• Labas olas CV – seši punkti, kam pievērst uzmanību

    Zelta padomi
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    22. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Nav pamata izcelt neviena putna olu, jo visas olas ir vērtīgas un satur daudz vitamīnu un minerālvielu. Bet kā atšķirt labu olu no sliktas – stāsta Latvijas Ekoprodukta veikalniece Solvita Orska.
    • Olu krāsai nav nozīmes! Čaumalas krāsa ir atkarīga no vistu šķirnes, taču tā neietekmē ne olas kvalitāti, ne garšu. Vienlīdz kvalitatīvas ir gan baltās, gan dažādu nokrāsu brūnās olas. Piemēram, Araukāna vistu šķirne dēj zaļganas un zaļganzilas olas. Šīs olas čaumala ir stiprāka, tāpēc uz Lieldienu olu kaujām šīs olas ir ļoti pieprasītas.
    • Olas čaumalai jābūt gludai, taču dažkārt tā ir mazliet grubuļaina. Iespējams, grubuļainums radies putna stresa vai izbīļa dēļ. Taču ola ar grubuļainu čaumalu nebūt nav slikta. Lai putni būtu mierīgāki, bioloģiskajās saimniecībās pie dzeramā ūdens pievieno baldriāna tēju. Tāpat ūdenim mēdz pievienot kliņģerīšu tēju, jo tā ir dezinficējoša.
    • Jo dzeltenāks olas dzeltenums, jo labāka ola – tas ir mīts! Olas dzeltenumam nav jābūt intensīvi dzeltenam. Ja tas ir intensīvi dzeltens, ticamākais, barībai pievieno vielas, kas to iekrāso. Dzeltenumu vairāk ietekmē sezonalitāte, un vasarā, kad vista uzturas saulē, ēd zāli, dzeltenums ir spilgtāks. Arī ziemā, ja vista dabū dārzeņus, olas dzeltenums ir spilgtāks.
    • Olas garšu ietekmē tas, ko vista ēd, – jo dabīgāk un labāk putns ēd, jo olā ir vairāk vērtīgo vielu: izmantojamās olbaltumvielas, kā arī vielas, kas nāk par labu acu veselībai, smadzenēm, imunitātei. Tāpēc kvalitatīvākas ir olas, ko devušas brīvās turēšanas apstākļos audzētas vistas, kas brīvi staigājušas pa pagalmu vai aploku, ēdušas to, ko pašas atradušas, plus vēl audzētāju piedāvāto daudzveidīgo un sabalansēto ēdienu. Labāk olas iegādāties no zemniekiem, kuri audzē arī graudaugus un dārzeņus, jo tad arī vistas ēdienkarte ir daudzveidīgāka, attiecīgi – olas uzturvērtība augstāka.
    • Olai jāsmaržo pēc vistas! Ja šķiet, ka ola smaržo pēc zivīm, varbūt vista pārāk daudz barota ar zivju miltiem. Arī pagatavota ola smaržo labi un gardi. Ja jūtama specifiska smaka, labāk olu neēst.
    • Jo svaigāka ola, jo grūtāk atdalīt čaumaliņu no plēvītes. Tikko dēta ola lobās grūtāk, nekā jau padzīvojusi ola.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē