• Kurus kokus un krūmus apgriezt jūnijā?

    Dārzs
    Aiva Bojāre
    17. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jūnijā apgriez kokus un krūmus, kuriem ziedi veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem, mēslo un stādi!

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Aiva Bojāre, Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadošā speciāliste.

    • Šajā laikā ir jau pilnīgi skaidrs, kurš augs ziemu pārcietis un kurš ne. Ja gribi vietā iestādīt jaunu dekoratīvu kociņu vai krūmu, izvēlies tikai un vienīgi konteinerstādus, ko var stādīt visas sezonas garumā.
    • Pēc noziedēšanas apgriez ceriņus. Vispirms ar dārznieka šķērēm uzmanīgi izgriez noziedējušās ziedkopas, lai veicinātu dzinumu augšanu un jaunu ziedpumpuru veidošanos. Ceriņus nekopjot, ziedkopas kļūs sīkākas un mazināsies ziedēšanas intensitāte. Veciem ceriņkrūmiem pēc ziedēšanas veic atjaunojošo apgriešanu pakāpeniski triju gadu garumā. Pirmajā gadā vienai trešdaļai veco dzinumu apgriež vismaz vienu trešdaļu no to garuma, otrajā gadā to pašu veic ar otru trešdaļu atlikušo dzinumu un trešajā gadā apgriež atlikušos vecos dzinumus. Ja krūms ir stipri sabiezināts, daļu dzinumu izgriez līdz zemei, lai vainags labāk izgaismotos. Var arī visu krūmu apgriezt vienā gadā, bet tad tas mēdz nīkuļot un pastiprināti dzīt atvases, kas to novājinās un padarīs neizskatīgu uz ilgu laiku.
    • Ravē un irdini apdobes, lai nezāles neatņem barības vielas stādītajiem augiem.
    • Rododendriem pēc noziedēšanas vēlams izlauzt noziedējušās ziedkopas, lai veicinātu jauno dzinumu augšanu un ziedpumpuru veidošanos. Tad krūms augs kuplāks un bagātīgi ziedēs katru gadu. To viegli izdarīt ar pirkstiem. Ja sākuši augt jaunie dzinumi, jācenšas tos netraumēt.
    • Ja tas vēl nav izdarīts, apgriez agri pavasarī ziedošos krūmus – forsītijas, pelēkās spirejas un trīsdaivu mandeles.
    • Apgriez priedes, lai tās būtu zemākas un kompaktākas. Biežāk tiek formētas kalnu priedes (Pinus mugo), bet var veidot arī parasto priedi (Pinus sylvestris). Līdz jūnija vidum apgriez jaunos dzinumus uz pusi vai par divām trešdaļām. Šādi tiek veicināta snaudošo pumpuru mošanās, un priedes augs kuplākas. Der atcerēties: priedēm snaudošie pumpuri plaukst tikai uz jaunajiem, viengadīgajiem dzinumiem. Nogriežot divgadīgu vai vecāku zaru, tas vairs neatjaunosies. Priežu vainagu labāk sākt veidot, kamēr kociņi vēl jauni, un tas darāms regulāri katru gadu.
    • Sausā laikā laisti ne tikai jaunos, bet arī vecākus augus. Ieteicams to darīt agri no rīta vai vēlu vakarā. Laistot dienas karstumā, augi saulē var apdegt. Labāk apliet retāk, bet pamatīgi.
    • Jūnijā sāk aktīvi darboties kaitēkļi, tādēļ regulāri un rūpīgi apskati augus. Labāk izvēlēties dabiskas ierobežošanas metodes – nolasīšanu, mehānisku iznīcināšanu, ziepju šķīdumus, augu uzlējumus. Speciālos augu aizsardzības līdzekļus jeb insekticīdus lieto, ja nekas cits nav devis vēlamo rezultātu.
    • Ja dārzā aug dažādi augi, visu, arī koku un krūmu barošanai iesaku izvēlēties universālu mēslojumu. Taču skujkokus un skābumu mīlošos krūmus, piemēram, rododendrus un ērikas, labāk pacienāt ar speciāli tiem paredzētu ēdienu. Ideāls ir ilgstošas iedarbības līdzeklis, kas šķīst pakāpeniski, nodrošinot augus ar nepieciešamajām vielām visā augšanas periodā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē