• Kurus minerālmēslus un kam izvēlēties – iesaka augu daktere Jūlija Vilcāne

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    6. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/4GRANULĒTIE

    GRANULĒTIE

    Izmanto kā pamata mēslojumu, jo ar tiem augiem var iedot lielāko daļu barības vielu, ko augi uzņem caur saknēm. Bet arī granulētie ir vairāku veidu… Ir tādi, kas satur smalkas iežu daļiņas – nopērkami ar nosaukumu Rudens mēslojums vai Lubofos. Kompleksie, slāpekli saturošie mēslojumi var saturēt nitrifikācijas inhibitoru, ko apzīmē ar burtiem DMPP un kas ļauj samazināt mēslošanas reižu skaitu, jo līdzeklis neizskalojas no augsnes.

    Ir arī apvalkotais jeb īpaši ilgstošas iedarbības mēslojums, ko apzīmē ar vārdu cote nosaukuma beigās. Katra granuliņa satur dažādas barības vielas un ir ar speciālu polimēra apvalciņu, kas neizšķīst, bet ļauj ūdenim iekļūt iekšā un barības vielām lēnām nonākt pie auga.

    Latvijas apstākļos vajadzētu izvēlēties mēslojumu ar 4–6 mēnešu iedarbības ilgumu. Vēl ir mikrogranulas, ko liek vienā bedrītē ar sēklu. Tās dod starta barības vielas augam un neizskalojas, piemērotas salātu un arī mauriņa sēšanai, ja ir speciāls aprīkojums.

    Lietošanas nianses

    • Vislabāk lietot pirms lietus un iestrādāt augsnē, ja vien tam netraucē mulča vai ģeotekstils.
    • Granulu šķīšanas laiks ir ļoti atšķirīgs – mitrā laikā dažas stundas, bet karstā, sausā vasarā, ja nelaista, tie var neizšķīst visu vasaru.
    • Svarīgi devas sadalīt daļās un lietot vairākas reizes – tā augiem mēslojumu būs vieglāk uzņemt.

    Kuri noderēs pavasarī?

    • Kompleksie NPK mēslojumi. Tiem ir dažādas formulas, piemēram, 12–8–16 vai līdzīga. Mikroelementi sastāvā ir optimālā kombinācijā dažādiem augiem.
    • Nitrabors. Satur slāpekli, kalciju un boru. Labs kā pirmais mēslojums ķiplokiem, ogulājiem, augļu kokiem, kāpostiem un citiem dārzeņiem, kā arī pavasara sīpolpuķēm.
    • Superfosfāts. Satur sēru, kalciju un fosforu. Var lietot kā pamata mēslojumu dažādām kultūrām. Fosfors svarīgs, sēklai dīgstot, kā arī veicina sakņu attīstību un augšanu, ziedu un sēklu veidošanos, tādēļ var lietot arī pavasarī.
    • Amonija sulfāts. Satur slāpekli amonija formā un sēru. Paskābina augsni, tāpēc ir piemērots rododendriem, krūmmellenēm un citiem skābu vidi mīlošiem augiem.
    • Patentkālijs jeb kālija magnēzijs – nodrošina sēru, kāliju, magniju. Augļu kokiem, ziedošiem kokiem un krūmiem vajadzīgs jau ziedēšanas laikā līdz pat ražai.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē