• Kura zālīte retāk jāpļauj?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    13. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mēdz teikt, ka zāliens ir katras mājas vizītkarte, tāpēc vienmēr to ierīkošanas un kopšanas laikā rodas dažādi jautājumi! Atbildi uz lasītāja jautājumu sniedz MĀRTIŅŠ FLAKSIS, SIA Krastmaļi sēklas saimnieks, agranoms.

    Lasītājas jautājums: Esmu iegādājusies zemi, kurā veidošu krāšņumdārzu, diezgan lielu vietu atvēlot zālienam. Gribu uzzināt, kādu zālīti sēt, lai būtu retāk jāpļauj. Inese

    Atbild Mārtiņš Flaksis:

    – Jāatzīst, ka tādu brīnumsēklu, kuras iesējot mauriņu varēs pļaut ievērojami retāk un tas izskatīsies ideāli, nav. Jo biežāk zālienu pļauj, jo skaistāks tas ir. Vidēji mauriņš pļaujams reizi nedēļā vai desmit dienās. Aplams ir priekšstats, ka golfa laukumos aug kāda īpaša zema zālīte. Patiesībā to katru otro dienu pļauj. Zāliens ataug plus mīnus vienādā ātrumā neatkarīgi no tā, vai vairāk sēs auzenes, airenes vai skarenes. Tomēr ir pāris variantu, kā attālināt pļaušanu. Šim nolūkam var iegādāties lēnāk augošu zālaugu sēklu maisījumu, piemēram, Liliput vai mūsu, Krastmaļi sēklas, izveidoto zāliena sēklu maisījumu Biezais-Lēnais/Dekoratīvais, kas satur vairāk sarkanās auzenes, gan cerojošās, gan stīgojošās, un mazāk ganību airenes. Jā, mauriņš pēc pļaušanas ataugs mazliet lēnāk, taču ieguvums nebūs liels – to varēs veikt tikai kādas divas trīs dienas vēlāk.

    Otrs variants, ko darīt, lai retāk pļautu, ir sēt mazu izsējas normu – 3 gramus sēklu uz kvadrātmetru, lai būtu mazāk stiebrzāļu, pievienojot nedaudz puķu pļavas sēklu maisījuma. Tad var pļaut tikai vienreiz gadā, augustā, vai divas reizes sezonā. Bet – tā ir ziedu pļava, nevis mauriņš,

    Esam pārliecinājušies, ka mauriņā var sēt tīras pļavas skarenes (Poa pratensis) vai sarkanās auzenes (Festuca rubra). Tad būs jāpļauj mazliet retāk, toties nāksies daudz biežāk vertikulēt. Pēc ziemas zālienā būs daudz sniega pelējuma. Turklāt sarkanās auzenes un aitu auzenes (Festuca ovina) var arī labi neieaugties, un tām nav laba slodzes izturība.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē