• Kuras ziemas bumbieru šķirnes stādīt? Iesaka lielākais bumbieru audzētājs Latvijā

    Bumbieri
    Indra Ozoliņa
    27. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Ak, kā arī ziemā gribētos iekosties kraukšķīgā bumbierītī no pašas dārza! Bet – kā pie tādiem tikt? Un kādas šķirnes izvēlēties?
    Nākamais: Kā rūpēties par bumbierēm

    Stāsta Rihards Kokins, lielākais bumbieru audzētājs Latvijā, ar 26 gadu pieredzi

    Mēs ar sievu Dagmāru Durbes novada Tadaiķu pagasta Lejas Dančos audzējam ap 50 bumbieru šķirņu 10 hektāru platībā. Var sacīt, ka bumbieru dārzā mūs iemeta liktenis. 1993. gadā atguvām mantojumā zemi, uz kuras atradās bijušās padomju saimniecības Liepāja bumbieru dārza daļa.

    Sākumā mums, diviem pilsētas pensionāriem – ārstei un juristam –, nebija gandrīz nekādu zināšanu par bumbieru audzēšanu. Taču, apjaušot lielo darbu, kas ieguldīts nesenā dārza izveidē, un, redzot, kā iet bojā privatizētie un pamestie augļu dārza kvartāli, nolēmām saglabāt un kopt uz mūsu zemes nesen stādīto augļu dārzu.

    Tā kļuvām par augļkopjiem. Sieva pabeidza toreizējo Bulduru dārzkopības tehnikumu, man ar Augļkopības institūta palīdzību radās iespēja aizbraukt uz Vāciju Leonardo da Vinči programmas ietvaros mācīties augļkopību. Tagad, kad jau 26 gadus esam audzējuši bumbieres, par tām zinām krietni vairāk.

    Savi bumbieri ziemā ir veiksme

    Tātad – kā tikt pie kraukšķīga bumbierīša ziemas vidū? Tas ir liels veiksmes stāsts, kas atkarīgs galvenokārt no veiksmīgas ziemas vai vēlas ziemas bumbieru šķirnes izvēles un iespējām iekārtot telpu ar augļu glabāšanai nepieciešamo temperatūru no 0 līdz plus 1 grādam.

    Daudzas no ziemas bumbieru šķirnēm ir dienvidnieces ar vāju salizturību, tādēļ plašāku izplatību Latvijā negūst, kaut arī augļus var saglabāt līdz janvārim, februārim, bet dažām pat līdz martam un aprīlim, neizmantojot supermodernās augļu glabāšanas kameras ar regulējamu īpaši zemu skābekļa saturu.

    Mēs savā dārzā, kas atrodas Latvijā maigākajā, bumbierēm vispiemērotākajā novadā, audzējam 14 ziemas bumbieru šķirnes. Iecienītākās no tām ir ‘Ģenerālis Leklerks’, ‘Belorusskaja pozdņaja’, ‘Concorde’, ‘Eckerhards’, ‘Lauriņa’, ‘Nojabrskaja’, ‘Patten’, ‘Strijskaja’. Daudzām ziemas bumbieru šķirnēm garša atkarīga no tā, cik silta bijusi vasara.

    Bumbieres vienmēr modē

    • Pasaulē audzē vairāk nekā 5000 bumbieru šķirņu, kas atšķiras ar ziemcietību, izturību pret slimībām, augļu lielumu, krāsu, kvalitāti, ienākšanās laiku, uzglabāšanas ilgumu, izturību transportējot un noderību dažādiem izmantošanas veidiem.
    • Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados augļkopis Māris Blukmanis Dobeles Dārzkopības institūtā apsaimniekoja divus izmēģinājumu laukus, kuros auga 500 bumbieru šķirņu un kultivāru.
    • Jānis Kārkliņš 2004. gadā iznākušajā grāmatā Bumbieru šķirnes ir aprakstījis 172 šķirnes.

    Raksta turpinājumā lasiet, kā rūpēties par bumbierēm un kuras ziemas bumbieru šķirnes glabājas visilgāk!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē