• Kuras – priedes vai egles – kokmateriāli ir labāki?

    Būvējam no koka
    Kristīne Sēnele
    13. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijas populārāko skujkoku koksne ir ļoti vērtīga – no tās top gan pavisam vienkāršas lietas, piemēram, granulas, gan sarežģītas, vairākus desmitus metru garas līmētas koka konstrukcijas. Pareizi sagatavoti un izmantoti, šo sugu kokmateriāli kalpos gadu simtiem, nepareizi – var sabojāties dažu mēnešu laikā.
    Nākamais: Kuri kokmateriāli ir labāki?

    Skujkoki veido nedaudz vairāk kā pusi Latvijas mežu – tas ir daudz, ņemot vērā, ka tās galvenokārt ir tikai divas sugas: parastā priede (Pinus sylvestris) un parastā egle (Picea abies). Priede ieņem godpilno izplatītākās koku sugas titulu – ap 30 procentiem, savukārt egle veido nepilnus 20 procentus no kopējās meža platības.

    Piejūrā vairāk raksturīga priede, tur egli bieži nesastapsi, bet citviet Latvijā aug vai tiek audzēta kā viena, tā otra suga. Abas ir labi piemērotas mūsu klimatiskajiem apstākļiem, tāpēc arī to audzēšana nesagādā lielas rūpes. Skujkokus pie mums sēj un arī stāda, tāpat, piemēram, priede samērā veiksmīgi atjaunojas pati. Salīdzinoši ātrā (ja rēķina kubikmetrus uz hektāru) un vieglā audzēšana ir viens no priekšnoteikumiem, kāpēc skujkoku kokmateriāli kļuvuši par tādiem bestselleriem.

    Skujkoku audzēšanā ļoti svarīgs ir pats sākums, kad mazie kociņi, īpaši priede, jādabū ārā no zāles.

    Tas nozīmē vienu līdz pat trīs reizes gadā (pirmajos gados pēc ieaudzēšanas) katru koku appļaut. Tad, tāpat kā citas koku sugas, tie jāsargā no pārnadžiem un jārēķinās ar dažām jaunaudžu kopšanas reizēm. Dažkārt raizes sagādā skujkokiem raksturīgie kaitēkļi: priežu smecernieks un Eiropas mērogā bēdīgi slavenais postītājs – egļu astoņzobu mizgrauzis.

    Priedi drīkst zāģēt 101., egli – 81. gadā, taču to var darīt arī tad, ja koks, nesasniedzot minēto vecumu, ir ieguvis noteiktu krūšaugstuma caurmēru, kas tiek uzmērīts 1,3 metra augstumā no sakņu kakla. Priedei tas ir, sākot no 30 centimetriem un eglei – no 26 centimetriem.Salīdzinājumam – ozolu audzēšana ir krietni darbietilpīgāka. Lai iegūtu augstvērtīgu koksni vajadzēs ne tikai gaidīt vismaz 120 gadus, bet arī katru koku reizi trijos līdz piecos gados atzarot.

    Ciršana pēc caurmēra gan meža īpašniekam uzliek papildu pienākumus, piemēram, attiecībā uz stādu izvēli, ar kuriem tiks atjaunota nākotnes audze. Industriālajā kokrūpniecībā un ar mūsdienu tehnoloģiskajiem (kaltes) un ķīmiskajiem jaunievedumiem, ir iespēja sagatavot kokmateriālus visu cauru gadu, arī vasarā, ko nedarīja senākos laikos.

    Raksta turpinājumā lasiet, kuras – priedes vai egles – kokmateriāli ir labāki, kā šos kokus pareizi zāģēt un uzglabāt!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē