāt nevis visu terasi līdz pusdēlim, bet, piemēram, piecus veselus dēļus visā to garumā.

    Noslauki pārpalikumus! Pēc 15 minūtēm eļļas pārpalikumus noslauka ar lupatu – tā eļļa tiek papildu uzsildīta un iesūcas kokā. Eļļas pārpalikumu noslaucīšanu nedrīkst atstāt uz vēlāku laiku, jo tad to vairs nevarēs tik gludi noslaucīt. Īpaši rūpīgi jāizslauka konstrukciju iekšējie stūri.

    Jāizvēlas tāda drāna, kas nemet pūku – vislabāk, mīksts, smalks kokvilnas audums ar labām uzsūkšanas spējām.

    Nākamajā dienā klāj otro eļļas kārtu un pārpalikumus atkal noslauka. Nedēļu pēc eļļošanas materiāls būs pilnībā nožuvis un izmantojams. Ja pēc nožūšanas eļļojumā manāmas kļūdas, jāklāj vēl viena eļļas kārta.

    Izmanto tikai paredzētajam mērķim! Eļļu var izmantot arī iekšdarbiem, bet tā nav paredzēta koka rotaļlietu vai virtuves piederumu eļļošanai, jo satur akrilāta dispersiju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē