• Lai māja smaržo veselīgi!

    Māja
    Zane Strūberga
    19. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Gribas, lai māja smaržo patīkami, tāpēc bieži izvēlamies māju iesmaržināt ar vīrakiem, svecēm, gaisa atsvaidzinātājiem. Kuri no tiem ir dabiskāki un veselīgāki, bet no kuriem būtu drošāk izvairīties? Konsultē profesors Ivars Kalviņš un ārste kosmetoloģe, aromterapeite Valentīna Ščegļajeva.

    Miglā tītie smaržkociņi

    Sākoties jogas un citu austrumu zinību modes vilnim, populāri kļuva smaržkociņi, kas atceļoja no tālām austrumu zemēm: Indijas, Šrilankas, Tibetas, Indonēzijas u. c. Diemžēl noslēpumaini ir ne tikai šo smaržkociņu aromāti, bet arī to sastāvs, kas, teiksim godīgi, ir miglā tīts. Uz vīraku kastītēm atrodama visai skopa informācija par tā sastāvdaļām, un, ja ražotājs tomēr ir centies norādīt vismaz kādu no tām, bieži vien aprakstā parādās arī tāds saīsinājums kā u. c., kas var nozīmēt jebko. 

    Degšanas laikā noris dažādi sarežģīti procesi, kas vielas pārveido un var padarīt toksiskas. Tieši tādēļ vīraku ieteicams kūpināt telpās, kur ir laba ventilācija. Tāpat jāuzmanās, lai tiešā veidā netiek ieelpoti radušies dūmi. Telpas, kurās vīraks tiek kūpināts, būtu arī regulāri jāvēdina. Labāk izvēlēties dabisku vīraku, kas gatavots no zālītēm, augu sveķiem, ēteriskām eļļām, ziedputekšņiem, nevis rūpnieciski ražotus smaržkociņus.

    Ķīmiskie smaržkociņi ražoti no aktīvās ogles masas, kas ar līmi pielipināta pie bambusa serdītes un piesūcināta ar lētu, ķīmisku smaržvielu.

    Bieži vien dzirdamas sūdzības par to, ka vīraks izraisa galvassāpes, reiboņus, nelabu dūšu. Ja novēro šādus simptomus, visticamāk, esi saskāries ar šādu nekvalitatīvu vīraku. To, ka vīraks nav labs, var just arī pēc tā aromāta – ķīmiskiem smaržkociņiem veidojas pamatīgs kodīgu dūmu mākonis, to aromāts ir intensīvs un spēcīgs. Dabiskie kociņi kūp mazāk, smaržo neuzbāzīgi.

    Par smaržkociņu kūpināšanas kaitīgumu pasaulē runāts daudz, lielākie pretinieki un skeptiķi tos pielīdzina pasīvai smēķēšanai, izplūdes gāzu ieelpošanai, narkotiku lietošanai. Singapūrā 12 gadus veica pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā 61 tūkstotis ķīniešu, kas ikdienā kūpina smaržkociņus, un pierādīja, ka to dūmu ieelpošana veicina saslimstību ar augšējo elpceļu vēzi. Tāpēc svarīgākais ieteikums – visu ar mēru!  

    Aromātiskās sveces izvēlies uzmanīgi!

    Tas, kādas vielas patiesībā nonāk gaisā, dedzinot aromātiskās sveces, arī ir grūti atbildams jautājums, jo process nav labi pētīts. Svecei degot, notiek tā sauktie pirolīzes procesi, kad ar temperatūras palīdzību tiek sagrauts vielas sastāvs.

    Daļa vielu spēj iztvaikot nesadaloties, bet daļa termiski sadalās, un tad gaisā nonāk sarežģīti ķīmiski maisījumi, kas izdalās apkārtējā vidē un ko cilvēks var ieelpot. Pat ja dedzini sveci, kurai ir pievienotas dabiskas ēteriskās eļļas, degšanas procesā tās pārvēršas. Daļa iztvaiko, bet daļa vienkārši sabrūk, un mēs nekad nevarat būt droši, ka sabrūkot neveidosies cita viela. 

    Lielākā problēma ir tā, ka vairākums aromātisko sveču, kas nopērkamas veikalos, ir ražotas no nekvalitatīviem materiāliem – slikta bāzes materiāla (palmu eļļas, parafīna u. c.) un ķīmiskām krāsvielām un smaržvielām, nevis dabiskām ēteriskajām eļļām.

    Protams, ir ekskluzīvi sveču ražotāji, kas piedāvā augstvērtīgas sojas vaska sveces ar dabiskajām ēteriskajām eļļām, bet tad jārēķinās, ka arī cena būs ekskluzīva.

    Jo ēteriskās eļļas ir dārgas un rūpnieciskie masu produkcijas ražotāji gluži vienkārši nevar atļauties tās pievienot savām svecēm – tad nekāds bizness nesanāks. Tāpēc sveces tiek gatavotas no naftas blakusproduktiem, un ir pierādīts, ka sadegot tie gaisā rada daudz kvēpu, kuros ir ķīmiskie savienojumi, kas negatīvi ietekmē cilvēka veselību. 

    Vislabākā un diemžēl arī dārgākā izvēle būs sojas vaska vai bišu vaska sveces. Turklāt bišu vaska svecēs jau ir dabiskās ēteriskās eļļas, un degot tās rada patīkamu medus aromātu. 

    Droša indes deva – gaisa atsvaidzinātāji

    Sadzīves ķīmijas plaukti veikalos gluži vai lūst no dažādu telpu aromatizētāju pārpilnības: izsmidzināmi aerosoli, tā dēvētās mājas smaržas (kociņi ar smaržūdeni piepildītā traukā) un smaržvielu izsmidzinātāji, ko var iespraust rozetē. Tie sola attīrīt mūsu telpas no nelāgām smakām un piepildīt ar ziedu, jūras vai dažādiem eksotiskiem aromātiem. Patiesībā šie atsvaidzinātāji izdara tieši pretējo – telpu gaisu vēl vairāk piesārņo un tajā esošās smakas nevis novērš, bet aizstāj ar citām, spēcīgākām. Un tās nudien nav dabiskākas, piemēram, par tām, kas valda mazmājiņā, kur gaisa atsvaidzinātāji visbiežāk tiek lietoti.

    Nevienu smaku nevar neitralizēt ar vielu, kurai pašai nav nekāda aromāta.

    Par to, kas slēpjas aiz šiem burvīgajiem gaisa atsvaidzinātāju aromātiem, vari uzzināt pavisam vienkārši – izlasot sastāvdaļas uz to iesaiņojuma. Mati ceļas stāvus!

    Ķīmisko nosaukumu rinda, teju visa Mendeļejeva tabula! Un ir zināms, ka šīs vielas – lai arī lielākos daudzumos, nekā atļauts iekļaut gaisa atsvaidzinātājos, – izraisa dažādas veselības patoloģijas: iedarbojas uz hormonu līmeni, ietekmē reproduktīvo sistēmu, nervu darbību, veicina alerģiskas izpausmes un astmu, rada galvassāpes. Protams, oficiāli viss ir kārtībā, slikto vielu koncentrācija ir normas robežās, atbilst visām Eiropas Savienības prasībām, un tomēr – kāpēc gan diendienā elpot indi, kaut arī tā ir pavisam nelielā devā?

    Turklāt papildus ķīmiskajām vielām šajos aerosolos ir vēl kāda no vielām, kas flakonā veido spiedienu. Agrāk, lai flakonā panāktu spiedienu, lietoja freonus, pēdējā laikā vairāk izmanto ogļskābo gāzi vai saspiestu gaisu. Arī freons kopā ar ķīmiskajām vielām paliek gaisā, kur ir izsmidzināts, un caur plaušām nonāk organismā. Gaisa atsvaidzinātājus neiesaku lietot, ja mājās ir mazi bērni. Labāk telpas izvēdināt, nolikt dabiski smaržojošu ziedu pušķi, kādu bišu vaska produktu, kas jauki smaržo, vai izmantot dabiskās ēteriskās eļļas. 

    Ja tomēr domā, ka bez sintētiskā aromatizētāja iztikt nevari, piemēram, tualetē, labāk izvēlies tos, kas ievietojami podā, nevis izsmidzināmi gaisā: būs mazāka iespēja tos ieelpot. 

    Labākā izvēle – ēteriskās eļļas

    Ir vairāki veidi, kā telpu smaržināšanai vari izmantot ēteriskās eļļas. *Aromlampiņa – tajā ēterisko eļļu karsē, izmantojot ūdeni un sveci. Ja gribi, lai process ir pavisam dabisks, izvēlies svecīti, kas gatavota no sojas vaska, bišu vaska vai kāda cita kvalitatīva materiāla. Kad kūpini aromlampiņu, svarīgi, lai ūdens, kurā iepilināta ēteriskā eļļa, tam paredzētajā trauciņā ir visu laiku, citādi eļļa piedegs un vēl piedevām sabojās trauciņu. Uz 15–20 kvadrātmetru telpu aromlampiņā jāpilina pieci seši pilieni ēteriskās eļļas.

    Atceries, ka ēteriskajām eļļām piemīt arī ārstnieciska iedarbība. Nepārdozē! 

    • Elektriskais izkliedētājs (difūzeris), kas pievienojams rozetei un uzskatāms par efektīvāko veidu, kā maksimāli izmantot ēterisko eļļu. Tomēr tam ir savi trūkumi – izkliedētājs rada zināmu skaņu, patērē elektrību un prasa apkopi. Šobrīd gan nopērkami arī ultraskaņas difūzeri, kas darbojas bez trokšņa. 
    • Aromātisko eļļu var izmantot, arī uzpilinot uz dažādām virsmām – koka, māla, auduma –, un tad šos priekšmetus novietojot vietās, ko vēlas aromatizēt. 

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē